Apple строят най-голямата слънчева инсталация в Съединените щати

Информационният център в Мейдън

Сигурно повечето от вас помнят как преди време природозащитниците от Greenpeace разкритикуваха Apple заради недостатъчните усилия в борба с климатичните промени. За да усмирят активистите, а и да покажат, че се интересуват от подобни глобални проблеми, Apple решиха да направят огромна инвестиция в производството на чиста енергия.

От Gizmag.com предадоха, че компанията планира да построи най-голямата слънчева инсталация в Съединените щати. Инсталацията ще бъде поставена около информационния им център в Мейдън, Северна Каролина. Тя ще се простира на площ от 100 ара около сградата, мощността й ще е 20MW и ще произвежда 42 милиона киловатчаса чиста енергия.

Сградата в Мейдън и в момента може да се похвали с екологичния си дизайн. Покривът на централата, например, е с бял цвят, така че да отблъсква колкото се може повече слънчева светлина и така да намали разходите по охлаждане на вътрешните помещения. В сградата има и специална система за съхранение на студена вода, която, според отговорниците по проекта, ще може в бъдеще да задържа слънчевата енергия добита през деня, за да се използва през нощта.

От Apple все още не са уточнили кога ще заработи слънчевата инсталация. Отделно от нея, обаче, те са планирали и разработването на горивни клетки, което трябва да започне още тази година. Производството на горивни клетки ще се провежда в друга централа близо до информационния център в Мейдън, която ще се захранва изцяло от биогаз.

Дали, обаче, двата проекта на Apple ще са достатъчни, за да компенсират огромното количество въглеродни емисии, които произвеждат всяка година? Според различни доклади, 98% от тези емисии идват от производството на продукти и тяхното транспортиране, използване и рециклиране. Информационните центрове на Apple, следователно, са отговорни само за 2% от въглеродния им отпечатък.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини