Шефове на комсомола - все милионери. Преглед на националния печат

„24 часа": Обраха диаманти за половин милион от жената на Гущеров

4900 евро, 700 лв., цифров фотоапарат, часовник, бижута "Картие", сред които колие с доста едър диамант на обща стойност близо половин милион лева, са били откраднати от бизнесмена Добромир Гущеров и Диана Русанова, жената, с която живее.

Кражбата е станала през нощта срещу 1 август, когато двамата са отседнали в неговия хотел "Дунавска перла" в силистренското село Попина. Крадецът се казва Димитър Денев и е бивш служител на хотела, съобщиха полицейски източници от Силистра.

Кражбата бе потвърдена и от Добромир Гущеров. Той обаче отказа да коментира.

 

„24 часа": Шефове на комсомола - все милионери

 Бившите шефове на комсомола днес - 21 години след промените, са все милионери.

Станка Шопова, Добромир Гущеров, Евгени Узунов, Красимир Премянов, Костадин Шарков, Иван Радев, Иван Атанасов...

Всички те успешно с вляха в бизнеса и в политиката след демократичните промени и натрупаха милиони в годините на прехода, неизменно свързани със социалистическата партия.

 

„Труд": Обедняваме бавно, прогресивно дори

Българите поемат твърд курс към оцеляване в беднотията и не просто свиват колана, а вече вадят скритите резерви.

Според най-новите данни на статистиката средната работна заплата от януари 2010-а до юни 2011-а е нараснала с 12,9%, т. е. с около 80 лв. Инфлацията обаче я е подяла с 5,7% и издръжката на живота е скочила с 6,8%. За да живее нормално, на човек от домакинство сега му трябват 528,14 лв. месечно при 489 лв. в началото на миналата година. Но средномесечният общ доход на човек (289 лв. сега) е едва 54,8% от необходимите средства за живот.

"Сиромах човек - жив дявол", твърди стара поговорка, но сега и дяволиите не помагат особено. За да посрещнат разходите си, да покрият борчове към банки, топлофикация, данъчни, хората започнаха да продават и земеделски земи, останали им в наследство от дядовци и бащи. Пестят от нови дрехи, лишават се от някои удобства, не купуват мебели и домакинска техника, а... кътат парите в банките за черни дни.

 

„Труд": ДПС и Ковачки се прегърнаха в София

 ДПС и движението на Христо Ковачки  ЛИДЕР се регистрираха в четвъртък в Общинската избирателна комисия в София за съвместно участие в предстоящите местни избори като "Либерален алианс за град София". "Коалиционното ни споразумение включва явяване с обща листа за съветници в столицата и общи кандидати за кметове на кметства в 32 софийски села", коментира Тимур Халилов, председател на Общинския съвет на ДПС в София. Листата ще се реди в съотношение 1 към 1. Още няма решение дали двете партии ще имат общ или отделни претенденти за поста на "Московска" 33.

Алиансът иска да е генератор на идеи за развитието на столицата и коректив на местното управление. ДПС и ЛИДЕР се явявали заедно заради общите си либерални ценности.

 

„Стандарт": Хванаха Неуловимия

Най-издирваният роден мафиот бе заловен на плажа в Португалия. Пламен Дишков-Кела се прочу като Неуловимия, защото вече 9 години не може да бъде хванат. Той има 20-годишна присъда като поръчител на разстрела на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г. Кела е заподозрян и за смъртта на жената на другия голям наркоиграч по морето -Митьо Очите. Дишков бе засичан от ЮАР до Бразилия, но Интерпол го хвана в португалското градче Кашайс. Най-вероятно Пламен е издаден от хора от своето обкръжение. Има версия, че това е последната му любовница, твърдят запознати.

От няколко години Кела е с напълно нов фасон след серия пластични операции. Той постоянно сменя и паспортите си. Според последните данни на Интерпол страшилището на Бургас в момента работи за руската мафия. Очаква се в близките дни Кела да бъде доведен под засилена охрана в България.

„Стандарт": Десните кроят шапката на Командира

Ако се разтури Синята коалиция в София, може да има развод между СДС и ДСБ и на президентските избори, стана ясно при зациклилите преговори между двете формации. Засега партиите не искат да коментират този вариант, но не го изключват. Ако той се случи, Иван Костов, който от доста време извива ръцете на "Раковски" 134, ще изхвърчи като тапа от дясното обединение. И СДС да заложат на ОДС, в което влизат Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов. Масло в мелницата на тази теза налива фактът, че вчера на "Раковски" 134 СДС и ОДС са подписали  споразумение за общо участие на президентските избори. И ще подкрепят Румен Христов за държавен глава. Като нищо вицето може да е от ОДС, а не от ДСБ, коментират запознати със сините сплетни. "Няма нищо невъзможно", лаконичен бе шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков.

 „Монитор": Двойно по-дълги шофьорски курсове

Двойно по-дълги курсове за обучение на водачи искат от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), като по този начин ще се доближим до австрийската практика от 150 часа кормуване и отделни часове по теория. Това съобщи за „Монитор" Красимир Георгиев, изпълнителен директор на АКАБ. Само така ще започнат да намаляват катастрофите по пътищата, защото ще се промени разбирането и нагласата на новите водачи за тяхното участие в пътното движение, допълни Георгиев. С промяна в Закона за движение по пътищата, която удължава срока на обучението, най-младите бъдещи шофьори ще започнат да се учат на философията на шофирането на 16 години.

„Монитор": 100 бона миза за общинар

Партия „Нова сила", която първа обяви, че подкрепя тартора на Октопода Алексей Петров за президент, определи тарифа при подредбата на листите си за местния вот наесен. Всеки напиращ да влезе в общинския съвет или да стане кмет трябва да брои освен 100 бона за мястото си и по 50 лева за всеки глас, нужен за регистрацията му в общинската избирателна комисия.

„Монитор": Пилотска грешка разбила самолета

Допусната грешка при пилотирането е най-вероятната причина за инцидента в сряда, при който самолет падна и се запали на летището в Приморско и загинаха пилотът Стойко Люцканов и пътникът в него. „Летецът е изпълнявал лупинги от висшия пилотаж, за които самолетът не е пригоден. По време на сложна фигура самолетът загубва скорост и буквално се забива върху полосата запалва се и хората загиват".

„Дневник": Приходите от приватизация са 1.4% от заложените

И през тази година държавата по всяка вероятност няма да изпълни заложените в бюджета приходи от приватизация. От данни на ресорната агенция, предоставени на "Дневник", става ясно, че постъпленията за първите шест месеца са едва 6.5 млн. лв. (1.4% от заложените), като в тях са включени, глоби, неустойки и плащания от предходни сделки, а една част е в компенсаторки.

В бюджета за тази година са заложени приходи от приватизация за 450 млн. лв., колкото бяха и за миналата. Тогава обаче държавата успя да събере под 3 хил. лв. Приходите от продажба на държавни фирми бяха част от антикризисния план на правителството.

Беше създадена дори Консолидационна компания, в която да постъпват средствата от продажбата вместо в Сребърния фонд, както е по закон.

Освен това има и разминавания в очакванията за постъпленията.

„Сега": И с 270 лв. минимална заплата България ще е последна в ЕС

Дори и след повишението на минималната заплата у нас от 123 на 138 евро (от 240 на 270 лв.), което ще се случи от 1 септември, България ще остане на последно място в Европейския съюз по този показател. Това показва справка на Евростат към юли 2011 г., разпространена вчера. Ако обаче се сравнява с друг, далеч по-реален показател - средната заплата, положението е различно. Според Евростат в България минималната работна заплата (МРЗ) е 38.3% от средната, а в други пет държави от ЕС съотношението е по-лошо.

В Румъния например е едва 33.3%. А в САЩ най-ниската заплата дори не стига една трета от средната - тя е едва 30.9%.

Позицията на България в класацията на Евростат по минимална заплата не е изненада или аномалия, защото заедно с Румъния (която е на предпоследно място със 158 евро) сме страните в ЕС с най-слаби икономики и с най-ниски ценови равнища. Повечето държави от Източна Европа са в групата с ниски по евростандартите МРЗ - до 500 евро, закъсалите Португалия и Гърция са по средата с по 566 и 877 евро. В групата на най-богатите са Франция, Холандия, Ирландия, където трудовите договори не падат под 1000 евро и на практика превъзхождат 3-4 и повече пъти средната за България заплата, която е около 300 евро.

 

„Дума": Смолянски пенсионери ще съдят EVN

Колективна жалба са внесли 40 пенсионери от Смолян и Момчиловци в електроразпределителното дружество ЕVN. Те негодуват, че то им спира тока неправомерно. После пък ги принуждава да поискат експресно включване на електроснабдяването срещу такса от 40 лева.

Целта ни е първо да изясним проблемите с EVN, а не веднага да заведем дело, заяви адвокат Надежда Кръстева, която не отхвърли възможността за групов иск.

Проблемът в Смолянско тръгнал от неразбории  между EVN и "Български пощи". Те имали договорка, щом в пощата се получат пенсиите на хората, част от парите да бъдат преведени за плащане на сметките за ток. Заради проблеми в отношенията между двете дружества обаче пенсионерите трябва да плащат по два пъти една и съща сметка. На онези, които не го правели, им бил спиран токът.

От гражданско движение ДНЕС съобщиха вчера, че хората се оплакват най-вече от надписаните сметки за ток и от ниското качество на предлаганата от EVN услуга. Ниското и нестабилно напрежение, честите токови удари и прекъсванията на тока са също сред подаваните сигнали.

Близо 17 000 сигнала по телефона и интернет за проблеми с монополите са постъпили в гражданското движение ДНЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини