Вихрен Матев поиска от Общинския съвет разрешен завой надясно при червен светофар

Предложение за въвеждане на завой надясно при светеща червена секция на  светофар внася днес в Общинския съвет Вихрен Матев.
Завоят на дясно при светеща червена секция на светофар е разрешен на всички кръстовища във всичките 50 щата на САЩ от 01.01.1980 г. Същият е разрешен в почти всички Европейски страни, Африка и Латинска Америка в съответствие с местните законодателства.”, пише в предложението си Вихрен Матев.
По думите му, в България завоят надясно при светеща червена секция на светофар също е разрешен при определени условия. Цитира и Закона за движение по пътищата, според който „завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване”.

В предложението си Вихрен Матев посочва и няколко аргумента, според които това би имало въздействие и върху безопасността на движението. За целта той цитира и факти от доклад до конгреса на САЩ от Националната агенция по транспорта, според които разрешеният завой надясно при светеща червенa секция на светофара е причина за пренебрежимо малък брой пътни инциденти (0,05% от общия брой инциденти за всичките 50 щата на САЩ).

Според данните катастрофите с летален изход са 0,06% от общият брой катастрофи със смъртни случаи. Те са само 0,06% от всички катастрофи, за които е подаден сигнал в полицията и повечето от тях се случват между 06:00 и 18:00 ч.
Като основен извод от доклада е изведено твърдението, че инцидентите, причинени от разрешеният десен завой при червен светофар са пренебрежимо малко в сравнение с общият брой инциденти на пътя, включващи смъртни случаи и наранявания. Поради този факт основното заключение в доклада е, че разрешеният десен завой при червен светофар е причина за пренебрежимо малък брой инциденти, които не биха могли да се третират като заплаха за безопасното движение на пътя.

Въвеждането на завоят надясно при червен светофар има същият ефект като въвеждането на лятно часово време; Това правило пести годишно милиони литри гориво и време на безсмислен престой с работещ двигател по кръстовищата на града ни”, пише Матев. Според него подобна елементарна организационна мярка също така щади природата като чрез нея съществено се намаляват изхвърляните в атмосферата вредни газове. Същата тази мярка би улеснила движението и би облекчила и даже - предотвратила задръстванията в града

Вихрен Матев посочва и каква е ситуацията в България.  В България завоят надясно при светеща секция на червен светофар е разрешен от закона, но никъде не е въведен с онази масовост, както е по света. „Причината за това не са някакви „ненормалности” или „особености”, присъщи за нацията ни, а само и единствено мудността и безинициативността на чиновническия апарат, отговарящ за организацията на движението”, пише Вихрен Матев си допълва: „След като българите вече свободно пътуват в чужбина и се справят с организацията на движението в другите държави – същите биха били способни да се справят с подобен начин на организация на движението и у нас".
Само по себе си – завиването на дясно при червен светофар е всъщност спазване на едно от многобройните правила, залегнали в Закона за движение по пътищата. Въвеждането на това правило не изисква обществено обсъждане, тъй като обществено обсъждане е било проведено преди гласуването на този текст от Закона в Парламента.
"Ако в Перник бъде въведена организация на движението, включваща и това правило – този факт ще повлияе благоприятно на имиджа на града ни и ще послужи за положителен пример на другите общини, където тази организация на движението би могла също да бъде въведена”, твърди Матев. 

В предложението си до Общинския съвет Вихрен Матев прави и няколко извода:
1.    Организацията на движението по пътищата в България е сходна с тази в САЩ и повечето европейски държави. Това ни дава сериозно основание да приемем, че изводите от споменатия по-горе доклад могат с голяма степен на точност да бъдат приети като валидни и за България.
2.    Законът за движение по пътищата е валидно основание за въвеждане на правилото за разрешен завой надясно на повечето кръстовища в града ни чрез въвеждане на допълнителна секция към съществуващите светофари и/или специален знак, указващ това право, поставен над светофарите.
3.    Въвеждането на това правило би трябвало да стане след провеждане на мащабна информационна кампания в местните ежедневници, информационни сайтове и телевизия. За целта вече съм осигурил подкрепата на сайтовете www.perunik.com, www.ipernik.com, www.perniktoday.com. Аз лично бих се наел да разговарям с управителя на Кабелна телевизия „Кракра” и „Градски вестник”. Убеден съм, че и другите информационни медии в гр. Перник също ще се включат в безплатното провеждане на тази кампания!
4.    Кратки видеоматериали, онагледяващи позитивите от въвеждането на завой надясно при светеща червена секция на светофара може да намерите тук:


http://youtu.be/_PSD21rtneA

http://youtu.be/VvMt6V5b6Cg

http://youtu.be/8nDWM6Qps-o

http://youtu.be/Ewdm-T7u8z8



Бих бил радостен да присъствам на заседанието на комисията, където да развия тезата си по-подробно и да отговоря на евентуални въпроси, поставени към мен”, пише в заключение Матев.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини