Дизелът с исторически рекорд. Преглед на националния печат

Посещението на премира Борисов в Турция е сред водещите във всекидневниците.

"Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган." Това става с личния ангажимент на премиера на Турция, за което му благодаря. Това е говорено от години, сега става възможно, благодарение на политическата воля на премиера на Турция", още каза Бойко Борисов. Подробностите около споразумението ще бъдат уточнени през май, съобщи министър председателят.

Предвижда се връзката да е с дължина около 80 км. и да свързва пункт в турската Източна Тракия и Хасково. По план тръбата между двете страни ще е с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. газ годишно. Тя би била алтернатива за България на газовите доставки от Русия. Вече има и предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно. Освен това България очаква още през май да бъде сложено началото и на газова връзка към Румъния. Неизградените колектори с южната ни съседка бяха един от мотивите на премиера да смени енергийния министър Трайчо Трайков.

Досега министрите от кабинета "Борисов" са провеждали съвместни заседания със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция." - пише „Дневник".

В. „Труд" отделя място на същата тема:

„Единадесет споразумения трябваше да подпише българското правителство на съвместното си заседание с турския кабинет в Анкара. Заради неразбории документите станаха ясни няколко минути преди ербъсът на премиера Бойко Борисов да отлепи от пистата на софийското летище.

Най-важният очакван документ - за газовата ни връзка с югоизточната съседка, която да ни спаси от енергийния монопол на Русия, не бе потвърден от домакините до последния момент, въпреки че министърът в оставка Трайчо Трайков бе заменен в делегацията с неговия бъдещ наследник Делян Добрев. Предварителното споразумение за изграждането на тръбата бе подписано през 2010 г., но оттогава по проекта няма движение. Добрев пристигна с проектодекларация за газа, но се оказа, че турската страна не е готова за строителството и не иска да се ангажира със срокове. Според високопоставен правителствен източник турската частна компания СЕТГАЗ, която искаше да строи тръбата до Хасково, все още няма лиценз за такава дейност на турска територия. А и капацитетът на предложения от нея газопровод бил твърде малък - 1 млрд. куб. метра годишно...

България е готова да приеме и вариант газовата връзка да се строи от държавни компании. Преди дни премиерът Бойко Борисов обвини Трайчо Трайков за това, че не е готов за подписването на документа.

Медиите отстрамиха политиците, които не можаха да договорят двустранната спогодба за газа. Шефката на БНТ Вяра Анкова и генералният директор на БНР Валери Тодоров се очакваше да сключат споразумение за сътрудничество с Турската радио и телевизионна корпорация ТРТ, а зам. генералният директор на БТА Борислав Чалъков - с Анадолската агенция.

Номинираният за икономически министър Добрев все пак получи потвърждение за подписването на два документа, но с идентично съдържание - споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за насърчаване на икономическото сътрудничество. Под въпрос до последно бе спогодбата за туризма, която трябваше също да бъде подписана от Добрев вместо Трайков.

Бойко Борисов доведе осем от шестнайсетте си министри в Анкара. Това означава, че има кворум за провеждането на правителствено заседание. Срещата на двата кабинета свърши след редакционното приключване на първото издание..."

В. „Стандарт" също пемества публикация за визитата на премиера в Турция:

„Културна "тръба" от Обзор до Резово ще замени спрения проект "Бургас-Александруполис". Тази шега на премиера Бойко Борисов пред бургазлии ще даде старт на мащабен правителствен проект "Виа Понтика" (Пътят край морето бел. ред.).

Идеята е той да помогне на Южното Черноморие да привлече още туристи, съобщи за "Стандарт" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Предстои вицепремиерът Симеон Дянков да внесе в Министерския съвет постановление за отпускане на 1,6 млн. лв. за археологически разкопки от април в 14 селища от Обзор почти до границата с Турция.

Предвидени са по около 120 000 лв. на град. Това е следствие и от кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България 2011".

В Обзор ще се работи върху античен град на брега и върху средновековния български град Козяк, разказа още Димитров. Следващият обект ще е църква в старинното селище Емона.

"Св. Николай Чудотворец" дълги години е била конюшня на военното поделение, в чиито граници е влизала. Него вече го няма, църквата е почистена от тора на животните и е започнала реставрация със средства на местни виладжии. В Несебър ще бъдат вдигнати крепостните стени, за да изглеждат по-внушително.

В Поморие ще се реставрира уникален паметник, достоен за ЮНЕСКО - съчетание на римската традиция на мавзолеите с тракийската гробнична архитектура.

Голяма част от парите ще отидат в Бургас и околностите му. Наскоро след морска буря от вълните край квартал Сарафово изскочи римско градче. Ще се хвърлят пари и в Минералните бани - Аква калиде (хубавите води бел. ред).

Ще се копае още в Дебелт, където има огромен римски град със собствена митница. Както и крепостта Русокастро и градчето, от което Бургас е взел името си - Пиргос (Порос), намиращо се на отока на Мандренското езеро в кв. Крайморие. Разкопки ще има и в Черноморец, тракийското светилище Беглик таш на Ропотамо, крепостта Урдовиза край Китен, в Царево и епископската базилика в Ахтопол.

В перлата на района - Созопол, ще бъдат направени сериозни разкопки на остров Св. Иван, на който бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. Целта е да се подготвят двете църкви за реставрация. Ще се работи върху северната кула на града, където е бил един от морските входове на Созопол."

Друга широко отразена тема са поредните разкрития за агенти на Държавна сигурност.

„Известният български специалист по PR Максим Бехар е сътрудничил на бившата държавна сигурност. Той е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г. Той е бил съпричастен към Шесто главно управление на ДС.

Това се вижда от резултатите от обявената днес проверка на комисията по досиетата сред ръководителите на еврейската религиозна общност. Той е проверяван като член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. През 1990 г. пък има и искане за унищожаване на личното му дело.

Адв. Йосиф Герон е работил за ДС в Бургас под името "Асенов" в периода 1980-1983 година. Тогава той е бил началник отдел "Правен и жалби" в Трети Странджански районен съвет в Бургас, а след това и главен юрисконсулт в "Заводски строежи" - Бургас. Освен адвокат и зам.-председател на Съюза на юристите, Герон е и заместник-председател на Международната асоциация на еврейските юристи.

Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия." - информира в. „Дневник".

„Комисията по досиетата обяви днес имената на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) сред ръководителите на религиозните общности в България.

От разсекретените документи става ясно, че известният специалист по PR Максим Бехар е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Той е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г. Той е бил съпричастен към Шесто главно управление на ДС.

Бехар е проверяван като член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. През 1990 г. пък има и искане за унищожаване на личното му дело.

"Шокиран съм, че някой може да напише името ми в някакви регистри. Никога не съм имал нищо общо с никакви служби, а нямаше и за какво да имам", отговори Максим Бехар в своя позиция до медиите...

Едва сега разбрах, че името ми е написано някъде. Жалко, може би трябваше да знам по-рано. Защото през годините прочетох имената на прекрасни хора, супер интелигентни и невероятни творци, и трябваше да се досетя, че със сигурност някой е ходил и след мен.

Нямам тази дарба да бъда агент, въпреки, че работя в агенция. Но имам много близки роднини в Израел, за които бях викан няколко пъти през 80-те с въпроси дали поддържам връзки с тях. Нямах възможност да го правя, за съжаление, и винаги това беше отговорът ми. Ако с това съм засегнал някого, дълбоко му се извинявам".

Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия...

Членът на Централното ръководство от 2003 г. на Съюза на Евангелските Баптистки църкви в България Теодор Ангелов е единственият с принадлежност към ДС сред проверените 14 души от тази общност.

Сред имената е и това на бившия председател на Съюзното ръководство на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България Виктор Вирчев.

Главният пастор на Божия църква в България Павел Игнатов пък е бил агент с псевдоним Клисурски. Проверени са 9 лица.

От 11 проверени лица от Националния алианс Обединени Божии църкви са открити документи за двама - Васил Еленков и Павел Иванов. " - информира „24 часа".

„Бехар е проверяван като член на Централния израилтянски духовен съвет от 2003 г. до 2011 г. През 1990 г. пък има и искане за унищожаване на личното му дело.

"Сега не съм в България, но като се върна, веднага ще прочета кой какво е писал за мен в тези регистри. Любопитно ще ми е. Срещал съм се със стотици хора, вероятно някой някъде надлежно е предавал това, което е чувал от мен. И бих се учудил ако не е така. Вероятно и днес се случва. Никога обаче не съм имал нужда да пиша нещо секретно. Тези, които ме познават знаят, че винаги съм си казвал мнението публично. И винаги честно и почтено", заявява Бехар и продължава: "Ето защо, едно картонче, или както и да се казва, за което не съм и предполагал, че съществува, няма да ме направи по-малко честен, почтен и етичен. Няма да ме направи и по-малко професионалист..."

Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия.

Адв. Йосиф Герон е работил за ДС в Бургас под името "Асенов" в периода 1980-1983 година. Тогава той е бил началник отдел "Правен и жалби" в Трети Странджански районен съвет в Бургас, а след това и главен юрисконсулт в "Заводски строежи" - Бургас. Освен адвокат и зам.-председател на Съюза на юристите, Герон е и заместник-председател на Международната асоциация на еврейските юристи..." - се казва в публикация във в. „Труд".

Цените на горивата и стоките от първа необходимост отново намират място на страниците на всекидневния печат.

„Дизелът удари исторически рекорд за ужас на шофьорите у нас. По бензиностанциите литърът вече струва 2,73 лв., колкото не е бил никога досега. Причината е днешното увеличение на цената на едро с 1,8%.

Така от утре ще зареждаме с 5 стотинки по-скъпо. Предишният рекорд беше 2,70 лв. в края на февруари. Бензинът пък скочи с 6 стотинки и вече се продава по 2,69 лв. От Нова година насам най-масовото автомобилно гориво А 95 поскъпна с цели 35 стотинки на литър.

За да напълним резервоар от 50 литра утре, ще трябва да извадим 17,50 лв. повече спрямо 31 декември 2011 г., сочат сметките. Рекордното поскъпване на дизела отново ще накара родните шофьори да зареждат в чужбина. В момента в 9 държави от Евросъюза, сред които и съседна Румъния, цената е по-ниска, сочат данните на портала energy.eu." - пише в. „Стандарт".

„От днес се очаква горивата да поскъпнат с 5-6 ст. Вчера по големите вериги бензиностанции те все още бяха без промяна.

Нов ценови рекорд ще ударят горивата у нас, след като "Лукойл България" вдигна цените на едро с близо 2%. По големите вериги бензиностанции дизелът ще скочи до минимум 2,73 лв., а масовият бензин А-95 ще се продава за 2,69.

Причината за ценовия удар са високите котировки на петрола. Суровият се задържа трайно над 107 долара за барел, а сортът "Брент" е на нива от 125 долара. Суровината поскъпна заради напрежението около Иран и очакването там да избухне военен конфликт. Отделно има повишение на цените на готовите горива на международните пазари.

Междувременно "Файненшъл таймс" написа че Саудитска Арабия предприема стъпки за успокояване на напрежението на енергийните пазари. Страната увеличава износа на петрол за САЩ и ще отвори повторно стари петролни находища, за да разшири производството си. Още в понеделник саудитското правителство съобщило, че кралството ще „работи индивидуално и с други хора за завръщането на цените на петрола на справедливи нива". Според Рияд целта е да задържат цените на петрола около 100 долара за барел.

Подробности по действията за стабилизирането на пазарите Саудитска Арабия ще обяви утре по време на срещата в Катар на министрите на петрола на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив.

„Високите цени на петрола могат да доведат до негативни ефекти за глобалната икономика", твърдят от Рияд." - продължава темата в. „24 часа".

В. „Сега" информира, че държавата ще опита да свали надценките в хипермаркетите със закон:

„Въпреки упоритите си опити министър Найденов досега не е успял да свали нито една цена с държавна намеса.

Дългогодишният спор между търговските вериги и техните доставчици може да доведе до нов уродлив опит на държавата да се меси в пазарните отношения. "Скоро в България ще има законови регулации, които ще ограничават надценката, която големите търговски вериги слагат върху продаваните стоки", обяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев по телевизия "България он ер".

Според шефа на ДКСБТ таванът на надценките може да е 20-25%. Стойчев твърди, че подобна практика няма да е прецедент, защото се прилага в голяма част от европейските държави. "Големите вериги за търговия на дребно получават все по-голяма пазарна мощ. В момента те държат над 50% от пазара на дребно и това им дава възможност да притискат българските производители за по-ниски цени", коментира Стойчев.

Държавата неведнъж е доказвала, че е скарана с темата за отстъпки и надценки. В началото на март министър Мирослав Найденов обвини търговските вериги, че "слагат 10-12 стотинки надценка на яйце, това е неморално", но после се срещна с търговците и се поправи: "Оказа се, че надценката е друга - тя е 10, но не стотинки, а процента, което прави 2-4 стотинки".

Новината за тавани и лимити идва, след като в петък Министерството на икономиката представи анализ за това какви промени могат да се направят в Закона за защита на конкуренцията и как различните мерки ще се отразят на пазара. От там обясниха, че тема за лимити на печалби, отстъпки и надценки не е била обсъждана. Според официалното прессъобщение на министерството анализът сочи, че се налагат законови промени, защото "в отношенията по веригата производител на суровини - преработвател - дистрибутор - търговец са налице практики, които представляват злоупотреба със значителна пазарна сила, противоречат на конкурентния процес и имат дългосрочен негативен ефект върху потребителите".

"Има странни такси, като такса "рожден ден" на търговската верига, такса реконструкция на филиал и др., предлаганите промени няма да засегнат пряко цените, но отговарят на редица сигнали на производители за непосилни условия, налагани от големите вериги", коментира зам.-министърът на икономиката Димитър Чохаджиев по БНР.

Според представители на търговските вериги държавните регулации само ще навредят, защото ще ги принудят да работят с по-малко и по-дългогодишни партньори, дребните производители ще изчезнат, вносът ще се засили и цените ще се увеличат. От "Кауфланд България" коментираха пред "Сега", че са против държавна намеса, защото и в момента има достатъчно регулаторни механизми.

Председателят на комисията по тържищата поясни вчера пред "Сега", че по работни срещи отдавна се обсъжда, че в другите европейски страни нормалните нива на надценките са около 20% и че е редно да има ясно договорен такъв процент за хипермаркетите. Според Стойчев сега търговските вериги масово притискат с всякакви такси и бонуси и в крайна сметка производителят е принуден да направи отстъпка, която в някои случаи достига 48%. За слагане на таван на таксите говори от месеци и агроминистърът Мирослав Найденов. Едуард Стойчев не можа да посочи в кои държави от ЕС има нормативно определени размери на надценките. Той само каза, че във Великобритания действал морален кодекс на търговците."

В друга своя публикация „Сега" посочва, че нов реактор в „Козлодуй" може да заработи след 12 години:

„За да заработи нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", са необходими около 12 години, обяви директорът на централата Александър Николов по повод на идеята реакторът, поръчан за Белене, да бъде инсталиран в Първа атомна. Технически такъв вариант е напълно възможен, определени са и две площадки в АЕЦ "Козлодуй", на които има възможност за изграждане на нова ядрена мощност, но няма как това да стане бързо, уточни Николов пред БНТ. Първо трябва да се вземе решение от Министерския съвет за инсталиране на нов реактор в Козлодуй, после трябва да се направят нови сеизмични анализи и оценка за въздействието на околната среда. Само за подготвителния процес са нужни между 3 и 6 години, твърди шефът на централата.

Решение за удължаване живота на V блок трябва да се вземе до есента на 2017 г., а за VI блок - до есента на 2019 г., съобщи още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Предстои подписване на договор за анализ с руските фирми за следващите 18 месеца и ще останат 4 години за изпълнение на предписанията."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини