Погват спекулантите преди Великден. Преглед на националния печат

„24 часа": Изненада! Първанов защити Сергей

"Когато се създаде комисия, особено по времето на ГЕРБ, се прави, за да се притиска опозиционната партия. Тези комисии нищо не вършат, но с месеци се използват, за да се правят коментари, да се привиква този и онзи, да се раздухва скандал".

Така Георги Първанов коментира идеята комисия да разследва похарчените от австрийски лобист над 1 млн. евро за имидж на правителството на тройната коалиция, като с него е работила и агенцията на приятелката на Сергей Станишев Моника Йосифова.

"Чух репликата на Борисов, че това са наши вътрешни работи. По тази логика бих попитал дали публикацията в американското списание "Конгрешънъл куотърли", което написа доста неща за Бойко Борисов, не е работа на Цветан Цветанов или вътрешна работа на ГЕРБ", заяви Първанов.

 

„24 часа": Приемно семейство в шок - гледа бебе, а други може да го осиновят

Първото приемно семейство на новородено в Русенска област е на път да загуби детето, за което се грижи от 10 месеца - появили се желаещи да го осиновят. Приемните родители обаче не искат да дадат бебето. Мъжът от мъка починал преди няколко дни. 60-годишната вдовица, тримата й синове и двете й снахи са категорични, че ще се борят за бебето.

Милка и Белчо Христови взели малкия Боцко, както го наричат всички, когато бил на 7 дни. Родната му майка имала много деца, била болна и не можела да го гледа.

В приемното семейство Боцко е пълноправен член. Храни се добре, рядко боледува и е обграден с любов. Но от социалните служби им казали, че има вероятност да се разделят с бебето

 

„Труд": Борисов погна спекулата по Великден

По заръка на премиера Бойко Борисов трима министри ще търсят и борят спекулата до Великден. Усилия срещу шоковото изпразване на джоба на българина навръх светлия християнски празник ще трябва да обединят министрите Симеон Дянков (на финансите), Трайчо Трайков (на икономиката) и Мирослав Найденов (на земеделието).

"Премиерът разпореди до петък моите заместници да проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко. Когато се върнем от Катар в петък - аз, министър Дянков и министър Трайков ще направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, ще се търси къде е тя", заяви след заседанието на кабинета вчера Мирослав Найденов.

 

„Труд": Плугчиева става посланик в Берн

Меглена Плугчиева, вицепремиер в кабинета "Станишев" и депутат от БСП в момента, ще бъде новият посланик на страната ни в Швейцария. Решение за нейното назначение и това на още 6-има посланици беше взето на заседание на правителството.

„Стандарт": До Великден: Юзди на цените

Властта обяви война на спекулата. Целта е да се удържат цените за Великден. Премиерът Бойко Борисов нареди тотална проверка на търговци и производители на свинско, агнешко и яйца.

Не може държавата да ги субсидира, а те за всеки празник да надуват цените, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той и вицето Симеон Дянков имат за задача да търсят случаи на спекула. Може да удържим до Великден, но след това няма как храните да не поскъпнат, коментираха от гилдиите на производителите. Още от 1 април се очаква да поскъпне газът, а от юли ще има драстичен скок на тока поне със 7%. Това ще повлече нагоре цените на всички стоки. Горивата вече чупят рекорди и превозвачите се заканват да вдигнат билетите след празника.

„Стандарт": Гласят човек на Нешева за здравната каса

Депутати от ГЕРБ са готови с номинация за нов шеф на здравната каса, научи "Стандарт". Управляващите ще предложат на премиера Бойко Борисов здравният фонд да се оглави от сегашната шефка на дирекция "Лекарствени продукти" в НЗОК Калина Пенчева. От средата на 2010 г. тя работи във фонда, като отговаря за лекарствената политика на касата. Спрягат я за дясна ръка на бившата шефка на НЗОК Нели Нешева.

„Монитор": Погват спекулантите преди Великден

Заради поскъпването на храните преди Великден премиерът е наредил трима министри да направят анализ на цените им и да предложат мерки, ако открият спекула по веригата до крайния потребител. В петък земеделският министър Мирослав Найденов, икономическият шеф Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков трябва да избистрят истината за ценообразуването на продоволствията и да открият къде се пораждат злоупотребите с цените. Много често производителите предлагат стоката си на нормални стойности, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата, каза вчера след заседанието на кабинета Мирослав Найденов. Ако вината е в производителите и те необосновано оскъпяват храните, ще има корекции от държавата по отношение на техните субсидии, закани се Найденов. Няма как обществото да подпомага тези сектори, а те за „благодаря" преди двата големи празника да вдигат цените.

„Монитор": Чужди спортисти цакали за БГ паспорти

Американски баскетболисти са получавали българско гражданство срещу заплащане по време на мандатите на президента Георги Първанов и вицето му Ангел Марин. Това се казва в сигнал, внесен в парламентарната комисия, която се занимава с помилванията, гражданствата и опростените дългове за периода.

Сигналът, подписан от г-н Шесташки и заведен в деловодството, беше допуснат за разглеждане на заседанието на комисията вчера. В него се цитират данни, според които срещу рушвет 12 американци са получили гражданство по бързата процедура. „Става въпрос за допуснат максимален брой състезатели, които веднъж станали български граждани, вече могат автоматично като граждани на Европейския съюз да имат право да се картотекират като състезатели в рамките на ЕС и извън него", обясни схемата председателят на комисията Яне Янев.

 

„Монитор": Делят младежите на висшисти и лентяи

Безработните младежи да бъдат разделени на висшисти и на такива, които никога не са работили и нямат професия. Това предлагат от КНСБ като ефективна мярка за борба с младежката безработица. Според тях в програмите за стимулиране на заетостта трябва да има и трета група, която да подготвя младежите с увреждания да намерят професионална реализация в живота.

"Не можем да сложим всички младежи в една група и да подходим по един и същи начин към тях", категорична е Атанаска Тодорова, изпълнителен секретар на КНСБ. По данни на синдикатите средногодишният ръст на безработните младежи до 29 г., регистрирани в бюрата по труда, за миналата година е 6000. От КНСБ предлагат 2 нови програми, които да се борят с негативната статистика.

"Висшистите в България са потенциални емигранти, затова трябва да бъдат специален обект на инициативата за борба с младежката безработица", категорична е Тодорова.

„Сега": Кабинетът се запасява с горива при рекордни цени

На фона на ценовите рекорди при горивата държавата изненадващо реши да обнови запасите си от дизел. Правителството вчера даде съгласие агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да освободи неуточнено количество от съществуващия дизел и на негово място да закупи нов с цел гарантиране качеството на резервите. Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.

Правителственото прессъобщение за обновяването на дизеловите запаси е лаконично, а никой от кабинета не даде разяснения по него. От него става ясен само видът на горивото за обновяване - дизелово гориво клас Е, и законовото основание за това - Законът за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти. Количества не са обявени, макар че в тях няма нищо тайно. Поддържането на минимални нива горива по този закон е общоевропейско изискване и изпълнението му се следи ежемесечно за разлика от военновременния резерв, който е секретен.

 

„Дума": Атака срещу Дянков от редиците на ГЕРБ

Остри критики се посипаха вчера към политиката, водена от финансовия министър Симеон Дянков. Обвиненията за фискална политика, с която Дянков подкопава икономиката и рискува сваляне на кредитния рейтинг на страната, този път не са от опозицията, а от свързания с ГЕРБ председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. В телевизионно интервю Мавродиев се противопостави на министерските идеи по отношение на Сребърния фонд, резерва на НЗОК и идеите за понижаване на ДДС.

"Ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии, това ще е огромен и фундаментален проблем. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции," каза Мавродиев. "Ако се посегне на този резерв, моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение", предупреди Мавродиев. По думите му това ще доведе до увеличение на лихвите по кредитите за българите. Той бе категоричен, че дори хипотетично да се изхарчи целият Сребърен фонд, над половин милиард лева няма да достигнат за покриване на дефицита.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини