Момичето, което промени хода на историята

Преди 600 години във Франция се ражда момиче, което за краткия си житейски път (само 19 години) променя хода на историята. Нещо повече: младата жена се превръща в национална героиня на Франция. Нека и ние проследим огромните стъпки на Жана д`Арк - Орлеанската дева, пълководец, героиня и светица.

На 6 януари в затънтеното френско село Домреми, недалеч от Нанси, в семейство на обикновени хора се ражда бъдещата френска героиня. На 16-годишна възраст тя възвестява, че божествени гласове й наредили да се опълчи срещу най-силната армия в света и да спаси френския народ, поробен от англичаните. В началото никой не й обръща внимание, но девойката е обсебена от мисията си. В крайна сметка тя успява да сформира армия. Смелостта и безстрашието на Жана д`Арк я превръщат в национална героиня.

Когато Жана д`Арк още е в пелени, Франция преживява смутните времена на Стогодишната война (1337-1453). Париж, Нормандия, Фландрия и крайбрежните атлантически провинции от Нант до Пиренеите са окупирани от англичаните и техните съюзници; Бургундия се бунтува; в останалата част от страната номинално управлява престолонаследникът Шарл VII. Дофинът обаче е слаб владетел, който има проблеми със законността на короната си: той е плод на една афера на кралицата. Когато Жана му се притича на помощ, сред френския народ тръгва мълвата: "Една жена предаде Франция, една девица ще я спаси!"

Преди да поведе войската, Жана д`Арк преминава през трудната проверка на църквата, според която само една девственица може да поеме такава мисия. Накрая предсказанията се сбъдват: под командването на девственицата-войн край Орлеан французите печелят битката срещу многократно превъзхождащите ги англичани. Въпреки че е ранена от стрела, Жана застава начело на войската. Това довежда до поврат в Стогодишната война. "Орлеанската дева" е въздигната на пиедестал като героиня, а Дофинът е коронясан на 17 юли 1429 в Реймс.

Макар че в знак на благодарност семейството й е удостоено с благородническа титла, самата Жана д`Арк има много врагове и завистници - както в армията, така и в двора. Дори крал Шарл VII я лишава от подкрепата си, когато Жана решава да поведе войските за окончателното прогонване на англичаните от страната. Така Орлеанската дева става жертва на интриги и политическа дипломация.

В този момент крал Шарл VІІ и херцогът на Бургундия сключват примирие, а край Компиен Жана д`Арк се изправя срещу англичаните без кралска подкрепа. При опита й за настъпление към Париж тя е заловена от бургундски войници и продадена срещу висока сума на англичаните.

Англичаните нарочно я изправят пред духовен съд, за да бъде обвинена в ерес. Те с основание се опасяват от огромната вяра на хората в божественото призвание на Жана. Съдебните заседания протичат под ръководството на Пиер Кошон, епископ на Буве. Като жена тя не е призната за войник, тъй че действията й по време на битка се смятат за убийство. Трън в очите на съда са и мъжките й дрехи.

С реторичните си умения селското момиче смайва съда на инквизицията. Жана д`Арк доброволно се отказва от адвокат, а на въпроса дали се радва на Божията милост отговаря така: "Ако не, нека Господ ми я даде, ако я имам - нека я запазя." Въпреки това съдът я признава за виновна. Разбира се, в този предварително скроен процес справедливост не може да се очаква. Дворът на Шарл VІІ също изоставя героинята на произвола на съдбата.

Въпреки че първоначално е осъдена на доживотен затвор, по-късно един светски съд я обвинява в продължаващ еретизъм и я осъжда на смърт чрез изгаряне на клада. По заповед на английския крал присъдата е изпълнена на площада в Руан. Но с това процесите около Жана д`Арк не приключват...

След смъртта на Жана д`Арк жителите на градовете, които тя е освободила, масово се стичат на поклонение. Те се молят за душата на девицата в бойни доспехи, сполетяна от такава огромна неправда. Шарл усеща накъде духа вятърът и изведнъж отново застава на страната на Жана д`Арк. Той нарежда процесът да се повтори посмъртно, а присъдата да се коригира. За него, разбира се, никак не е изгодно да се говори, че притежава своята корона и своето кралство благодарение на една вещица.

24 години след смъртта й Ватиканът отхвърля присъдата и обявява Жана д`Арк за мъченица. През 1909 година папа Пий X обявява "Орлеанската дева" за "блажена", а на 16 май 1920 година папа Бенедикт XV я прави светица.

Тази година във Франция отбелязват 600 години от рождението на Жана д`Арк. Големи тържества ще има особено по местата, където минава героичният път на Орлеанската дева. Една от връхните точки ще бъде празникът в Руан на 2 юни. Именно в този град Жана д`Арк е изгорена на кладата. През ноември пък в природо-историческия музей на града ще се открие изложба, наречена "Истинската свръхестествена история на Жана д`Арк".

Източник: dw-world.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини