Фи-то прецака водата на Ориндж Каунти

Дупката в която потъва водата н а Оранжевия квартал

Оранжевият квартал на Хасково е без вода от два дни, а причината днес бе диагностицирана от ВиК- спукан уличен водопровод на пресечката на „Веслец“ с „Ангел Войвода“. Избилата вода образува рекичка чак до „Найчо Цанов“ и „Добруджа“. В същото време китните къщурки до и над телевизионната кула бяха без капчица вода. Поне два ВиК екипа правеха всичко възможно да ликвидират проблема до края на деня. На място бе пристигнал и началникът на район „Хасково“ Иванко Милушев. 

Проблемите с водата на квартал Воеводски, чиято горна част иронично се нарича „кварталът на богатите“,заради скъпите новопостроени къщурки там, са отдавна. Освен тежките аварии, същинският проблем е ниското налягане на водата. От втория етаж на горе чешмичките не текат, а само шуртят, разказват местни. Често пъти струйката не стига за един душ като хората. Водният проблем демократично засяга и „бедните“ и „богатите“. 

Причината е, че водопроводът на улицата е със скромния размер Фи 80 и е планиран за далеч по-малко къщи. Допреди 20 години на улицата бе застроено само от дясната и страна и никога не е имало проблем с водата. За последното десетилетие обаче, свирепо строителство замени огромната морава с дървета от лявата страна на улицата. Сега там има десетки къщи и къщички, плюс още десетки на съседната улица Панорама. И всички те се захранват от същия Фи-80. Налягането обаче няма как да е същото като преди. 

Единственият шанс за кардинално решаване на проблема е подмяната на водопровода с по-широк. Процедурата обаче е толкова скъпа, че не може да се поеме със собствени средства нито от община, нито от ВиК. Парите могат да се набавят само чрез европроекти. Кандидатстването за тях, ако общината реши да кандидатства, ще е възможно чак през 2013-та година. 

Дотогава, Фи-то ще е най-важно.

Г.Христов

Спуканото Фи пръска обилно вода
Да имаш такава къща/на заден план/ и да нямаш вода...
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини