Синтетичната биология увеличава риска от нови биооръжия

Бързият възход на синтетичната биология - футуристична сфера от научката, която цели да овладее миханизмите на живота - увеличава риска от ново поколение биооръжия, според американски доклад.

Напредъкът в тази сфера означава, че сега учените имат възможността да пресъздадат опасни вируси от нулата, да направят определени вреди бактерии още по-опасни и да модифицират микроби, така че да отделят смъртоносни токсини, когато попаднат в тялото.

Тези три сценария са посочени в доклад, изготвен от Националната академия на науките на САЩ по искане на Министерство на отбраната.

За момента учените не могат да кажат доколко вероятни са тези сценарии, а само до каква степен жизнеспособни са.

В доклада учените описват как синтетичната биология, която дава на изследователите прецизни инструменти за манипулация на живи организми, уваличава вероятността за създаване на биооръжия.

Преди над 20 години, Екард Уимър – специалист по генетика от Университета в Ню Йорк демонстрира потенциалната заплаха от синтетичната биология по драматичен начин, като пресъздаде поливирус в епруветка. По-рано тази година, Университета в Алберта възкреси вируса на конската шарка, за който се смята, че е отнел живота на половин милиард души през 20-ти век. Днес, генетичният код на почти всички вируси по бозайниците, може да се намери онлайн и да се синтезира.

Други, съвсем прости процедури, биха могли да се използват за модифициране гените на опасни бактерии, така че да станат устойчиви на антибиотици. Сред по-екзотичните биооръжия вероятно ще се наредят генномодифицирани микроби, колонизиращи червата и отделящи токсини.

В доклада се настоява американското правителство да преразгледа начина, по който извършва наблюдение над заболяванията, за да засече евентуалната поява на новаторски биооръжия и за да създаде защита, изобретявайки и разпространявйки ваксини своевременно.

Сред биооръжията, които не се смятат за непосредствена заплаха е така нареченият генетичен двигател, който ще се разпространява сред населението и ще пренаписва човешката ДНК.

Източник: theguardina.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини