ТАКСА СМЕТ ПАДА! Община и Общински съвет набутват граждани и фирми с купища пари!

Контейнера с боклук като начин за ограбване на хората и фирмите

Потресаващи данни за начина, по който се взимат решенията от Общинският съвет в Перник разкри днес на второто си заседание  пернишкият Административен съд!

Както perunik.com първи съобщи - четири големи пернишки фирми заведоха дело срещу Общинският съвет в Перник, в което искат отмяна на приетата през тази година наредба за определяне на размера на таксите за битови отпадъци през 2011 г.

Изслушана бе съдебно-икономическа експертиза, от която стана абсолютно ясно, че в общинския съвет не е имало и няма процедура, по която се е изготвила обжалваната наредба! Не бе открита никаква пряка или косвена връзка между данъчната оценка на имотите и дължимата за тези имоти такса смет! Нещо повече - оказа се, че план-сметката, която би трябвало да е обосновка за размера на приеманата такса смет е разработена СЛЕД вече взетото решение за размера на тази такса! С две думи - първо решаваш колко пари ти трябват да закърпиш бюджета, а после му мислиш как да ги оправдаеш в измислени от самите тях сметки! Тоест - не взимаш колкото трябва, а взимаш колкото ти трябва!

В хода на делото бе разкрит и друг съществен порок в начина, по който се взимат решенията от Общинския съвет! Проекта за наредба е бил публикуван в пернишките ежедневници само 1 ден преди заседанието на Общинският съвет, на което е бил окончателно приет! Същото представлява съществено нарушение поради факта, че на заинтересованите лица (граждани и фирми) не е бил даден изискващият се от Закона едномесечен срок, в който те да имат възможност да изкажат мнения и предложения по проекта за наредбата! Дори и този факт вече е достатъчно основание за отмяна на тази наредба, както това се случи и с наредбата за Синята зона преди близо година.

Процесуалните представители на ищтците успяха да докажат, че липсва каквато и да било логическа връзка между данъчната оценка на имотите и таксата смет, която трябва да бъде заплатена за тези имоти. Изискването на закона е такса смет да бъде плащана на база на количеството на изхвърлените битови отпадъци, а не на база данъчна оценка на имота! В тази връзка в решението на Общинският съвет липсват каквито и да е доводи, с които да се обоснове замяната на изискването на Закона таксата смет да е пропорционална на количеството изхвърлен боклук с произволно взети промили от данъчната оценка! Подчертано бе, че Община Перник е разполагала с обобщени данни за количеството изхвърлена смет за предходните години, която информация тя е могла да предостави на Общинският съвет за вземане на едно по-логично и законосъобразно решение! Друг съществен порок е, че в решението на Общинският съвет е определен различен размер на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни сгради без в решението да е посочена каквато и да било мотивировка за това! Още повече - липсва каквото и да било разграничение на видовете нежилищните имоти! Сполучливо бе даден пример с разликата между офис сграда и производствен цех: "Очевидно е, че производствените предприятия генерират повече смет от офис сградите и магазините, въпреки че данъчните им оценки могат да са близки по стойност", категорични бяха те! "Има случаи, в които колосални такси смет се плащат за гола поляна само защото данъчната и оценка е висока", коментираха пострадали от таксата смет лица!

Прокурора по делото напълно подкрепи исканията на процесуалните представители на ищтците по делото срещу Общинският съвет. Прокурорът потвърди мнението си, че приетата наредба касае много заинтересовани лица и поради този факт проекта за нея е трябвало да бъде подложен на публично обсъждане.

Процесуалният представител на Общинският съвет не можа да изложи никакви доводи в защита на взетото решение! На адвокатката на общината бяха дадени 2 седмици срок да представи доводите си писмено. Решението на съда ще бъде обявено в законният едномесечен срок!

Ако жалбата бъде уважена от съда (както личи по всичко) - в сила ще останат тарифите за такса смет, приети през предната, 2010 година. Това означава, че гражданите и фирмите, платили завишените такси смет за 2011 г. ще могат да си прихванат надплатените суми през следващата 2012 г. А тези, които все още не са платили таксата съветваме да не го правят докато не излезе решение по това дело! 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини