Трайков пое вината за АКТА. Преглед на националния печат

"Стандарт": Трайков пое вината за АКТА

България ще спре процедурата по одобрение на спорното международно споразумение за борба с фалшификациите АКТА. Това заяви вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той ще внесе днес проект на решение в Министерския съвет, който е съгласуван с премиера Бойко Борисов.
АКТА няма да бъде внасяна за ратификация, ако по него няма изградена единна позиция в ЕС.
Основната причина за решението са масови протести през последните дни в България и редица европейски държави срещу АКТА. Министърът на икономиката пое на плещите си вината за подкрепеното от правителството споразумение. "Спокойно заявявам, че аз поемам отговорността, тъй като смятам, че подцених въпроса", заяви Трайков. Според него дори намеците, че един подобен международен документ може да се окаже трамплин за полицейщина, вредят на България, на доброто ни име, на гражданското общество и дават лоша оценка за политическата система у нас.

„Новинар": Попаднахме в „сивия списък" на ЕК

Европейската комисия постави страната ни в „сив" списък. Компания в създадената от европейски експерти категория ни правят Великобритания, Франция, Белгия и Словения, предаде ИТАР-ТАСС, която се позова на източници от лондонското Сити.
Според Брюксел тези страни се намират в „зона на икономически риск". Италия, Испания, Унгария и Кипър пък попадат в „черен" списък. Според европейските експерти тези държави са най-силно уязвими за икономически и социални сътресения. Брюксел е оценил тези членки по десет ключови икономически показателя.

„24 Часа": Повдигнаха обвинение на Ваньо Танов

Повдигнато е обвинение на директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов за нарушаване на Закона за защита на класифицираната информация, съобщи на пресконференция говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.
Досъдебното производство е образувано по сигнал на Коалиция за България. Според коалицията Ваньо Танов е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл", в телевизионно интервю на 1 септември 2011 г., и по този начин е нарушил Закона за защита на класифицираната информация.
Ваньо Танов може да бъде осъден до 2 години условно или пробация за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. Той обаче може да бъде освободен от отговорност заради чистото му съдебно минало или да му бъде наложена глоба.

„Дума": 10 милиона лева за бонуси в МЗ и НЗОК

9 340 895 лв. като допълнителни възнаграждения и бонуси са били раздадени в Министерството на здравеопазването и НЗОК за 2011 г. Сумата оповестиха вчера народни представители от СДС. Сините изпратили писма до 13 от шестнайсетте министерства и до НЗОК с въпроси за допълнителните възнаграждения, основанията, на които са раздадени по длъжности и месеци.
Коректен отговор даде само външно, коментира Ваньо Шарков. Бонусите за 2011 г. там са 516 472,05 лв., като били посочени длъжностите на служителите и периодите на изплащане. МОМН и Министерството на правосъдието посочили само сумите - 43 081 лв. и 394 312,83 лв. Всички останали министерства са отказали да отговорят на поставените въпроси, а ековедомството се опитало да заобиколи въпроса и посочило средномесечните възнаграждения и награди накуп.

„Труд": Ток, газ, парно поскъпват

Задава се лавина от поскъпване на битовите сметки. Това сочат разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Първо, от март ще се увеличи цената на водата, различно в различните градове. Следващото поскъпване е от април - то е за природния газ и сметките за парно и топла вода. Последна ще се увеличи и цената на електроенергията - от юли.
Водата ще поскъпне заради новите пречиствателни станции. Газът и парното - заради по-високата цена на руското синьо гориво. При тока причината е, че тецовете трябва да компенсират вредните газове с покупка на въглеродни квоти.
Междувременно януарските сметки за парно се оказаха доста по-високи от предварително обявените. Икономическият министър Трайчо Трайков поиска проверка на топлинните счетоводители.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини