100 млн. лв. глоба за добив на шистов газ. Преглед на националния печат

„Стандарт": Меркел хвали, но не обещава
"Българският премиер ми обясни своите специфични виждания. Ще разговаряме за по-голяма гъвкавост, не можах да дам определени обещания, но ще видим какво може да се направи". Така германският канцлер Ангела Меркел отговори на поставения от премиера Бойко Борисов въпрос защо държавите с лоша финансова дисциплина са облагодетелствани с 5% съфинансиране на европроектите, докато отличници като страната ни не получават подобни стимули. Генерала поиска нашето съфинансиране също да се намали. Борисов заедно с министрите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Ивайло Московски бяха на двудневно работно посещение в Берлин. За разлика от миналата година, когато Берлин бе скован от студ, този път Ангела Меркел посрещна Борисов с тържествена военна церемония. Премиерът бе приет с почести и изпълнение на химна, макар това да не се прави при работно посещение. На входа Меркел и Борисов приятелските се прегърнаха и целунаха.

„Монитор": 100 млн. лв. глоба за добив на шистов газ
Глоба от 100 млн. лв. ще се налага на всеки, който добива шистов газ у нас с прилагане на технологията хидравлично разбиване. Това решиха вчера депутатите, като приеха безсрочен мораториум за проучване и добив на шистов газ. Забраната важи за цялата територия на България, както и прилежащата й акватория на Черно море. Решението беше прието с почти пълно единодушие в парламента, а след гласуването му пленарната зала беше огласена от аплодисменти. Въпреки общото мнение сред законотворците, че технологията трябва да бъде забранена за определен период, дебатите около мораториума изядоха целия вчерашен пленарен ден.

„Новинар": Сметната палата погва НРС и НСО
Сметната палата ще направи пълна финансова проверка на Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), заяви председателят на ведомството Валери Димитров. Такъв одит на съответствие при финансовото управление не е правен в двете служби от 4 години. Причината двете служби отново да са във фокуса на общественото внимание е, че предстои да преминат от президентството към изпълнителната власт. Очаква се законите за двете служби да бъдат готови до края на годината. Предстои и смяна на директора на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров, който ще се пенсионира.
Сред нещата, които палатата ще проверява, са бюджетният процес, обществените поръчки, управление на имуществото, на персонала, управленските решения. Очаква се инспекциите да продължат между 3 и 5 месеца.
 
„Труд": Потвърдиха присъдата на Беев
Върховният касационен съд потвърди условната присъда на бившия депутат от ДПС Фидел Беев. Така от днес присъдата му от 2 години затвор с 5-годишен изпитателен срок влиза в сила.
Беев бе признат за виновен за това, че като кмет на Велинград през 2004 г. е сключил неизгодни договори за доставка на гориво с фирмата "Братя Бееви", чийто управител е брат му. По този начин били нанесени щети за над 10 200 лева.

„24 Часа": Извадиха Заека от лудницата
Вторият заподозрян за убийството на Мирослава от Перник Марио Любенов-Заека изненадващо бе изведен от психиатричната болница "Св. Наум" на 4-и км в София и откаран в ареста.
Той бе изпратен в клиниката с постановление на прокуратурата от 12 януари. По думите на шефа на лечебното заведение проф. Иван Миланов до 15 дни психиатрите трябваше да изготвят експертиза за състоянието му.
Вчера към 16,25 ч Марио бе изведен от пернишки полицаи. Бусът им го чакаше близо час, вероятно докато се подготвят документите.
                 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини