Кое е по-мръсно - клавиатурата или тоалетната чиния?

Трудно можем да се откъснем от клавиатурата си, особено предвид факта, че толкова много хора си изкарваме прехраната с нея. Но след като прочетем следващите редова, със сигурност ще ни се иска да я избягваме известно време. Или поне да я почистваме по-често. 

Според CBT Nuggets, компания за ИТ обучение, устройствата, които използваме всеки ден на работа, са пълни с микроби - с повече бактерии на квадратен сантиметър, отколкото някои от най-мръсните вещи в домовете ни, като тоалетната чиния например.

Компанията наема екип от професионалисти, за да провери някои типични артикули, използвани в офиса, за бактерии, включително клавиатури, служебни карти, телефони, мишки и тракпадове.

След това същият екип взима проби и от традиционно мръсни предмети, като тоалетни чинии, играчки на домашните любимци, химикалки и пари.

Изненадващо в случая е, че офис артикулите се оказват не просто мръсни, а дори по-мръсни. Екипът установява, че една клавиатура в офиса има 3 543 000 единици, образуващи колонии (CFU) бактерии на квадратен сантиметър - 20 589 пъти повече бактерии, отколкото ще открием на тоалетната седалка, която има само 172 CFU на квадратен сантиметър.

В микробиологията единица, образуваща колония (CFU, cfu или Cfu) е единица, която оценява броя на микробните клетки (бактерии, гъбички, вируси и т.н.) в проба, които са жизнеспособни - способни да се размножават чрез бинарно делене при контролирани условия.

В този ред на мисли, мишката също се оказва доста мръсна. Тя има 1 370 068 CFU на квадратен сантиметър. За сравнение, дръжката на тоалетната има само 30 CFU. Служебните карти, които бихте си помислили, че трябва да са по-чисти от нашите клавиатури, всъщност са най-мръсното нещо в офисите.

Те имат средно 4 620 000 CFU на квадратен сантиметър. Или около 243 пъти повече от лигавената, влачена по земята и дъвкана играчка на домашния ни любимец, която е с 19 хиляди CFU на квадратен сантиметър.

Изводите са, че освен старателното и често миене на ръцете, хубаво е да се грижим и почистваме и предметите, които ни заобикалят. Особено тези, които използваме ежедневно толкова много пъти. В това число несъмнено влизат мобилният ни телефон, служебната карта, мишката и клавиатурата ни, напомнят от Glamour.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини