Ford Kuga хибрид - доказателството, че класиката не бива да умира

Отдавна ни стана ясно, че масовият потребител няма нужда от голям, тежък и скъп за поддръжка джип, но не би се отказал от някои негови качества. Потребителските търсения обикновено опират именно до това, че искаме само някои качества на даден модел, без да се обременяваме с недостатъците му. И производителите на коли са тук, за да ни угодят.

Никога не сме свързвали европейския клон на Ford с големи SUV модели. Факт е, че на пазара в момента са модели като Explorer и Bronco, но те са толкова европейски като философия, колкото и поръчката на троен чийзбургер, големи пържени картофи и диетична кола в ресторант за бързо хранене.

Ford Kuga е друга бира.

Снимка 648194

Източник: Ford

Въпреки че се продава в Щатите (при това доста добре, ако съдим по статистиката за миналата година), това е модел, който изцяло отговаря на нуждите на европейския потребител. При това не просто за втора кола в семейството, с която майката да прибира двете деца от спортни тренировки, а за основен семеен автомобил. Или поне ние така го виждаме.

На пазара в момента е третото поколение на модела, което имахме възможност да покараме съвсем наскоро. При това в неговия plug-in хибриден вариант.

Снимка 648193

Източник: Ford

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

  • Модификация: Ford Kuga PHEV
  • Работен обем: 2500 куб.см.
  • Мощност: 225 к.с.
  • Въртящ момент: 230 Нм
  • Ускорение: 9.2 сек. до 100 км/ч
  • Максимална скорост: 200 км/ч
  • Среден разход на бензин (WLTP): 5.4 л/100 км
  • Трансмисия: безстепенна автоматична
  • Базова цена: 58 100 лв.

ХОМОГЕННОСТ

Трудно е да се опише и оцени дизайн на каквото и да е, но според нас при Kuga дизайнерите на Ford са се справили много добре. Възприемаме излъчването на модела като умерено агресивно и особено ни харесва комбинацията от плавни линии и строги черти, без нищо прекалено. Вероятно на това му се казва хомогенен и "класически" дизайн.

За разлика от първите две поколения на Kuga, които (между нас казано) бяха доста скучни на външен вид, тук вече имаме атрактивна визия, която ни накара няколко пъти дори да се обърнем на паркинга, за да поогледаме колата, отдалечавайки се от нея.

Пазарният сегмент, към който се причислява Kuga е C-SUV, което на прост език означава компактен кросоувър. Разполагаме с четири врати, класически хечбек заден капак, по-високо окачване от това на стандартен лек автомобил и задължителната за сегмента по-висока позиция на седене. Копнежът да гледаме от малко по-високо останалите е нещо, което изстреля този клас на върха, не бива да го забравяме. Разполагаме и с 4х4, но не и в комбинация с plug-in хибридната система, за жалост.

Снимка 648187

Източник: Ford

Интериорът е семпъл и практичен и е достатъчно голям за четирима възрастни. Големият проблем на модерните кросоувър е пространството за глава на седящите отзад. В Kuga такъв проблем за щастие няма, така че не предвещаваме схващания в областта на раменния пояс на седящите отзад, дори при дълги пътувания.

Снимка 648195

Източник: Ford

Тестовият автомобил беше оборудван с обикновени текстилни седалки, на които не сме особени фенове, но пък така може да се постигне по-добра цена. Все пак Kuga се предлага с тапицерия от кожа и велур, както и с изцяло кожен салон. С две думи - избор има. Обикновено (по днешните стандарти) е и таблото, което по-скоро ни харесва. В по-скъпите версии инструменталният панел е дигитален, разбира се, но централният сензорен екран e малък, а менютата му са малко скучни, едноцветни и семпли. Въпреки това, не бива да забравяме, че това е кола, а не увеселителен център, така че можем да кажем просто, че Ford са поставили функционалността на преден план. Именно по тази причина таблото не прилича на пулта на космически кораб, а има по-скоро класическо излъчване с физически бутони и стандартни "врътки" за контрол на температурата.

Снимка 648196

Източник: Ford

В КОНТАКТА

Ако има нещо, което харесваме в модерните хибриди, то със сигурност е възможността да се движим само на ток през цялата работна седмица, да зареждаме батерията през нощта в гаража, а уикенда да не мислим за нея и да потеглим спокойно някъде надалече. Plug-in хибридната версия на Ford Kuga ни дава точно това.

Снимка 648186

Източник: Ford

Системата се състои от 2.5-литров атмосферен бензинов двигател и електромотор, който черпи енергия от 48-волтова литиево-йонна батерия с капацитет 14.4 кВч. Общата мощност от 225 к.с. не ни се стори впечатляваща, но пък осигуряваше на тежащата 1850 кг Kuga достатъчно добра динамика за разумно и уверено шофиране. Електрическият двигател подпомага работата на бензиновия мотор, който пък му връща услугата, когато зарядът в батерията свърши.

Най-хубавата част обаче е, че Ford Kuga PHEV може да измине около 60 километра само на ток (в реални условия по-малко), което е повече от достатъчно за ежедневното пътуване до офиса, супермаркета, училището и фитнеса. Поне, ако действието се развива в средностатистически европейски град, разбира се.

Снимка 648190

Източник: Ford

Капацитетът на батерията не е впечатляващ, но при този тип хибридни системи това е стандартът. А и малкият капацитет означава по-кратко време за зареждане. Ако имаме зарядна станция под ръка, времето е около 3 часа или едно пазаруване и вечеря в мол. Ако пък разчитаме на стандартен контакт в гаража вкъщи, времето е около 6 часа, което е стандартното време за сън за семеен човек, който сутринта трябва да закара детето до училище.

Снимка 648189

Източник: Ford

Скоростната кутия е безстепенна eCVT и се управлява от въртящ контролер, който играе ролята на "скоростен лост". За някои хора може би това изглежда футуристично и напредничаво, но ние никога не сме го разбирали, защото е неинтуитивно и винаги ни се налага да поглеждаме, за да сме сигурни, че сме на правилната позиция.

Снимка 648198

Източник: Ford

  • Може да: е практичен семеен автомобил
  • Не може да: ви стресне с мощност
  • Липсва му: двойно задвижване на колелата

В технологично отношение Ford Kuga е напълно в духа на новото време. В студените зимни дни особено високо оценихме високо отоплението на челното стъкло, което спестява ужасно много време и нерви сутрин, когато всичко е покрито с тънък слой лед. Харесва ни, че от Ford са предвидили както стандартно USB, така и по-новия стандарт USB-C, така че какъвто и да е кабела за зареждане, в интериора няма да кънтят цветисти изрази от някой недоволен шофьор или пасажер.

Разполагаме и с камера за обратно виждане, електрически предни седалки, пълен набор от активни и пасивни системи за безопасност, както и задължителните CarPlay и Android Auto функционалности.

Снимка 648197

Източник: Ford

Ford Kuga е интересен автомобил. Дизайнерите на Ford напипаха правилната визия за модела и го оценяваме като най-красивата Kuga до момента. Обезшумяването на купето обаче не е най-доброто, а от качеството на използваните в интериора материали има какво да се желае.

Въпреки това, Kuga ни хареса - и заради липсата на излишна претенция, и заради класическия си подход в някои отношения. Част от този подход е големият за днешните стандарти в този клас бензинов мотор, както и възможността да поръчаме модела с дизелов двигател. Последното става все по-голяма рядкост в наши дни. За щастие на "зелените" и за нещастие на скептиците.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини