Ford Model 40 Speedster

След като е бил крит в продължение на години в един гараж във Флорида, оригинален прототип на Ford, създаден от сина на Хенри Форд, Едсел Браян Форд, бе продаден на търг за сумата от 1.76 милиона долара. Съответно конкретният модел е Ford Model 40 Speedster от 1934 година и е считан за един от първите прототипи на американската компания.

Едсел е бил президент на Ford от 1925 година до смъртта му през 1943 година от рак. През този период той подготвя серия важни модели, включващи оригиналния Ford от 1932 година, както и един прототип, който в последствие се превръща в първия Lincoln Continental.

Преди това всички модели на Ford са били създавани от инженерния отдел на компанията. Така Едсел получава заслугите за създаването на първия дизайнерски отдел, за началото на който е сочена годината 1932. Така един от първите модели, създавани там е именно Model 40 Speedster.

Автомобилът е създаден на базата на шасито на 1932 Ford и е задвижван от V8 агрегата от Ford Model 40 с мощност от 75 к.с. Прототипът показва серия стилистични характеристики, които след това се появяват в някои от моделите на компанията – сред тях са ниските предни фарове, напълно затвореният радиатор, доста по-аеродинамичната форма, както и минималните отделни елементи по екстериора.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини