Български учен откри непознато досега членестоного

Български учен откри нов вид членестоного в пещера в Източен Туркменистан. То е малко по размер, но от голямо значение за науката.

На 43 години Павел Стоев е професор по биология към БАН и откривател със световно признание.

Уникалният представител на семейство е открит при проучване на пещера в отдалечен район на Източен Туркменистан по време на експедиция, организирана от Кралското дружество за защита на птиците.

При проучване на биоразнообразието на планината Койтендаг, известна с едни от най-големите пещери в Азия, проф. Павел Стоев (НПМ-БАН) и проф. Борис Скет (Университета в Любляна) проникват в пещерата Каптархана. Тя е част от системата Капкутан-Промеждутачная с дължина над 57 км. Сред събраните фаунистични материали учените откриват неизвестен за науката до сега вид членестоного.

"В момента, в който го видях, веднага разбрах, че съм намерил нещо уникално”, разказва ученият пред bTV.

Използвал е капан с примамка от миризливо сирене. Невижданото досега същество прилича на насекомо, но всъщност е членестоного с шест крака, нещо като стоножка.

След като определят принадлежността му към семейство Campodeidae, проф. Стоев  и проф. Скет се свързват с експерта по групата, д-р Алберто Сендра от Университета в Алкала.

Тримата учени описват новия вид и го публикуват в сп. Subterranean Biology на 21.09.2017 (https://subtbiol.pensoft.net/articles.php?id=14631). Наричат го Turkmenocampa mirabilis (удивителен, от лат. mirabilis).

Животното е толкова забележително, че учените го причисляват и към нов род, което до голяма степен променя съществуващите концепции за анатомията на тази слабо позната група животни. Видът е примитивен и силно приспособен към пещерната среда, което обяснява и защо е останал неизвестен за науката до сега.

"Много спелеобиолози считат сухоземната пещерна фауна в Централна Азия за бедна, но именно места като Каптархана променят представите и дават нови сведения за богатото биоразнообразие, еволюционната история, образуването и функционирането на подземните екосистеми в тази част от света", коментира проф. Стоев.

Откритието е от голямо значение за науката.

"Колкото повече знаем за стоножките, толкова по-ефикасни болкоуспокояващи лекарства може да правим", казва ученият.

Проф. Стоев е изненадан, обаче, че новината се разпространява толкова широко. За откритието пишат английският „Индипендънт”, „Нешънъл джиографик” и руски вестници и списания. 

Източник: bTVКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 12.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини