ЕК отпуска допълнително средства за затварянето на АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия планира да плати допълнително 550 милиона евро след 2013 година, за да помогне на България, Литва и Словакия да затворят старите си атомни електроцентрали, съобщава германският вестник „Ханделсблат”.

Средствата ще бъдат използвани за затваряне на старите централи в Бохунице, Игналина и Козлодуй, както и за разширяване на възобновяемата енергетика в трите страни.

Междувременно говорител на ЕК посочи, че все още не е взето решение каква сума ще бъде отпусната. От Брюксел заявиха, че в своите присъединителни договори страните са се съгласили да затворят своите стари АЕЦ-и като акт на солидарност и ЕС никога не се е съгласявал да плати пълната цена за спирането на централите.

Actualno.com припомня, че миналата седмица стана ясно, че страната ни се надява да получи от Еврокомисията допълнителни 450 милиона евро за спирането на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй".

До момента сме получавали два пъти компенсации. Първият път бяха 550 милиона евро, а вторият - 300 милиона евро.

"В момента бързаме да приключим тази тема, защото в скоро време вече след решението на Германия, след решението и на Белгия за отказ от ядрената енергетика, може да станат прекалено много потенциалните получатели на такива средства, затова мисля, че все пак процесът е под контрол. Работим добре и очакваме и тук положителен резултат", коментира темата министър Трайчо Трайков.

Отпусканите от Еврокомисията пари отиват във фонд "Козлодуй". Една част се използват за ядрената ни централата, а с другата се финансират основно мерки за енергийна ефективност.

В същото време ден преди Европейската комисия да представи първите официални данни от националните доклади след проверките за устойчивост на европейските АЕЦ, международната екологична организация "Грийнпийс" разпространи критично становище.

В изявлението се посочва, че извършените проверки не са засегнали важни въпроси като плановете за евакуация на селищата, разположени в близост до атомните централи. В съобщението се отбелязва, че в ЕС има 19 АЕЦ, изградени в радиус от 30 километра от градове с над 100 000 жители.

Друга критика е, че изпитанията не са взели предвид ситуация на няколко едновременни повреди в даден реактор, както се е случило при аварията от 11 март във Фукушима. "Грийнпийс" разпространява и карта с европейските АЕЦ, на която са нанесени оценки за всяка действаща и проектирана централа. По повод АЕЦ "Козлодуй" пише, че най-близкият град е едва на пет километра от централата, както и че зоната е застрашена от наводнения в случай на тежко природно бедствие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини