Хасковските арменци отбелязаха годишнината от геноцида

Изображение 1 от 3

    Арменската общност в Хасково отбеляза днес  102-ата годишнина от геноцида. В двора на арменската църква привечер се стекоха десетки, които запалиха свещ и почетоха паметта на загиналите над  един милион арменци през 1915 година.

    Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е  извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г.

    Според днешна Турция, която признава за масовите убийства, но не и определението геноцид, жертвите са между 300 000 до 500 000 арменци. Поне толкова турци умират по време на гражданско неподчинение, когато арменците се надигат срещу техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите руски войски.

    Повече от 20 страни по света официално признават арменския геноцид, както и отделни региони, градове, парламенти или сенатски комисии на други държави. 24 април е денят, в която се отбелязва  това тежко престъпление срещу човечеството.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      15 -1
      22:09, 24 апр 2017
      Изгнаници клети, отломка нищожна
      от винаги храбър народ мъченик,
      дечица на майка робиня тревожна
      и жертви на подвиг чутовно велик -
      далеч от родина, в край чужди събрани,
      изпити и бледни, в порутен бордей,
      те пият, а тънат сърцата им в рани,
      и пеят, тъй както през сълзи се пей.

      Мир на праха на загиналите!
    Последни новини