Обсъдиха бюджета наужким

Обсъждане наужким беше представянето на проектобюджета за 2012 г. за община Перник днес.
Събитието се състоя в конферентната зала на Дворец на културата. Вместо обаче да предизвика дебат и участие на жителите на града, то представляваше по- скоро изреждане на цифри, с които част от присъстващите така и не успяха да се запознаят.
Обсъждането на бюджета започна с представяне на основните дялове, в които ще се насочат средствата на общината тази година. И така приключи. Единствен, който се осмели да зададе въпрос на кмета беше Вихрен Матев. „Защо не дадохте срок от една седмица, в който хората да се запознаят с бюджета, както е по закон, а публикувахте проекта едва вчера?”, попита Матев.
„Според чл. 11 (6) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) кметът на общината предоставя проекта на бюджет за публично обсъждане от местната общност, като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване. Не пише, че кметът трябва да предостави бюджета седем дни по- рано, той е длъжен да го представи на това публично обсъждане, което правим сега”, отговори кметът на Перник Росица Янакиева.
„Да не стане така, че да се наложи бюджетът да се обсъжда за втори път. С тези цифри, изнесен по този начин , от бюджета не се разбира нищо. Нека не се правим, че всичко е наред”, заяви Матев.
„Благодаря Ви за коментара, но считам, че съм спазила закона”, отговори Янакиева.
В знак на протест обаче Вихрен Матев напусна залата за обсъждане. „Как да има въпроси като на екрана се изсипват само цифри, които никой не запомни”, каза той.
В обсъждането се включи и мъж, който обаче не зададе въпроси относно бюджета. Той попита каква е била печалбата на общината от фестивала Сурва, за промишлената зона и картите за градския транспорт. Конкретна сума като печалба от общината така и не стана ясна.
След кратка почивка и кратко представяне на стратегията за управление на общинската собственост обсъждане отново нямаше.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини