Вотът във Войводово тръгва към Страсбург

Шефката на Общинската избирателна комисия Веселина Тенчева /вляво/ се втрещи при вида на бюлетините, измъкнати от шкафа

„Изборите в хасковското село Войводово вероятно няма да бъдат касирани от тукашния административен съд. Веднага обжалваме във Върховния административен съд, готвим жалба и до европейския съд в Страсбург”. Това заяви за Haskovo.net Тодор Ташев, адвокат на обжалващата вота Зоя Миронова, издигната от БСП. Нейният опонент Илями Бефа от ДПС бе обявен за победител още на първия тур с два гласа над необходимите 50 на сто от гласувалите.

След вота обаче в шкаф в помещението, където са гласували войводовци, бяха открити 50 бюлетини. Самият Бефа неволно извади от джоба си бюлетина, докато обясняваше пред камерата на bTV как всичко около гласуването на 23 октомври е било нормално.

„Всичките ни искания пред хасковския административен съд бяха отхвърлени”, обясни адвокат Ташев. Едно от най-важните – да се отвори чувалът и отново да се преброят бюлетините в него, е било отхвърлено от съдията в административния съд Пенка Костова.

„В протокола бяха дописани 15 гласували. В списъка с избиратели те са 13. Трима от тях - под чертата. Десет пък са в забранителния списък. Затова искахме да разпитаме пред съда членовете на секционната избирателна комисия, но съдията отхвърли и това наше искане”, добави адвокатът. Той поискал още от съда към делото да бъдат приобщени материалите от досъдебното производство, което бе образувано след намирането на бюлетините в шкафа. „Това също бе отхвърлено. Смятаме, че изборите няма да бъдат касирани от хасковския съд. Затова написахме писма до главния прокурор, до президента на републиката, до омбудсмана, до районна прокуратура. Искаме доказателствата по това дело да бъдат обезпечени, тоест съхранени надеждно в съда. Защото ще се съдим докрай. Искаме и прокурори извън Хасково да поемат този случай”, каза още Тодор Ташев.

Заседанието на административния съд в Хасково по казуса Войводово бе в петък. Решението трябва да бъде оповестено до края на следващата работна седмица.

Повече за скандалния кмет на село Войводово вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини