Учени: Макаронените изделия подпомагат отслабването

Макаронените изделия подпомагат отслабването - неочаквано заключение на италиански учени
Макаронените изделия са едно от най-популярните ястия по света. Съществуват много рецепти за вкусни макарони и други ястия, които могат да се приготвят с тях. Повечето жени обаче са сигурни, че тестените изделия допринасят за увеличаване на теглото. Оказва се, че това изобщо не е вярно!

Италиански учени от института Neuromed в Поцили, Италия, са провели проучване. В него са участвали около 20 000 души. Оказало се, че макаронените изделия не допринасят за увеличаване на теглото - напротив, благодарение на тези брашнени продукти може да се отслабне.

Колко макаронени изделия могат да се консумират, без да навредят на фигурата?

Напоследък учените и диетолозите все по-често изучават продуктите, които се смятат за вредни за фигурата. И все по-често се оказва, че вредата от такива храни е преувеличена или е отдавна остарял мит. Същото се случи сега и с макаронените изделия: италиански изследователи твърдят, че няма нужда да се страхуваме от тях.
Въпреки това всичко е полезно, когато е в умерени количества. Не си струва след тази новина да ядете само паста - тя едва ли ще допринесе за намаляване на теглото. Според учените от родината на пастата и пицата обаче макаронените изделия в ограничени количества са добри приятели на стройната фигура.
Диетолозите препоръчват да се ограничите до две чинии паста седмично.


Макаронените изделия допринасят за постепенното освобождаване от излишните килограми.

Италиански учени проведоха метаанализ на предишни изследвания и установиха дали макаронените изделия влияят върху увеличаването на теглото на всички, които редовно ги консумират. Оказва се, че любителите на тестени изделия не показват признаци на натрупване на излишни килограми. Напротив - след 12 седмици всички, които са яли по две чинии паста седмично, са загубили около 630 грама тегло.
„Като традиционен компонент на средиземноморската диета, консумацията на паста е отрицателно свързана с индекса на телесната маса, обиколката на талията и съотношението талия-ханш, както и с по-малкото разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването“, заключават изследователите.

 

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини