Утре полицията отваря вратите си

Работата с полицейско куче е сред най-атрактивните за наблюдаване

Областна дирекция на МВР – Хасково ще чества празника си с “Дни на отворените врати на полицията”, информираха от пресцентъра. “Дни на отворени врати” се организират във всички поделения на областната дирекция в региона По предварително съгласуван график ще се състоят и посещения на деца и младежи от цялата област. За подрастващите са подготвени специални демонстрации и запознаване с работа на служителите на реда. Децата ще имат възможността да гостуват в сградите на полицейските управления :

В двора на РУП-Хасково в 15 часа на празничния ден ученици от 9-те класове на различни училища, обитатели на Ученически общежития - Хасково ще се запознаят с дейността на полицията и видовете полицаи. Ще посетят група “НТЛ” и тема на основния разговор ще е “Трафик на деца”. Ще наблюдават как се задържа престъпник и се открива дрога с помощта на полицейско куче.

Стартиране на обученията на Детската полицейска академия в Свиленград и Любимец. Официално връчване на полицейските жилетките на децата от ДПА. Деца от начален курс, участници в конкурса за рисунка на тема “Моята пътна безопасност” ще бъдат наградени в РУП-Свиленград.

Час на събитията – 13 часа в РУП-Свиленград на 8.11.

Около 100 деца на 8.11. от 10 часа от тополовградските училища ще посетят местното управление и ще разговарят с инспектор Детска педагогическа стая по различни тема за ненасилие.

Провеждане на занятия с младежки групи от Димитровград в сградата на полицейското управление – 10 часа на 8.11.

Ивайловградските полицаи в празничния ден ще приемат деца от местното училище и детска градина, с които ще се проведат разговори за безопасността у дома и на улицата и ще се срещнат с криминалисти и експерти от научно-техническата лаборатория. - 8.11.

В 10 часа на 9-ти деца от харманлийските училища се посетят сградата на РУП-Харманли и ще се срещнат с експерти от НТЛ, ще видят как работи дежурната полицейска част и ще бъдат запознати с телефонната система 112.

Наградени служители по случай празника на полицията от Директора на ОДМВР-Хасково:

С “Писмена похвала” за разкрити количества наркотични вещества, Комисар П. Петров награди служители от сектор “Криминална полиция” при РУП-Хасково:

1.ст. инсп. Вълчо Парасков – н-к група

2.инсп. Орлин Бозов

3.инсп. Милен Славов

4.гл. пол. Андрей Друмев

5.гл. пол. Димитър Грозев

С колективна парична награда комисар Петров награди служители на сектор “Икономическа престъпност” за задържани лица, разпространяващи значителни количества контрабандни цигари:

1.Н-к сектор “ИП” – Димитър Жеков

2.гл.инсп. Антон Димитров

3.инсп. Георги Стратиев

4.инсп. Ангел Моллов

5.инсп. Петър Бозаков

6.инсп. Антон Желев

7.инсп. Ирина Борисова

На инсп. Петър Бозаков, за проявен професионализъм е връчена и индивидуална награда от Директор ОДМВР – “Писмена похвала”.

С “Обявявяне на благодарност” от Директор ОДМВР-Хасково са и двама свиленградски служители- Нестор Колев - разузнавач и началник група “ИП” Веселин Станков.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е  въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з.. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: “За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил - 21-ви ноември / 8-ми ноември - нов стил/”.

Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини