СЕМ се заема с Бареков заради "разюздани селяни"

ъветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа случая с изявлението на Николай Бареков в ефира на ТВ7 във връзка с протестите на зърнопроизводителите и паркираните им до храма "Св. Александър Невски" трактори.

По време на рубриката си в сутрешния блок "Гореща точка" Бареков заявява:
"Този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини да се омита още днес от столицата, където сме дошли да си изкарваме хляба, защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ние какво можем да направим - можем да режем гуми, може да палим трактори. Аз не желая някакви разюздани селяни наистина в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба. "

 Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, цитиран от "Дневник", че съветът ще обсъди случая, за който са получили и няколко сигнала от граждани.

"Аз не мога да прогнозирам каква ще е позицията на СЕМ, но ми се струва, че казусът е не толкова в полето на закона, колкото в полето на професионалната етика", каза Лозанов.

Mедийният експерт напомни, че Николай Бареков има право на журналистическа позиция по темата с протестите на зърнопроизводителите. 
 "В случая обаче има едно обидно отношение към провинцията и селото изобщо.  Това няма нищо общо с протестите", допълни председателят на СЕМ.

Междувременно зърнопроизводител от Добруджа изпрати писмо до "Дневник", в което заяви, че Николай Бареков си е позволил "нещо невиждано за 22 години демокрация – журналист да заплашва и обижда хора, които мирно и в съответствие със закона изразяват гражданската си позиция".
"Бихме искали да кажем на г-н Бареков, че думата "селянин" не ни обижда. Ние добре разбираме, че няма значение откъде идваш, а какъв си и какво възпитание имаш. Същевременно Николай Бареков като журналист би трябвало да знае, че просташкото поведение е изключителна проява на селски манталитет, пише фермерът Драгомир Ненов.
Той уточнява, че лично не е участвал в шествието на жълтите павета, но като арендатор е участвал в протестите в Добричко.

"Не ни учудва, че човек с прякор Дудука го проявява, но не можем да разберем защо уважавана телевизия като ТВ7 търпи подобно недоразумение. Г-н Бареков ни заплаши, че с неговите "ръчички като гуми на бегач" (както ги нарече премиера Бойко Борисов) ще пука гумите на тракторите ни. Не искаме извинението му, защото то не струва нищо", заявява още земеделецът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини