Виктор Банов: Ще е хубаво на местно ниво да се въведе предмет религия и религиозно обучение в училищата

Виктор Банов е доктор на богословските науки, специализирал е във Франция, Италия и Швейцария , защитил докторска дисертация в Римския Източен Институт. Преподавал е в НБУ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. По настоящем работи в ЕУ-Перник. Председател е на сдружение “Св.св. Кирил и Методий и св.Бенедикт Нурсийски”, член на Изследователския борд на Американския библиографски институт в Северна Каролина, САЩ. Сътрудник към “Папския институт по свещена археология” в Рим и на радио “Ватикана” – българска секция. Член на Духовния съвет към община Перник, член на МАБИК (международна Академия по българознание, иновации и култура).Автор е на книгите „Ивановските стенописи от ХІV век и идеите на исихазма” и Св. Бенедикт Нурсийски , както и на много статии и есета в местния и национален печат.Тази година д-р Банов е награден с почетен плакет от Община Перник за принос в културата. През 2009-та година е номиниран за мъж на годината от Американския Библиографски Институт и е в челната десетка. Участва в редица научни конгреси. Преди два месеца взе участие в 22-рият Международен  конгрес за византийски изследвания „Византия без граници“.

Сега той се кандидатира и за общински съветник, подкрепен от ПП „Другата България“. Ето какво сподели и пред perunik:

Защо се кандидатирате за общински съветник?

Причината, поради която се кандидатирам за общински съветник, е , че идеите, които  поднасят както Вихрен Матев, така и останалите кандидати за съветници, допадат на моите виждания. С този прекрасен екип имаме сходно мислене, както и всеки един е много добър специалист в сферата си.Работата с тези хора ми дава импулс за една бъдеща работа в общинския съвет.

С какво ще сте полезен на Перник, ако станете общински съветник?

 Мога да направя полезни неща за града ако гражданите на Перник  гласуват нужното доверие. Те са предимно в сферата на културата, религията и образованието. В този сектор мога да съм полезен, тъй като познавам добре западноевропейското общество, защото съм бил там много дълги години. Мога да предам моя опит. Имаше Духовен съвет към Община Перник, който беше доста активен преди години, но за съжаление сега почти не се събираме и с членовете му се срещаме доста рядко. Бих искал да подновя неговите функции. И не само това- да стане така, че на местно ниво да се въведе религия и религиозно обучение в училищата. Това няма да е прецедент. Имам колеги от богословския факултет, които са от градове, много по-малки от нашия и с много по-малко средства, а правят невероятни неща. Бих казал, че това не зависи само от поведението на съответните национални институции и спускане на определени синодални решения, които също са важни, но и може да се реши съвсем прагматично и на местно ниво. И това ще бъде една от  моите основни цели.

Какви са проблемите на Перник и по-конкретно във вашата сфера?

Проблемите на Перник са много и ако тръгнем да ги изброяваме, ще отнеме много време. Дори и да ги споменем всичките, те трудно ще могат да бъдат решени така само на думи. Трябва работа. В образователната сфера, например това е и материалната база. Имаше чудесни центрове за работа с деца, които в последствие някой от тях бяха закрити. Може би трябва да се обърне внимание и да се направи възможното за тяхното възобновяване. Всичко, свързано не само с материалната, но и с духовната култура на града, би бил моят приоритет на занимания и действия.

С какво се занимавате в свободното си време?

Занимавам се с иконография, история, археология. Тези неща до известна степен са свързани и с професията ми. Имам щастието да живея в къща с двор, където се грижа за едно куче и котки. Много обичам животните и грижата за тях е това, което ми дава една позитивна почивка. Обичам да чета и да пътувам, което е хубаво, защото и работата ми  е свързана с пътуване. Пътувам много е Европа и това, което виждам там ми дава различни идеи, които мога да предложа и тук, защото вече съм ги видял зад граница.

Може ли тогава Перник да стане европейски град?

Разбира се! Сигурен съм, че може, просто трябва воля. Такава, която да се канализира позитивната енергия на гражданите на нашата община. А  нашият Перник  е много интересен от всеки един аспект- исторически, духовен, културен. Така, че аз съм сигурен, че може да стане и ще се случи с умерено търпение, време и добра воля от всички нас.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини