Защо Земята е започнала да се върти по-бавно

Много се изговори в последните години за климатичните промени и всички негативни ефекти от тях за хората, животните, природата и планетата ни като цяло. А сега учени са открили ново последствие от глобалното затопляне и топенето на полярните ледове, за което досега не бяхме предполагали.

Оказва се, че повишаването на средногодишните температури, което вече е тенденция, ще отнеме по една секунда от живота ни. Може да ни звучи пренебрежително малко, но тази секунда е свързана с факта, че Земята се движи по-бавно от обичайното. И причината за това е, че топящият се полярен лед от Гренландия и Антарктика променя въртенето й, както и самото време. Това се случва заради големите количества вода, които се добавят в Световния океан вследствие на топенето - това забавя скоростта на движение.

Часовете, минутите и дните, които отброяваме, са пряко свързани с обиколките на планетата около нейната орбита. Този процес на въртене не е константен може да варира в зависимост от това какво се случва на повърхността на Земята, както и в нейното ядро. И явно климатичните промени са един от факторите, които оказват пряко влияние.

Снимка 659086

Една секунда повече или по-малко за нас може да няма особено значение, но след няколко години световните атомни часовници ще трябва да бъдат коригирани с "високосна секунда". А това оказва голямо влияние и върху различни и изключително прецизни изчислителни системи.

До този момент само са добавяни, но не са махани секунди, затова учените се притесняват, че това може да доведе до "невиждани проблеми". Много компютърни системи например имат софтуер, който им позволява да добавят секунда, но малко имат способността да извадят една. И така ще се наложи цялостното им препрограмиране. 

Кога точно обаче ще се наложи добавянето на отрицателната високосна секунда все още не може да се каже. Всичко зависи от темпа на климатичните промени, които пък са пряко свързани и с човешката дейност. Топенето на полярен лед например забавя скока на секундата с три години, измествайки го от 2026 г. до 2029 г. 

Снимка 659087

Докато ледът се топи в океана, стопената вода се движи от полюсите към екватора, което допълнително забавя скоростта на въртене на Земята. Топенето на полярния лед "е достатъчно голямо, за да повлияе забележимо на въртенето на цялата Земя по начин, който е безпрецедентен", категорични са учените. И явно съвсем скоро ще разберем какви ще бъдат последствията и от това забавяне на времето.

Но междувременно не бива да се подценяват и промените, които протичат в ядрото на Земята. Те са наистина "непредвидими", защото се случват на дълбочина повече от 2000 метра под земната повърхност, пише CNN.

Течното ядро на планетата се върти независимо от твърдата й външна обвивка. И ако то се забави, тя започва да се върти по-бързо, за да поддържа инерция. А тези промени според учените са дори по-съществени за движението на Земята и времето, което всички ние отчитаме.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини