Марс се е формирал в астероидния пояс?

Смята се, че Марс и Земята са се формирали като планети в един и същ регион от Слънчевата система. Ако това е така обаче, защо съставът им е различен? Новопроведено изследване дава отговор на този въпрос.

На база сложни компютърни симулации, най-новата хипотеза твърди, че Марс всъщност се е образувал в астероидния пояс, преди да стане наш планетарен съсед.

Макар международният екип от учени да твърди, че това е малко вероятно, все пак е вероятност и тя харомнизира идеално с друго възможно обяснение, за това как нашата Слънчева система се е формирала преди милиарди години.

“Формирането на Марс в астероидния пояс се е състояло в много ранен етап от историята на планетата, преди кората да се е стабилизарала и преди появата на атмосфера”, казва геологът Щефан Мойзис от Университета в Колорадо.

Масата на Марс е едва 11% от земната, и е изградена от материали, който го доближават повече до метеоритите, отколкото до нашата планета.

Ядрото на Марс се отличава с по-леки силикати, което подсказва, че е образувало при различни условия, в сравнение със Земята.

Вземайки предвид всичко това, изследователите създали модели на Вселената, следващи хипотезата за великото привличане, според която Юпитер се движел право към Слънцето, преди привличането на Сатурнд да го върне обратно.

Моделите показали, че Марс може да се е формирал 1.5 пъти по-далеч от Слънцето, в сравнение със сегашната си позиция, лишавайки се от значително количество маса, с която Земята се сдобила, благодарение на силното привличане на Юпитер.

Освен, че привлича космически отломки, възможно е Юпитер да е привлякъл Марс до сегашната му позиция, в съседство с нашата планета.

Една от последиците от това, биха били по-ниските температури на Марс от първоначално предполаганото. Но изследователите смятат, че бомбардировката от астероиди може да е изиграла роля във формирането на по-влажни и топли периоди.

Как се е образувала Слънчевата система си остава мистерия. Постепенно обаче научаваме повече за формирането на планетите. Новото изследване би могло да се окаже важна част от пъзела.

Моделите посочили, че формирането на планетите Марс и Земя в близост една до друга, все пак е най-вероятният сценарий. Идеята за астероидния пояс е с вероятност около 2%.

Тя обаче би могла да обясни различния състав на Марс. Освен това малко вероятните събития са често срещани в динамичната вселена, както биха ви казали динозаврите, ако можеха.

“Слабата вероятност означава едно от две нещо: че не разполагаме с по-добри физически механизми да обясним формирането на Марс или от голямата панорама от възможности, се оказахме с такава, която се смята за сравнително рядка ”, казва Мойзис.

“При достатъчно време, подобни събития биха могли да се случат. Ще получите две шестици, ако хвърлите зарчетата достатъчно пъти. Вероятността е 1/36 или почти същата като при хипотезата за формирането на Марс”


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини