Улица в Перник изчезна мистериозно

Това е улица

Години наред перничани мислят, че живеят на улица Граховска в града. Наскоро обаче се оказва, че тази улица всъщност е … паркинг.

Проблемът е следният: Преди няколко години живущите в един от блоковете на ул. Кракра заграждат пространството зад блока си за паркинг. Мястото, което всъщност техни съседи считат за улица Граховска. Наскоро там се появява  табела с надпис „Частна собственост“. Премахва се и всякаква възможност на живущите в задния блок да стъпят на оградената територия. „Преди тук имаше стълби, по които излизахме на тази улица, на която се води и адресът ни- ул. Граховска, но ги махнаха. Питаме се как може някой да си загради улица и да твърди, че е частна собственост“, разказват перничани. Съседите им обаче заявяват, че дори са спечелили дело, с което да имат право да оградят мястото.

След проверка в общината се оказва, че улица Граховска всъщност не е улицата, за която перничани години наред я мислят. Според картата на Перник, въпросната улица се намира на метри от тази и е успоредна на нея. На практика и не прилича на улица, а на черен път,  тъй като не е асфалтирана. „Има нещо нередно във всичко това. Как може един асфалтиран път да е паркинг, а черният път да е улица. Освен това адресът ми е на ул. Граховска , а блокът е на няколко метра от онази улица, за която се твърди, че се казва така“, недоумява младеж.

А това-паркинг

„Откакто се знам улицата, на която живея е Граховска, а онази успоредната се казва Асенова крепост“, твърди възрастен човек от квартала. Същото е и мнението на жена, която живее в къща, намираща се на неасфалтираната улица. „Адресната ми регистрация и нотариалният акт на къщата се водят на улица Асенова крепост, не на Граховска. От известно време идват куриери и ме питат за улицата и все си мислех, че са я объркали“, твърди тя.

Тук възниква и следващият проблем. „Ако това е паркинг, а не улица, съседите ни от другия блок също могат да оградят мястото, което се намира по-надолу. Така на практика ние няма да имаме никакъв достъп с автомобил до ул. Кракра, реално и ако се наложи повикване на линейка или пожарна, тя няма как да стигне до нашия блок“, коментират перничани. Отново със спешната помощ са и другите им притеснения-може да има и объркване на адресите заради неяснотата относно улиците Граховска и Асенова крепост.

От общината обясниха, че по план улица Граховска винаги е била черният път, а асфалтираният - паркинг. Това на практика узаконява и ограждането на мястото като частна собственост, тъй като живущите в блока са направили проект за регулация и са спечелили дело за него. Твърдят, че Асенова крепост всъщност е улицата, перпендикулярна, а не успоредна на Граховска. До скоро тя се е наричала Царевец.

 .

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини