С атрактивен спектакъл откриха 30-ото издание на "Сурва" в Перник

С атрактивен спектакъл снощи в Перник се откри 30-ият Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Той се организира от Община Перник и фондация "Култура Перник" и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Официалните лица и гости на фестивала, сред които председателят на Народното събрание Росен Желязков и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел се включиха в шествието, предвождано от победителите от миналогодишния фестивал- сурвакарите от град Батановци. Дойде най- пернишкото време, времето за фестивал, времето на нашата Сурва, каза  кметът Станислав Владимиров.

"В следващите дни, 30-то юбилейно издание ще преплете мит с реалност, ще преплете миналото с бъдещето. Всеки един от вас ще усети магията на Сурва. Ще видите страшни маски, но зад тези маски се крият едни силни хора, за които традицията е начин на живот", подчерта кметът.

В приветствието си към перничани Росен Желязков заяви:

"Перник е гостоприемен град. С всяка нова фестивална година този празник привлича все повече приятели, все повече гости. Аз съм сигурен, че от следващия 40-ти юбилей ние ще имаме претенцията да се превърнем в най- големия световен фестивал".

Във фестивалните дефилета ще вземат участие над 10 000 носители на маскарадната традиция от страната и чужбина. Те  ще представят пред публика и жури традиционни обичаи и игри с маски.

БДЖ ще осигури допълнителни влакове и места в редовните композиции, които преминават през гара Перник днес и утре. По този начин, желаещите да пътуват за фестивала, ще имат възможност да избират между 21 влака на ден в посока.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини