От първи март започва събирането на местните данъци

Събирането на местни данъци и такса битови отпадъци започва на 01.03.2012, съобщават от общината.

Определените в закона за местни данъци и такси и наредбите на общински съвет срокове за заплащане и определените размери са както следва:

  1. Данък върху недвижимите имоти е в размер на 2 промила върху данъчната оценка на имота за гражданите и върху по- високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на имотите на юридическите лица и едноличните търговци.
  2. Такса битови отпадъци е в размер на 1, 8 промила върху данъчната оценка на имота за гражданите и 6 промила върху по- високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на имотите на юридическите лица и едноличните търговци, както и за имоти на граждани, в които се извършва стопанска дейност.
  3. Данък върху превозните средства е определен съгласно наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Перник.
  4. Сроковете за заплащане, определени е закона за местни данъци и такси за 2012 година са следните.
  • Две равни вноски от 01 март до 30 юни и до 30 октомври
  • На предплатилите от 01 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка от 5 на сто.
  • Патентният данък се внася на четири равни вноски, както следва:

-         за първото тримесечие – до 31 януари

-         за второто тримесечие – до 30 април

-         за третото тримесечие до 31 юли

-         за четвъртото тримесечие – до 31 октомври

Срокът за подаване на патентната декларация е 31 януари. Заплатилите годишния данък в този срок ползват отстъпка 5 на сто.

-         Туристически данък плащат лицата, предлагащи нощувки, за което подават декларация до 30 януари за предоставените нощувки за предходната календарна година. Данъкът се заплаща през текущата година до 15 число на месеца, следващ месеца, през който са предоставените нощувки.

-         Невнесените в срок данъци и такса битови отпадъци се събират заедно с лихвите по закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

-         Принудителното събиране се извършва от публични изпълнители по реда на данъчно –осигурителния процесуален кодекс или от частни съдебни изпълнители по реда на гражданския процесуален кодекс.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини