Сешоарите за ръце в обществените тоалетни са опасни за здравето, предупреждават учени

През 2014 г. екип от учени от Университета в Лийдс, Англия, обявиха, че сешоарите за ръце в публичните тоалетни са всичко друго, но не и хигиенични.

Те разпръскват голямо количесто бактерии, полепнали по лошо измитите ръце на хората, във въздуха или по съседните повърхности, увеличавайки шанса да напуснеш тоалетната покрит с бацили.

Експеримент, проведен в лаборатория, сочи, че сешоарите за ръце издухват 27 пъти повече микроби, отколкото обикновените хартиени салфетки. Тези микроби живеят във въздуха около 15 минути.

Днес авторите на изследването представиха още доказателства срещу сешоарите в публичните тоалетни, разказва IFLScience. 

Професор Марк Уилкокс със своите колеги са изследвали как различните методи за подсушаване на ръцете в болничните тоалетни влияят върху разпространението на бактерии. Проучването е важно, тъй като много сериозни инфекциозни заболявания, устойчиви на антибиотици, циркулират в медицински условия. Резултатите бяха публикувани в журнала за болнични инфекции.

Изследване продължило година и е било проведено в болници в три града - Лийдс, Париж и Удине, Италия. Във всяко лечебно заведение учените са избрали 2 тоалетни, посещавани от персонала и пациентите. В едната можеш да си подсушиш ръцете със сешоар, а в другата със салфетка.

В рамките на 4 седмици изследователите вземали проби от повърхностите и въздуха в болничните тоалетни. След още две седмици те разменили методите за подсушаване на ръце в двете тоалетни. Този процес е бил повторен 3 пъти.

Резултатите от експеримента показали, че броят на бактериите във въздуха е бил много по-голям в тоалетните, където се е използвал сешоар за ръце.

Източник: nauka.offnews

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини