Европа съди България заради „Газпром”. Преглед на националния печат

Стачката в БДЖ е сред водещите теми на вестниците в петък.

„Транспортното министерство преброи 59 спрели влака, сред тях и 4 международни" - обобщава темата в. „Дневник".

„Спрените влакове заради стачката в БДЖ са 59 от общо 130, това съобщиха от министерство на транспорта. Според синдикатите обаче по маршрута си не са се движили 110 от общо 123 композиции.
В официалната позиция на министерството се отбелязва, че влаковете са спрели заради протестите "на някои" служители на БДЖ. Посочва се също, че работниците на голяма част от спрените 59 композиции не подкрепят стачката и са били принудени да спрат, тъй като не работят обслужващите курса по трасето.
По-рано от синдикатите посочиха, че на места е имало замяна на стачкуващите с работещи на други длъжности, което не само е против правилата, но и застрашава безопасността на пътниците.
Равносметката на МТ сочи, че 29 от неизпълнилите курсовете си влакове са останали на гарите по вина на превозните бригади и 30 заради стачкуващи ръководители движение. Сред спрените композиции има и международни, който въпреки призивите да бъдат пуснати са задържани от стачниците.
Влакът от Белград за София престоява на гара Волуяк, а от Москва за София - на гара Роман. Композицията от Истанбул за София е спряна в Пловдив, а тази от Истанбул за Букурещ чака края на стачката в Стара Загора.
На обяд от Централна гара в столицата не е заминал и влакът от София за Белград с вагон за Виена. Почти всички влакове от "Товарни превози" се движат, стачката е предимно при "Пътнически превози", посочва от министерството." - пише всекидневникът.

„Ако пътниците, купили билет, не могат да ползват услугата на БДЖ, ще си получат парите обратно. За тези, които имат карти, нищо не може да се направи", обясни изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" Йордан Недев пред Нова телевизия.
Недев каза, че в неформална среда синдикатите са съгласни със съкращенията в железниците. „Практически всичко, за което сме говорили, включително и когато сядаме в БДЖ на голямата маса и има много повече представители на синдикатите, числата на съгласие, ако можем да мерим съгласието в някакви проценти, е, че са съгласни с това, което ние правим, поне на 80%", каза директорът на БДЖ. Той изрази надежда стачката да бъде много кратка.Вчера транспортният министър Ивайло Московски коментира, че БДЖ няма да издържи, ако стачката продължи повече от ден. Финансовите загуби от еднодневно спиране на железниците ще бъдат на стойност от около 600 000 лева." - допълва темата в. „Труд".

В. „Стандарт" също отделя място за стачката в железниците:

„Общият брой на стачкуващите в компаниите БДЖ и НКЖИ е 936 служители от над 26 000 души персонал, което е 3,6%, допълниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията...
Според синдикатите през целия ден е оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната. Той е бил съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС, за което е сезирана прокуратурата, се посочва в съобщението.Безсрочната ефективна стачка, организирана от КТ "Подкрепа" и КНСБ, продължава и в петък. От 8,00 ч. до 16,00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна. От двата синдиката се обръщат към всички граждани, ползващи железопътния транспорт, да проявят разбиране и да приемат извинението на стачкуващите за причинените неудобства. "Стачката продължава до пълна победа", пише в съобщението на двата синдиката."„Железничарите излязоха на ефективна стачка за 8 часа, спряха от движение влакове. Тези, които все пак потеглиха, бяха изпращани от стачниците с пожелание да им се скъса контактната мрежа.Така с полярни мнения и с противоречиви твърдения започна и свърши първият ден от ефективната жп стачка. Според синдикатите бяха спрени 218 от всичките 264 влака. Според шефовете на БДЖ на перон са останали само 80 влака от 180.
Пътници по гарите почти липсваха. Вместо тях под жп знамената освен служителите на БДЖ се включиха колегите им от НКЖИ. Софийски трамваи пътуваха вчера из града с надписи "Подкрепяме стачката на БДЖ".Засилен трафик от автомобили имаше между Перник и София. Протестът на БДЖ бе подкрепен и от таксиметрови шофьори от Радомир." - информира в. „24 часа".

Петъчните вестници пишат и за опитите за  възобновяване на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Синдикатите се връщат на масата на преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като преди седмица обявиха, че се оттеглят, обидени от начина, по който финансовият министър Симеон Дянков лансира идеята за вдигане на пенсионната възраст още от догодина.
Това става ясно след приключването на днешната среща на профсъюзите и работодателските организации с премиера Бойко Борисов." - съобщава „Стандарт".

В. „24 часа помества публикация по същата тема:
„Тристранната среща в Министерския съвет между синдикатите, работодателите и правителството, председателствана от премиера Бойко Борисов, приключи за по-малко от час, след като синдикатите напуснаха поради това, че Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е незаконно свикан.Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни: „Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът и т.н. Дори и при извънредните заседания - три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание".
До председателството на срещата от премиера се стигна, след като в неделя двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа" обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), защото не са съгласни с председателя му вицепремиера Симеон Дянков, който е „взривил" социалния диалог с предложенията си за пенсионна реформа."

Същевременно в. „Сега" съобщава, че социалните обещания на кабинета за 2012 г. няма да бъдат изпълнени:
„Всички социални обещания на правителството, които не намериха място в официалния проектобюджет 2012, са пред провал. В парламента няма внесено предложение за увеличение на ниско платеното майчинство от 240 на 270 лв. Вдигането на ниските пенсии, което се превърна в залог за социалния диалог, може да бъде оставено за средата на годината при наличие на средства. Не е ясно дали ще има и допълнителни пари за общините за здравословното хранене на децата. Повече пари няма да получат и зърнопроизводителите.
"До момента няма внесено предложение за обезщетенията за гледане на дете от 1 до 2 години, такова надали ще се появи", заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според нея не е редно размерът на обезщетението да следва ръста на минималната работна заплата, а и в момента сумата е прилична на фона на условията в други държави за получаване на обезщетения за втората година. Това се разминава с позицията на социалния министър Тотю Младенов, който при представянето на проектобюджета в Министерския съвет обяви, че за вдигането на обезщетенията са необходими около 16 млн. лв. и ще бъдат положени усилия за осигуряването им на второ четене в парламента.
Въпреки че финансовият министър Симеон Дянков обяви, че се работи по няколко варианта за вдигане на най-ниските пенсии, това намерение може да бъде оставено за средата на годината, и то при добри приходи. За вдигане на най-ниските пенсии от 136 на 145 лв. от юли са необходими 36 млн. лв. и вицепремиерът предложи те да се осигурят чрез вдигане на пенсионната възраст с 1 година. Не е ясно колко са нужни за другото намерение на кабинета - да продължи политиката си по вдигане на вдовишките надбавки, което съвсем бе забравено в споровете около пенсионната възраст. Вчера от ГЕРБ не отхвърлиха възможността вдигането на възрастта за пенсиониране да бъде внесено през депутати въпреки категоричното несъгласие на синдикатите, но ако това не стане, намерението ще остане под условие и ще се гледа отделно през 2012 г."

Всекидневният печат традиционно следи отношенията между България и европейските институции.

„Наказателна процедура и заради енергийния пазар - 25 юни" - съобщава „Дневник".

„Клаузи в транзитните договори с "Газпром", сключвани през 2006 г., са причината за започнатата днес от Брюксел съдебна процедура срещу България, се казва в прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.
По рано днес Европейската комисия съобщи, че съди България, защото до този момент не е осигурила достъп на потребителите до алтернативни доставчици на природен газ.
От министерството уверяват, че правителството ще търси промяна на някои от условията в договорите с "Газпром", за да бъде страната ни напълно адекватна на европейските изисквания за свободен и  конкурентен газов пазар.
Ведомството припомня, че наказателната процедура срещу България по тази тема е в ход от 2009 г., и уверява ,че през това време правителството е работило активно за въвеждането на изискванията на Третия енергиен пакет и либерализиране на пазара. Според съобщението страната в голяма степен е изпълнила изискванията, с изключение единствено на принципите в транзитните договори с "Газпром", сключени през 2006 г."

В. „Сега" цитира данни на Европейската агенция за околна среда, според които страната ни е сред „лидерите" в промишленото замърсяване в Европа:
„Въпреки малката си икономика България е сред страните с най-голямо промишлено замърсяване в ЕС, се твърди в доклад на Европейската агенция за околна среда (EEA). Очаквано мощните индустриални държави като Германия, Великобритания и Франция бълват най-много отрови във въздуха. Ако обаче промишлените замърсители на ЕС се класират спрямо размера на икономиката си, България ще заеме водещо място редом до Румъния, Естония, Полша и Чехия, изчислява EEA. Докладът съдържа списък на индустриалните предприятия, които са причинили най-голяма част от замърсяването на въздуха на територията на Евросъюза през 2009 г. Второ място в него заема държавната ТЕЦ "Марица изток-2". Според ЕЕА щетите, нанесени от централата, са между 1.4 и 3.3 млрд. евро в зависимост от използваната методология. От октомври 2009 г. на два от блоковете на централата работят нови сероочистващи инсталации. Оборудването на още два от блоковете бе осуетено, след като Европейската банка за възстановяване и развитие включи избрания от електроцентралата доставчик на съоръженията в черния си списък и спря финансирането на проекта.
В топ 50 на най-мръсните предприятия в Европа влизат още "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол", съответно на позиции 40 и 41. Следващият наш участник - ТЕЦ "Варна", е "чак" на 82-ра позиция. Шампион по замърсяване в Европа през 2009 г. е била полската ТЕЦ "Роговиец", а челните 22 места в класацията на най-мръсните предприятия се заемат от електроцентрали на въглища."

В друга своя публикация всекидневникът информира, че Холандия отново е обявила, че е против членството на България и Румъния в Шенген:
"Холандия ще блокира предложенията за приемане, докато те не я убедят, че постигат напредък в борбата срещу корупцията", заяви холандският министър на имиграцията Херд Леерс.През последните месеци няколко държави от ЕС предложиха приемането на България и Румъния да стане на два етапа - първо с отваряне на морските и въздушните граници и след това на сухопътните.
Пред репортери в Брюксел Леерс заяви, че Холандия няма да приеме подобен план ако, както някои европейски дипломати предложиха, този въпрос бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 9 декември.
Холандският министър на имиграцията каза също, че страната му ще проучи очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията, за да види дали двете страни са готови за Шенген.
"Ако видим напредък през февруари, тогава нещата ще потръгнат", отбеляза Леерс."

В. „Труд" цитира  информация на Евростат, според която „българката и българинът са в по-стройната част от 500-те милиона европейски граждани".
„Според статистическото бюро на ЕС през 2008-2009 година страната ни е сред четирите членки на съюза с най-малък дял на затлъстяването, както сред жените, така и сред мъжете - съответно 11,3% и 11,6%.
Най-вталени в ЕС са румънците, които изкараха повече от четири десетилетия гладна диета при бившия си комунистически диктатор Николае Чаушеску, преди да го разстрелят по бързата процедура през декември 1989 г. 20 години по-късно те имат 8% затлъстели сред жените и 7,6% - сред мъжете.
При италианците тези съотношения са 9,3% и 11,3% макар да ядат най-много макаронени изделия. Символът на финеса, Франция има повече затлъстели от България и при двата пола - 12,7% и 11,7%, но все пак е в групата на стройните нации.
Най-дебелите европейки са англичанките, сочи Евростат - близо 24% от тях са тлъсти, следват ги малтийките - 21%, латвийките - 20,9% и естонките - 20,5%.
Най-дебелите мъже в ЕС са малтийците - близо 25% затлъстели. Англичаните ги гонят с 22,1%, следвани от унгарците - 21,4% и чехите - 18,4%.
Като цяло, колкото по-образована е една група европейци, толкова по-малко затлъстява и обратното. Изключение правят българските и естонските мъже със средно ниво на образованост - при тях тя е в право пропорционална зависимост със затлъстяването." - отбелязва всекидневникът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини