Шампанско и пари зарадваха миньорите. Вестниците в неделя

„Стандарт": Шампанско и пари зарадваха миньорите

Сагата "Горубсо-Мадан" приключи. 800 щастливи миньори гърмяха шампанско, след като си получиха заплатите след 300 дни глад и мизерия. Клоновете на ДСК и СИБанк в миньорския град работеха извънредно по молба на премиера Бойко Борисов. Хората цял ден се редиха на опашка и теглиха дългоочакваните заплати.

Радостта им обаче беше двойна, тъй като успяха да се преборят за нов шеф вместо досегашния Валентин Захариев. "Борисов ни освободи от едно тежко робство", вълнуваха се работници, които получиха заплатите си в събота по обяд. Те взеха сумите за миналата година - май, септември, октомври, ноември и декември. През това време водоноски миеха улиците и лъскаха площада в чест на Борисов, който пристигна в ранния следобед заедно с икономическия министър Делян Добрев и новия концесионер на мините и фабриката Николай Вълканов.

„Стандарт": "Газпром" иска наши заводи за клиенти

"Газпром" иска да доставя синьо гориво директно до наши заводи, без газът да минава през "Булгаргаз". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред "Дарик". Той обясни, че по време на преговорите за отстъпка в цената руснаците са заявили, че всички държави в Европа, които получиха по-ниска цена, са дали нещо в замяна. При някои е било договорено, че "Газпром" ще изгради тецове, които ще работят на газ и руската компания ще доставя директно горивото на тези централи, без то да минава през посредници или местни оператори. В други страни пък "Газпром" е получил директен достъп до крайните купувачи. Засега ние не сме предложили нищо на руснаците, каза Добрев.

„24 Часа": "Цариградско шосе" - отворено за мотори

Бул. „Цариградско шосе" ще бъде отворен за мотоциклетисти. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предложението е внесено за разглеждане от общинския съвет и вече е съгласувано с КАТ, стана ясно по време на откриването на мотосезона пред столичния храм „Свети Александър Невски". На него се събраха стотици любители на високите скорости.

С пожелание и догодина всички да се съберат и да бъдат повече бе открит новият мотосезон.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви за повече мотори и велосипеди в София, за да се преборим със задръстванията. Тя пожела на мотористите: „Единственият булевард, по който е забранено движението на мотори, „Цариградско шосе", да бъде отворен, за да може да се движите по него".

„Труд": Местим с час напред стрелките

Утре в 3 часа ще преместим стрелките на часовника с един час напред и ще минем към лятното часово време. То ще продължи до последната неделя на октомври, когато отново ще се върнем към астрономическото време, припомниха вчера от НИМХ към БАН.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г. Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава, на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини