Вихрен Матев: „Перник може да остане без бюджет за 2012 г. ”

„Обсъждането на бюджета на Община Перник днес бе проведено в нарушение на Закона за Общинските бюджети”, категоричен е Вихрен Матев. Единствено той днес взе участие в обсъждането на бюджета на общината за 2012-та година.
Матев цитира и закона. В чл. 11 ал. 6 на същия е записано, че Кметът на общината предоставя проекта на бюджет за публично обсъждане от местната общност, като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване.
По думите му, това  изискване на закона не е изпълнено от кмета Янакиева и проекта за бюджет не е бил публикуван в нито едно местно средство за масово осведомяване.
Проекта за бюджет е бил публикуван на сайта на общината едва вчера (30.01.2012 г.), като с това не е бил спазен изискващият се от закона 7 дневен срок, в който гражданите на общината да могат да се запознаят с него.
„Оправданието на Янакиева, че, цитирам, "по закон не съм длъжна да го публикувам" е безпочвено, защото Закона предвижда само датата на уведомяване на обсъждането на проекта за бюджет да е поне 7 дни преди обсъждането на самият проект. Откъдето пък следва, че проектът за бюджет е трябвало да бъде публикуван преди този 7-дневен срок”, коментира Матев.
Според него има реална опасност Перник да бъде оставен без бюджет за 2012 г.
„Нещата са същите както със  Синята зона, така и с наредба за определяне на такса смет. И причината винаги е една- неспазване на процедури по приемане на административни актове и съответната им последваща отмяна от страна на съда”, обясни Вихрен Матев.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини