За „значимите” и за „незначителните” неща

Още от началото на предизборната кампания, ние, членове и личности, подкрепени от ПП”Другата България”, твърдо декларирахме, че ще водим нашата агитация по всички правила на цивилизована и морална политическа надпревара.

Днес, 10 дни преди изборния ден, ние продължаваме да отстояваме и да даваме доказателства за тези наши намерения.

От наши по-радикално настроени симпатизанти и привърженици получихме упреци, че не сме достатъчно остри, че не атакуваме нарушения, станали вече обществено достояние, други ни обвиниха, че губим време и енергия за жалби до ОИК и ЦИК за нередности с агитационните материали.

Колкото до т.нар. „злоупотреби с власт”, надяваме се, че никой не очаква сериозно ние да се заемем с тяхното огласяване и санкциониране. Първото е работа на свободните медии и за радост такива в Перник има. Достатъчно е дори и днес да отворите електронните издания.

А за санкционирането на всякакви незаконни деяния, извършени от личности или институции, съществуват Наказателният кодекс и прокуратурата.

Издигайки глас срещу тези наглед „малки” пропуски в агитационните материали ние целим друго – да покажем и на избирателите и на претендиращите за тяхната подкрепа, че няма малки и големи неща, няма значими и маловажни, когато става въпрос за спазването на законността.

Нека хората, които сега преценяват всеки кандидат и партия и решават кого да подкрепят, си отговорят на въпроса „Има ли малки и значими правила в закона?” Какво означава фактът, че толкова партии и коалиции с голям политически опит и претенции, че познават правилата на играта, са пренебрегнали и продължават да пренебрегват законовите разпоредби, свързани с формата на агитационните материали? Дали това не е демонстрация на разбирането, че правилата за тях не важат, че това са дреболии?

А ако си зададем въпроса до каква степен представителите на тези политически сили са убедени, че един път дошли на власт с подкрепата нва хората, ще спазват важните правила и закони? Нещо, което те ни убеждават с жар и всеотдайност и дори придружават процеса на убеждаване с красиви и вкусни за сетивата ни неща.

Всеизвестен факт е, че големите промени започват с малки стъпки. Много от нас, особено във време като това – на надежди и избори, не сме се уморили да очакваме по-доброто, да се опитваме да помогнем то да се случи. Някой с основание ще ме опровергае и ще се аргументира с примера с агитационните материали. Ще каже: „Нищо ново под слънцето”. И може би ще е прав.

Защото няма „малки” и „големи” нарушения на законите и правилата, наложени в интерес на обществото. И няма изключения, когато трябва да се оправдават с несъстоятелни аргументи. Необходимо е да се научим, че пресичането на улицата става само на зелена светлина.

Маргарита Касел

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини