В Студентски град: 50 общежития, 200 кръчми. Преглед на националния печат

Водеща тема за петъчните вестници е развитието по казуса с АЕЦ „Белене".

„Точка на проекта АЕЦ "Белене", старт на проучване на площадката му за газова централа и препоръка за монтаж на почти купения руския реактор в АЕЦ "Козлодуй". Такова гласува парламентът с мнозинството на ГЕРБ, "Синята коалиция" и независими и така "подпечата" решението на Министерския съвет от онзи ден руската централа да не се строи. Депутатите делегираха на енергийния министър Делян Добрев да води преговорите с Русия и да се отчете пред тях. Решение бе гласувано буквално минути преди Добрев и делегация да отлетят за Москва.То е било вкарано в деловодството на парламента в сряда вечерта от ГЕРБ...

Този път премиерът Бойко Борисов се яви, за да обясни решението и напълно сне отговорността от ГЕРБ: "Aко е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на тройната коалиция и Сергей Станишев. Ние просто приключихме това, което те умишлено са направили", отсече той от трибуната. "БСП не е желала да строи АЕЦ "Белене", иначе защо когато всички инструменти са били у вас, вие не сте го строили, защо не сте подписали договора и не сте започнали този необратим проект", обърна се премиерът към левицата...

Преди да отлети за Москва, министър Добрев отхвърли версията на левицата, че "Белене" е бил най-изгодният ядрен проект в света. "Как разбрахте това, като нямате цена?", попита той предшественика си от БСП Румен Овчаров.

Лидерите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов приветстваха решението и нарекоха "Белене" "невъзможен проект". По предложение на Димитров в решението бе уточнено, че бъдещата газова централа "Белене" ще се строи на "икономически принцип". Самият Борисов гарантира пред депутатите с думата си, че газовата централа ще е частна и ще се прави след конкурс." - информира в. „Труд".

„Парламентът отказа "Белене", БСП плаши с вот на недоверие" - обобщава „Стандарт".

„Парламентът прие Проект на решение за прекратяване на строеж на ядрена централа на площадка „Белене". Одобрено бе и предложение на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров бъдещата газова централа да работи на пазарен принцип.

При първо гласуване на проекторешението своя вот дадоха 140 народни представители, от които 108 "за", 32 "против" и нито един въздържал се. Янаки Стоилов от Коалиция за България поиска прегласуване и заяви, че ако парламентът приеме това решение, би последвало искане на вот на недоверие и референдум.

„Да бъде прегласувано решението, независимо че не дадохте възможност за поименно гласуване. Не подкрепям действията на Министерски съвет за прекратяване на изграждането на ядрена централа „Белене". Не можем да говорим не само за развитие на икономиката и технологиите, но и за каквато и да е независимост. След това трябва да последва вот на недоверие и да поискаме инициатива за референдум по това решение", категоричен бе Стоилов.

При прегласуването своя вот дадоха 163 депутати, от които 120 "за", 42 "против" и един въздържал се." - пише още „Стандарт".

В друга своя публикация всекидневникът цитира коментар по темата на руския вестник „Комерсант":

„Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България.

Днес се очаква българският министър на икономиката Делян Добрев да обяви в Москва решението на страната да се откаже от АЕЦ "Белене". След почти петгодишни твърди преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те, пише руското издание.

Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня развитието на дейността по проекта, "започнал да буксува, след като в България дойде на власт дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов".

Българската страна мотивира последните отсрочки по проекта "Белене" с това, че още не е получила окончателно решение за възвръщаемостта на АЕЦ от британския финансов консултант HSBC, отбелязва всекидневникът. Според негови източници обаче на българското правителство е бил представен предварителен вариант на изчисленията, сочещ 20-годишна възвръщаемост.

Отказът на България от АЕЦ "Белене" явно е бил очакван от "Росатом", изтъква "Комерсант", като напомня изявление на шефа на корпорацията Сергей Кириенко от 21 март, че подобно развитие "няма да е голям проблем" за "Росатом", "увеличил двойно обема на своите договори" миналата година. "Освен това г-н Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта", се казва в материала.

"Страните имат и друга почва за конфликт", твърди руският вестник във връзка с плановете за изграждане на ТЕЦ на площадката, подготвена за АЕЦ "Белене".

Както заяви премиерът Борисов, тази ТЕЦ може би ще работи с гориво, което ще идва по бъдещите газопроводи "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на ЕС), пише изданието. Според него, Бойко Борисов намекнал по този начин, че "България все още има с какво да натисне Русия".

Нещо повече, Бойко Борисов се опита да поставя условия на Москва, като настоя пред Владимир Путин за газови доставки без посредници (като например швейцарската "Овергаз инк.") и отстъпки от сегашните цени", подчертава "Комерсант" по повод телефонния разговор на българския премиер с Владимир Путин в понеделник.

Руският "Газпром" е най-големият доставчик на газ в България. Монополистът отказа да коментира плановете на България да гради нова газова централа, но източници на "Комерсант" в "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал газови отстъпки за новия проект", пише вестникът."

В. „Дневник" също съобщава за очаквани усложнения от страна на Русия:

„В преговорите с България Русия ще настоява да бъдат изпълнени всички задължения по договора за АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

България избра за строител на втората атомна централа руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. С компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 14 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. Последният, 14 анекс, изтича в края на март.

"Всичките си решения и предложения ще формулираме от гледна точка на стриктното спазване на всички правила и задължения на страните според съществуващите документи", каза министърът на пресконференция в отговор на въпрос за позицията на Русия по започващите утре преговори. Днес за Москва замина българска делегация начело с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, която се очаква да уведоми формално руската страна за отказа на България от проекта, да представи намерението си да строи газова централа на площадката и да преговаря за поевтиняване на руския природен газ, доставян в България.

"Принципната ни позиция е следната: разполагаме с разбираема юридическа база на отношенията със съответната, упълномощена от българската страна, структура за строителството на АЕЦ "Белене", каза Шматко, имайки предвид договора от 2006 г. между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт", избрана за изпълнител на проекта. "Ние отдавна работим по това, поръчано ни е и вече се произвежда оборудване за тази централа", припомни Шматко...

Според източници на "Капитал daily" от българското правителство България ще се откаже от проекта на принципа на "Бургас - Александруполис". Тъй като споразумението за "Белене" е междуправителствено, в момента, в който Министерският съвет приеме решение и то се изпрати на Русия, проект няма да има, пише изданието в днешния си брой.

Това обаче едва ли ще бъде толкова просто, тъй като България има да доплаща значителни средства за вече извършените дейности на площадката на АЕЦ "Белене" от руската "Атомстройекспорт". Освен това страната ни трябва да плати още между 80 и 140 млн. евро за първия реактор, който ще бъде готов през октомври. Като цяло общите задължения тепърва ще се изясняват.

Според източниците на "Капитал Daily" в споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" за изграждане на централата е записано, че руската страна няма да иска обезщетение в случай на отказ от наша страна. Не е ясно обаче дали няма да се стигне за съдебен спор за втория реактор, който също е поръчан..."

„Излизането от проекта "Белене" може и да не е безболезнено" - пише в. „Сега".

„В началото на 2010 г. тогавашният енергиен министър Трайчо Трайков се срещна с руския си колега Сергей Шматко, за да обсъдят темата за намиране на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Вчера Шматко даде да се разбере, че Русия няма да отстъпи дружески на България за отказа от строежа.

Русия е на път да попари надеждите на кабинета за по-безболезнено излизане от проекта "Белене". Макар премиерът Борисов да се надява, че ще се разбере "дружески" за спирането на строежа и няма да се стигне до съд, първите сигнали от Москва не са обнадеждаващи. "Русия ще настоява да бъдат изпълнени договорните задължения по АЕЦ "Белене", заяви вчера руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от РИА "Новости". По думите му руската страна ще формулира всички свои решения и предложения, като се вземат предвид всички правила и задължения на страните по съществуващите документи...

След отказа си България е застрашена с финансови санкции, които значително надхвърлят 58 млн. долара, колкото струват подготвителните работи на площадката край Белене, пише московският в. "Ведомости". Изданието цитира източник от руския ядрен холдинг "Росатом" и припомня, че преди близо година изпълнителят "Атомстройекспорт" е подал срещу Националната електрическа компания иск в Международния арбитражен съд в Париж. "Нямаме намерение да се отказваме от претенциите си", допълва представителят на "Росатом". Евентуалните компенсации за спрелия проект "Белене" се изчисляват между 800 милиона и 1 млрд. долара." - се казва в статията.

В. „24 часа" предлага друг ракурс към темата в публикация, озаглавена „Депутати на шампанско и хайвер в купон на "Росатом":

„Депутатите Румен Овчаров и Петър Димитров, зам.-кметът на София Тодор Чобанов бяха гости на пищно тържество, спонсорирано от дъщерната "Росатом" фирма ТВЕЛ. Тя доставя ядрено гориво за атомната ни електроцентрала.

Държавните мъже слушаха световноизвестния цигулар и диригент Владимир Спиваков. След това се почерпиха на богат банкет с черен хайвер и шампанско. Експертите са категорични, че това е лобистки купон на "Росатом" . Част от присъстващите отрекоха да са оставали за хапването и пийването в зала "България".

Няколко депутати от опозицията, зам.-кмет на София бяха скъпи гости на пищно тържество, спонсорирано от фирма ТВЕЛ, която е дъщерна на "Росатом".

ТВЕЛ, която снабдява атомната ни електроцентрала с ядрено гориво, спонсорира концерт на световноизвестния цигулар и диригент маестро Владимир Спиваков и камерния му оркестър "Виртуозите на Москва".

За да видят на живо изпълненията на музикантите, в зала "България" идват зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, депутатите Петър Димитров и Румен Овчаров. На тържественото събитие присъстват още бившата "червена" депутатка Татяна Дончева, както и варненският митрополит Кирил. Всички те се смесват с пъстрата тълпа от фенове на класическата музика.

След края на концерта за избрани гости, сред които са гореспоменатите лица от политиката и църквата, е организиран повече от пищен коктейл. Отново в зала "България" едрогабаритни момчета в официални костюми разполагат коктейлни масички. Върху тях келнерите подреждат блюда с най-изискани гозби. За ценителите на морските деликатеси има хапки със сьомга, и черен и червен хайвер на корем. Простосмъртните зрители на концерта вече отдавна са си отишли, когато ВИП гостите преглъщат рибните деликатеси със скъпо шампанско.

"И това, ако не е лобистки купон, здраве му кажи. Как така подизпълнител на "Росатом" ще организира концерт, а след това и коктейл, на който да ходят депутати и други хора от управлението на държавата. И то в момент, когато се чудехме дали да строим АЕЦ "Белене". Става дума за мероприятие, което да подобри имиджа на руснаците във висшите кръгове на държавата", категорични са енергийни експерти.

Присъствалите на концерта с недоумение коментират, че преди началото на изпълненията на Спиваков на сцената излиза зам.-шефът на ТВЕЛ, който повече от десет минути говори за предимствата на безопасната атомна енергия.

"Не съм платил сто лева за билет, за да слушам за ядрената енергия. На всичкото отгоре по време на концерта чувах как тракат с маси и чинии", оплаква се пред "168 часа" един от присъствалите на концерта, който си купил билет на доста внушителна цена, но след това не е имал достъп до коктейла. От думите на зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов става ясно, че и той не е успял да опита от хайвера и шампанското.

"Бях на това събитие в качеството си на зам.-кмет по направление "Култура".

Столична община съдейства за провеждането на концерта. Връчих наградата "Света София" на маестро Владимир Спиваков. Не съм стоял на коктейла", обясни зам.-кметът Тодор Чобанов..."

Петъчните вестници отразяват и оправдателната присъда за бившия здравен министър Божидар Нанев.

„Софийският градски съд (СГС) призна за невинен бившия здравен министър Божидар Нанев по обвинението за сключена неизгодна поръчка за доставка на лекарства.

Вчера прокуратурата поиска ефективна присъда от 5 години затвор за бившия здравен министър и 2-годишна условна присъда за подсъдимата с него Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ.

Нанев и Николова бяха изправени пред СГС преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат тамифлу, от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък. В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията "Рош" договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип тамифлу. Договорите са на стойност 6,5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2,5 млн. лева. Това е разликата между офертата на "Рош" и тази на Националната здравна служба на Великобритания." - съобщава „Дневник".

„Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев бе оправдан днес на първа инстанция от Софийски градски съд...

След процеса Нанев заяви, че е бил подготвен за подобен развой на събитията, защото тези лекарства са помогнали в борбата с грипа.

Вчера прокуратурата поиска пет години затвор за д-р Нанев. В съучастник на министъра е обвинена Димитринка Николова, която е бивш началник на дирекция "Бюджет и счетоводство". За нея беше поискана 2-годишна условна присъда." - пише „Труд".

В. „24 часа" също отделя място на темата:

„Бившият здравен министър не е нарушил закона, като е сключил договори за доставка на "Тамифлу" през 2009 г.

Софийският градски съд оправда вчера бившия здравен министър Божидар Нанев по обвинението за сключени неизгодни сделки с "Рош България" за доставката на препарата "Тамифлу". Бившата шефка на дирекция "Бюджет и счетоводство" в министерството Димитринка Николова също бе призната за невиновна.

Прокуратурата твърдеше, че двамата съзнателно са сключили договора с "Рош", вместо да предпочетат офертата на Британската здравна служба. Така са ощетили бюджета с около 2,5 млн. лв., което е разликата в офертите...

"Научих много неща от това дело. Не е лесно един човек да бъде обвинен и очернян в продължение на 2 г. и да изчаква да докаже, че не е виновен", заяви Божидар Нанев след присъдата (какво още каза, виж долу - бел. авт.). Той е първият министър от кабинета на ГЕРБ, изправен пред съда. Нанев подаде оставка в края на март 2010 г., след като премиерът Бойко Борисов му я поиска, за да може разследването да се води нормално...

При пледоариите прокурор Немска подчерта, че Нанев е сключил сделката, знаейки, че вносителите не могат да осигурят навреме нужните количества лекарства. Той се обърнал към "Рош", без да потърси и други търговци и да се направи проучване, преди да се обяви обществената поръчка. Срокът за доставка на препаратите пък бил съобразен с възможностите на фирмата за пренасочване на лекарствата от трети страни. Това означавало те да нямат упътване на български език, което е задължително по закон. Освен това Нанев се възползвал от промяната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която сам инициирал, за да може с пари от бюджета да се купуват лекарства при спешни нужди, както при ситуацията с пандемията от свински грип в края на 2009 г.

Обвинението посочи, че при снабдяването с лекарствата министърът не е уведомил държавните институции за нуждата от подписване на междуправителствен договор и последващата му ратификация от парламента...

"Действията на един министър трябваше да са съобразени с пандемичния план", заяви в обясненията си в сряда Нанев. Той бил зам.-председател на Националния пандемичен комитет, в който участвали експерти и представители на различни институции. "Когато сме вземали решения, сме търсели най-доброто, което да осигури живота и здравето на населението", каза Нанев.

Ексминистърът подчерта, че е трябвало да се действа спешно. Страната била обхваната от вируса с щам AH1N1 и имало напрежение, тъй като всеки ден медиите съобщавали броя на загиналите."

Всекидневниците отделят място и на проблема с чалготеките в столичния Студентски град.

„Просветното министерство ще даде предписания на висшите училища да затворят заведенията в Студентския град, за които са констатирани големи нарушения, съобщи вчера Сергей Игнатов. Той уточни, че заради университетската автономия министърът не може да реагира по друг начин, а може само да даде предписания за затваряне на заведения. В момента обаче няма нормативни изисквания за какви цели могат да се отдават помещенията, които са дадени на вузовете. Ако това е станало при изрядни процедури, договорите трудно могат да се прекратят. Проблемът е, че университетската автономия, която е академична, е "преминала в неконтролируемост на подобни процеси", заяви Игнатов. Той уточни, че ако вузовете не затворят нощните заведения, ведомството може да ги санкционира чрез агенцията за финансова инспекция или чрез Сметната палата. Преди дни одит на МОМН установи, че заведенията в т. нар. академично градче са 191, а общежитията - 51. 44 от нощните заведения са отдадени под наем от държавните висши училища." - пише в. „Сега".

„Ректори брокери прегазват законите" - алармира „Труд".

"Груби нарушения в Студентския град при даването на университетски имоти под наем откри звеното за вътрешен одит на просветното министерство.

То е изготвило доклад за нередностите, допуснати от ректорските ръководства на столичните вузове, който вече лежи на бюрото на министър Сергей Игнатов.

Документът, с който "Труд", разполага, е описал 19 вида фрапиращи нарушения и обхваща състоянието на университетските бази към 31.12. 2011 г. Заключенията вече са разпратени на ректорите, които трябва до 2 април да отговорят на констатациите.

От 184 университетски имота, дадени под наем в Студентския град, 44 са отдадени за ресторанти, дискотеки и кафе-барове, където свободно се лее алкохол, пише в одита.

Оказва се, че най-мъгливо е положението с две от най-хитовите дискотеки в академичното градче, разположени една срещу друга - "Плаза" (б.р. бившата "Цецо Спасов")и "Клуб Ориент 33". Първото заведение е в имот на "Студентски столове и общежития" (ССО), а второто - в помещения на УНСС. И за двете обаче няма никакви данни за сключени договори за наем.

Счетоводителката на дружеството ССО Илияна Бешкова коментира пред "Труд", че наемателите от фирма "Дивас 2010" ЕООД са се самонастанили и те водят дела срещу тях. Договорът с предишния арендатор е изтекъл през август 2010 г. и е обявен конкурс за нов стопанин. "Междувременно обаче разбрахме, че миналата пролет "Дивас 2010" са влезли във владение", каза Бешкова.

За другия казус - с "Ориент 33", стана ясно, че този понеделник след публикация на "Труд" ректора на УНСС проф. Стати Статев е отменил конкурса за нов наемател със запазване на дейността - дискотека.

Сред констатираните по-големи гафове в доклада на МОМН е и фактът, че не се съхраняват досиета от проведени тръжни процедури, поради което не може да се направи извод дали изобщо е имало такива. Или пък ако е имало, дали е спазен законът. В това отношение абсолютен рекордьор е Медицинският университет с цели 11 обекта без данни за търгове.

Още по-безцеремонни са от Университета по архитектура, строителство и геодезия -

оттам не са провели търгове за 6 имота, но са си намерили наематели, сочи одитът.

Ръководството на Минно-геоложкия университет (МГУ) пък не е публикувало условията на всеки търг най-малко тридесет дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие, както е по закон. Този непрозрачен подход е приложен при цели 6 процедури и буди съмнения, че са участвали само "правилните" хора." - разкрива всекидневникът.

В. „Дневник" съобщава, че УНСС затваря чалга дискотеката "Ориент 33":

"Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще прекрати договора си с наемателя на част от помещенията в студентския стол номер 33. Това обяви пред журналисти ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Досега там се намираше чалга-дискотеката "Ориент 33".

Решението е взето на извънредно заседание на ректорското ръководство, след като от сдружение "Майки срещу насилието в Студентския град" алармираха в медиите, че само две седмици след смъртта на наръганото в блок 23 на УНСС момче, е пусната търгова процедура, която ще отвори за още пет години ново питейно заведение в студентския стол.

Дебатът за състоянието на Студентския град се разгоря отново след трагичния инцидент. Според "Майки срещу насилието в Студентския град" злоупотребата с алкохол е сред основните заплахи за сигурността на студентите. Започнаха проверки на имотите, които университетите отдават под наем, за да се види колко от тях предлагат силни напитки.

Стати Статев каза, че при самия строеж на сградата е било предвидено да има и дискотека. Но сега специална комисия в университета щяла да предложи варианти за преустройство. Ректорът посочи, че ще се надява и на финансиране от просветното министерство, защото възможностите на университета нямало да са достатъчни.

Назначена е също проверка и на останалите обекти, които УНСС отдава под наем, за да се види дали там се продават цигари и алкохол. Според данните на министерството те са 21 на брой..."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини