Протестите срещу шистовия газ финансирани отвън. Преглед на националния печат

Вестниците във вторник съобщават, че протестите от шистовия газ са плод на ПР  кампания с мощно финансиране от чужбина и зад тях стоят корпоративни интереси.
„Търсете посоката на парите. Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков на въпрос кой е изкарал хора на улицата срещу шистовия газ. Преди това той заяви, че "тази кампания срещу добива на шистов газ беше организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа. Тези, които протестират, и тези, които преговарят, знаят това", отсече министърът.
В момента миксът на цена на природния газ за България е над 500 долара на 1000 куб. м. "Решението на парламента ни лиши от аргументи срещу основния доставчик", каза още Трайков. Той се съгласи, че държави, които добиват шистов газ, го получават на цена в пъти по ниска.
България не се е отказала от компанията "Шеврон" и от американските инвеститори. Трайков също искал да знае дали има шистов газ в България. Правителството се съобрази с обществените настроения, така че тази тема е приключена, заяви обаче министърът." - пише „24 часа".
„Трайков обяви, че не е тайна, че протестите са били организирани чрез ПР кампания от чужбина с мощна финансова подкрепа.
В случая с добива на шистов газ имаше върхушка, която е мотивирана, и хора които възприемат идеята, защото мислят, че е в техен интерес, обясни позицията си Трайков... Нали знаете - винаги принципът е да се търси посоката на парите. Винаги трябва да се види кой има полза и кой може да загуби. Мисля, че казах достатъчно, заяви още министърът след настояване на водещите да посочи интересите, които са били маскирани зад гражданските протести...
Министърът призна, че всъщност държавата е допуснала да се стигне до тази ситуация и че той лично е подценил "нивото на истерия, до което ще се стигне". Аз определено искам да разберем дали и колко газ имаме, но в сегашните условия не можем да го направим. За да стане това, трябва да има повече информация, смята Трайков. Според него решението за мораториум върху проучванията и добив на шистов газ е взето в условията на страх.
Трайчо Трайков заяви още, че енергиен проект номер едно за правителството остава удължаването на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" най-малко с десет години." - допълва темата в. „Дневник".
В друга своя публикация вестникът цитира позиция на геолози, предупреждаващи, че забраната за шистовия газ може да навреди на конвенционалния добив:
„Приетият миналата седмица мораториум за проучването и добива на нефт и газ по метода на хидравличното разбиване (хидрофракинг) в България крие риск от противоречиво тълкуване и прилагане на забраната върху традиционни и задължителни практики при конвенционалния добив на нефт и природен газ. Това обявиха днес от минно-геоложката камара в писмо до медиите.
Целта на приетата от парламента забрана е да се забрани хидрофракингът конкретно за разработките на шистов газ, но текстът на забраната не конкретизира вида на разработките и ограничава повсеместно и безсрочно фракинга в страната. Според браншовата организация безкритичното прилагане на новите правила би означавало да се прекрати или затрудни работата по конвенционалните нефтени и газови сондажи. "Предвид горното, считаме за наложително да бъдат ясно и компетентно разграничени стандартните и общоприети в световната сондажна практика методи и технологии, извършвани на големи дълбочини, при високи (над посочените в решението на Народното събрание 20 атмосфери) пластови налягания и осигуряващи нормалния процес на сондиране», коментираха от камарата. Оттам посочиха, че фракинг с голямо налягане се прилага например при редица инженерни дейности, в това число при ликвидиране на технологични аварии и внезапни «фонтанирания» на природен газ.
"В тази връзка считаме, че така приетото решение следва да се разглежда само като временна превантивна мярка до приемането на адекватно и съответстващо на европейската практика регламентиране на дейностите, екологичните изисквания и нормативните ограничения за  неконвенционални нефтени и/или газови находища (вкл. на шистов газ)", заявиха от минно-геоложката камара."
Друга широко отразена тема е спирането на разследването по случая с Мишо Бирата, в който са замесени премиерът Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов.
„Разследването на изтеклите записи на телефонни разговори на директора на митниците Ваньо Танов е спряно, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. Причината за спирането на разследването е невъзможността да бъде открит извършителят, поясни Кокинов. Той не пожела да коментира повече информация, тъй като разследването е със секретен гриф.
Изтеклите записи на СРС-та бяха на разговорите на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов с бившия му заместник Антони Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов.
В тези записи премиерът Бойко Борисов обявява на Ваньо Танов, че е поел ангажимент да не закача покойния вече бизнесмен Михаил Михов, който бе един от собствениците на пивоварна "Леденика", проверявана от митниците за укрит акциз." - пише „Труд".
В. „Дневник" също помества публикация по темата:
„В първите дни на 2011 г. вестник "Галерия" (близък до бившия служител на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров) разпространи аудиозаписи от три разговора, за които твърди, че са водени между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.
По-късно бяха разпространени и записи на подслушвани разговори с премиера Бойко Борисов, без да е ясно кой е поръчал СРС-тата. В тях се намекваше за покровителство от страна на премиера при проверка в бирената фабрика "Леденика" и бившия й шеф Михаил Михов - Мишо Бирата (който беше намерен мъртъв в хотелска стая в Правец в края на май-
В хода на скандала стана ясно, че телефонът на директора на Агенция "Митници" е подслушван, без самият Ваньо Танов да е заподозрян в участие в престъпление. Досега прокуратурата не беше предприела никакви действия по случая с обяснението, че няма кой да изготви експертизата за автентичността на записите."
„Във въпросните записи се чува как премиерът нарежда на Танов да преустанови проверка срещу покойния бизнесмен, собственик на пивоварна "Леденика" и шеф на федерацията по баскетбол Михаил Михов - Мишо Бирата. Разговорите са по повод внезапна акция на митнически служители в бирената фабрика в Мездра по сигнал, че заводът работи през нощта. По-късно стана ясно, че лицензът на фабриката бил отнет, но управляващите обещали на Михов да му позволят да пласира произведеното количество бира. В тях Борисов нарежда на Танов: "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Мишо Бирата), че няма да го закачам, няма да го закачам", се тросва премиерът.
От обясненията между двамата се разбира, че за Мишо Бирата са си говорили и преди, а митническият шеф е трябвало да се срещне с бизнесмена и "да се разберат". "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обяснява Танов на премиера. Разбира се още, че Дянков е иззел случая от Танов, но и двамата са обещали на Михов да не му пречат да изтъргува останалите след отнемането на лиценза количества бира. Внезапната проверка на митничарите посред нощ обаче нарушава споразумението...
Прокуратурата все още не е оповестила резултатите от експертизата на изтеклите записи, която трябваше да се изготви от БАН. Нейната цел е да се установи дали диалогът, в който премиерът произнася репликата за ангажимента си да не закача Мишо Бирата, е автентичен, или е сглобен, както самият Борисов твърдеше. Основните заподозрени за изтичането на записите бяха двама служители - на СДОТО и ДАНС. Неофициално бе разпространена информацията, че служителят на МВР е направил самопризнания, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после се оказало, че ги е изтрил. Опитите на разследващите да възстановят файловете останали безуспешни." - информира в. „Сега".
Сред водещите теми е и случаят на полицейско насилие срещу семейство в Мировяне.
"Порицание", "мъмрене" и най-сериозното - връщане на предишна месторабота (тоест понижение с едно стъпало), са наказанията, наложени от вътрешния министър Цветан Цветанов във връзка с акцията в Мировяне, при която задържаното семейство Начеви се оплакаха от полицейско насилие.
Макар тази сутрин премиерът Бойко Борисов да заяви, че ще иска оставки в МВР заради акцията по задържането и претърсването на дома на семейството Малина и Петър Начкови, такива поне засега няма.
"За извършено нарушение на служебната дисциплина и неупражнен контрол над подчинените му служители при проведена полицейска операция в с. Мировяне, в резултат на което са допуснати неправомерни действия спрямо граждани", Цветанов прекратява заповедта, с която главен инспектор Красимир Кръстев е бил временно назначен на длъжност началник на Второ полицейско управление. Той е наказан с "порицание" за срок от шест месеца и е върнат на предишната му длъжност - началник-сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в столичното Четвърто управление.
Дисциплинарно наказание "порицание" за срок от една година е наложено и на главен инспектор Борис Митов, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" във Второ управление. Мотивите за подписаната заповед са, че след като е организирал провеждането на полицейската операция, Митов не е упражнил необходимия контрол над подчинените си служители, с което е нарушил длъжностните си задължения.
Министър Цветанов наложи наказание "мъмрене" със срок от три месеца и на директора на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов." - информира „Дневник".
Според в. „Стандарт" шефът на Второ РПУ е „уволнен заради скандала "Мировяне":
„Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов уволни шефа на Второ районно управление Красимир Кръстев заради скандала с малтретираното семейство в Мировяне. Директорът на СДВР Валери Йорданов пък е наказан с мъмрене.
Дисциплинарните мерки са заради неупражнен контрол и допуснати неправомерни действия спрямо граждани по време на проведената полицейска операция в с. Мировяне, се посочва в официалното съобщение.
За извършено нарушение на служебната дисциплина и неупражнен контрол над подчинените му служители, в резултат на което са допуснати неправомерни действия спрямо граждани, министър Цветанов прекратява заповедта, с която главен инспектор Красимир Кръстев бе временно назначен на длъжност началник на Второ РУП. Главният инспектор е наказан с „Порицание" за срок от шест месеца и е върнат на предишната му длъжност - началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност" в столичното Четвърто РУП..."
От своя страна в. „Сега" пише, че наказанията за полицейското насилие в Мировяне са самволични:
„Бойко Борисов остро разкритикува поведението на служителите на МВР в случая с битото семейство от Мировяне и обеща оставки. Часове по-късно се оказа, че наказанията са порицание и мъмрене.
Порицание и мъмрене са двете наказания за полицейското насилие над семейство Начкови от Мировяне. Заповедите издаде шефът на МВР Цветан Цветанов няколко часа след като премиерът Бойко Борисов настоя за оставки. С порицание са наказани шефът на II РУП Красимир Кръстев и главен инспектор Борис Митов, а смъмрен е шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Кръстев бе шеф на II РУП, но бе върнат на стария си пост началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност в столичното IV РУП.
В събота 20 полицаи от СДВР за пореден път употребиха ненужна сила при ареста на семейство по подозрение, че разпространяват цигари без бандерол, но откриха едва пет кутии..."
Вестниците във вторник съобщават и за издадената присъда срещу Кирил Рашков.
Вестниците „Труд" и „24 часа" поместват един и същи текст по темата:
„Три години и шест месеца лишаване от свобода за Кирил Рашков отсъди Асеновградският районен съд. Рашков трябва да изтърпи наказанието в общежитие от открит тип при първоначален общ режим.
Той трябва да изплати обезщетение по гражданските искове на ищците Иванка Петрова и Веселин Христов - по 2 000 лева на двамата. Веселин Христов е вуйчо на убития в Катуница Ангел, а Иванка Петрова - негова настойница.
От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които Кирил Рашков е лежал в ареста. Той отказа коментар. Съпругата му Костадинка нарече присъдата „нагласена". Адвокатите обявиха, че ще обжалват. Това може да стане до две седмици пред по-горна инстанция.
По-рано районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров поиска ефективна присъда от 4 години за Кирил Рашков. В мотивите си прокурор Димитров посочи, че обвиненият е известен в обществото с агресивното си поведение и готовността за саморазправа, както и реабилитираните присъди.
Освен това само преди няколко месеца на Рашков му е наложена административна глоба по дело за заплахи за убийство срещу журналиста Емил Кацаров.
Калоян Димитров изтъкна и факта, че прокуратурата е завела дело за непристойно поведение на Цар Киро след едно от заседанията на съда, когато той показа среден пръст пред медиите на жителите на Катуница.
Жители на пловдивското село очакваха пред съдебната зала в Асеновград решението на съда.
Хората държаха запалени свещи в памет на починалия Ангел Петров, тъй като момчето беше прегазено точно преди четири месеца."
В. „Стандарт" също отделя място на темата:
„Кирил Рашков, известен като Цар Киро, бе осъден на 3,5 години затвор от районния съд в Асеновград заради отправени заплахи за убийство към Веселин Христов и Иванка Петрова - вуйчо и настойница на убития в Катуница Ангел Петров. Освен това той трябва да плати по 2000 лева на двамата. Адвокатите му обявиха, че предстои обжалване.
На заседанието присъстваха и хора от селото, които изразиха удовлетвореност от присъдата. "Тя е реална, макар че няма да върне децата. Важното е, че има ефективна присъда. Наказват един зъл човек.
Повече от 10 часа продължиха разпитите на всички свидетели и вещи лица по делото. Показанията на Цар Киро бяха в пълно противоречие с тези на основните свидетели по делото, потърпевши и граждански ищци Веселин Христов и Иванка Петрова. Рашков напълно отрече техните показания, че на 23 септември той е пресякъл пътя им пред заведението им и им е отправил заплахи за убийство.
По думите му той минавал по същата улица, за да отиде до личния си лекар, тъй като състоянието му било влошено заради тормоза, който Веселин Христов и тълпата му са му оказали през предната нощ. По думите му българите били въоръжени с колове, викали, псували и уринирали пред къщата му. Обиждали и дъщеря му. Рашков разказа, че сутринта се жалвал лично по телефона на шефа на областната дирекция на полицията старши комисар Тодор Чонов.
"Аз искам да си подадем ръце и да се прегърнем", така Кирил Рашков се обърна към хората от Катуница по време на заседанието в районния съд в Асеновград. Веселин и Иванка не са невинни и убийството на Ангел трябва да тежи на тяхната съвест, каза още той, преди да бъде посъветван от адвоката си да не говори повече."
                      

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини