Nissan готви революционна батерия за електромобили

Nissan очаква да пусне в масово производство батерии за електромобили с твърд електролит най-късно в началото на 2029 г., съобщават световните агенции.

Пилотната фабрика за новите акумулатори в Йокохама все още не е завършена, но беше показана на медиите.

Батерията с твърд електролит на теория трябва да е по-мощна, по-евтина, по-безопасна и с по-бързо зареждане в сравнение с използваните в момента, които използват силно корозивни и опасни за живота и здравето течности. Затова и се смятат за следващата стъпка в EV развитието.

Volkswagen и Toyota също имат подобни разработки, като японският гигант се цели в пускане на пазара още през 2027 г. Все още, обаче, има редица предизвикателства пред технологията - за да се използват в автомобил, батериите трябва да имат висока механична и химическа стабилност, а и поне известните към момента модели са с голяма концентрация на редки метали и то без съществуваща технология за рециклиране.

От Nissan твърдят, че са направили пробив по отношение на материалите и първите изделия на новия завод ще са готови за изпитания още през 2025 г. Повече подробности за технологията и за инвестицията в нея на този етап не се съобщават.

Според ръководството на японската компания с помощта на батериите с твърд електролит цената на електромобилите ще се доближи до тази на моделите с двигател с вътрешно горене.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини