Факелът на Световния пробег на мира премина през Перник

Факелът на Световния пробег на мира премина през Перник. Той беше посрещнат от кмета на града Вяра Церовска на мартенското тържество в Общинския младежки дом. Лекоатлетическата щафета стартира на 27 февруари от столицата и ще финишира на 8 октомври в Лисабон. Това съобщиха от <b>Община Перник</b>. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят.

„За мен е изключителна чест да посрещна факела на Световния пробег на мира в Перник!“ , с тези думи се обърна към лекоатлетите кметът.

„Много съм щастлива , че сме тук и сме заедно, през спорта да пожелаем на всички мир и повече хармония. Подкрепям подобни инициативи , защото общината прави всичко възможно за развитието и популяризирането на спорта в града. Изградени са много площадки за всички възрасти и разбира се , че се гордеем с нашите спортисти, които прославят Перник на световно ниво. Благодарим ви, че преминахте през нашия град и успешен маратон през Радомир и Кюстендил, както и от сърце ви желая успешно финиширане на 8-ми октомври в Лисабон“, сподели още Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кмета Севделина Ковачева.

Маратонците в нашия град бяха посрещнати от ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“, заедно с бегача – ветеран Боян Лефтеров.

С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Освен Дейвидсън Хепбърн, част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини