Как да почистим кухнята си само със сол

Всички имаме тенджери и тигани с остатъци от мазнини, твърде упорити, за да излязат. Обикновено шкафовете ни са пълни с различни видове модерни почистващи препарати, които ни помагат за трудни за отстраняване петна. Можем обаче да опитаме с нещо много по-просто и далеч не толкова вредно, колкото препаратите. Това е солта. Всъщност солта едно от най-добрите средства за естествено почистване.

Тя е нежен абразив и има грапава текстура, което я прави отлична за изстъргване на петна, остатъци от храна и други упорити замърсявани върху тигани например. Освен това, солта е и абсорбиращо вещество. Подобно на содата за хляб, солта абсорбира мазнините. След като влезе в контакт с вода, тя се разтваря, създавайки физиологичен разтвор, който може да разгради петна на протеинова основа, пишат от The Active Times.

Солта е идеално средство за почистване и на дъската ни за рязане. След обработката на месото, солта абсорбира влагата от него и предотвратява бактериалното замърсяване на дъската. Следващият път, когато използваме дъска за рязане, докато готвим пилешко, пуешко, пържола и други храни, можем да сложим само малко сол и лимон за почистване на дъската, с което ще унищожим бактериите, живеещи между пукнатините на дървото.

За да поддържаме и почистваме дъската си за рязане, трябва да поръсим малко сол върху дъската, след което да нарежем един лимон наполовина. Използваме месестата страна на лимона, за да търкаме солта от всяка страна на дъската за рязане. Накрая оставяме солта и лимоновия разтвор да постоят около пет минути, преди да почистим с гъба и изплакнем.

Ако имаме ръждясала кухненска посуда, солта може да поправи и това. За големите тенджери трябва да използваме около четири литра бял дестилиран оцет и една чаша трапезна сол. Ако съдът ни е по-малък, около два литра оцет и половин чаша сол ще свършат работа. Оставяме тенджерите да се накисват в продължение на 12 часа или дори няколко дни, след което отстраняваме останалата ръжда с помощта на кухненска тел.

Солта е това, което увеличава потентността на киселината в оцета, за да помогне за премахването на ръждата, така че след процедурата с оцета и солта, хубаво е да накиснем съда си в около четири литра вода и една чаша сода за хляб за 10 минути, за да неутрализираме киселината.

При тигани и друга кухненска посуда с мазни петна по дъното, отново солта е нашето спасение. Слагаме малко сол върху засегнатия участък, разтъркваме с гъбата и изплакваме.

Ако пък мивката ни е запушена от хранителни отпадъци, заседнали в сифона или канала, отново солта е нашето спасение. За целта смесваме една чаша сода за хляб и половин чаша сол, след това изсипваме съдържанието и изчакваме поне два или три часа, преди да изплакнем с гореща вода.

Ако използваме сол, не се налага да се притесняваме за вредните химически съставки, съдържащите се повечето продукти на пазара, особено в тези за почистване на фурна. Спокойно можем да употребяваме само сол, когато мием съдовете си на ръка например. Ще се изненадаме какъв невероятен ефект има един толкова разпространен и евтин продукт.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Он
    Онзи
    0 0
    09:50, 28 юни 2020
    Питайте Станчо! Те нали сега купуват за стотици хиляди лева сол.
Последни новини