ЛУКойл вдига бензина напук на евтиния петрол и Дянков. Вестниците в неделя

Наближаващите президентски избори отново са на страниците на всекидневниците.

„Има ли право Меглена Кунева да се кандидатира за президент, отговаря ли на изискването на конституцията да е живяла последните пет години в страната. Този въпрос, разискван още от когато се разбра, че тя ще участва в изборите, днес отново влезе във фокуса на политици и наблюдатели. Поводът е намерението на "Атака" да се обърне към Конституционния съд по темата.

В края на август, след ваканцията на депутатите, "Атака" ще инициират подписка в Народното събрание за сезиране на съда. Това може да стане, ако се съберат 48 подписа на народни представители, а от "Атака" са само 16. Тепърва ще се търси подкрепа от останалите парламентарни групи." - пише в. „Дневник".

„Прависти от групата на ГЕРБ са на мнение, че Кунева има проблем.

Те обаче не са обсъждали дали да подкрепят искане до Конституционния съд и по-скоро не допускат подобен ход. Защо да не й дадем възможност на жената да си пробва силите, коментира политик и допълни, че с атака към нея управляващите само ще си навлекат критики, че търсят служебна победа.

В левицата пък повечето юристи са на мнение, че Кунева няма проблеми, само според единици е обратното." - се казва още статията

В. „Сега" също отделя място на предстоящите избори, като публикува интервю на премиера Борисов пред агенция БГНЕС, озаглавено „Бойко Борисов: Нямаме кандидат-президент, защото нямаме офис".

„Ние - ГЕРБ. И аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо - кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори. Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Ние още нямаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. И до тогава, ще ни свърши ремонтът, казвам ви, защо ще обявим на е 4-ти септември." - цитира всекидневникът премиера.

По изборната тема в „Стандарт" публикува информация, че ЦИК е отказала да регистрира за участие в президентските избори двойката Атанас Йорданов (Али Юзеиров) и Муса Хюсеинов.

„Според решението на комисията не е спазено изискването на чл. 97, ал. 2 от Изборния кодекс за наличие в инициативния комитет на най-малко 21 избиратели с постоянен адрес на територията на страната. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Юзеиров няколко пъти е представял протоколи с имената на членовете в инициативния му комитет. ЦИК обаче е установила разминаване между документите. Един от тях е бил под формата на сканирано копие. Протоколите се изготвени на заседание на инициативния комитет в Антверпен, Белгия." - информира всекидневникът.

Вестникът допълва политическата тематика с „фолклорна" изява на вътрешния министър Цветанов.

„Вътрешният министър Цветан Цветанов се премени като селянин на международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" в Жеравна. Вицепремиерът и съпругата му Десислава изненадаха организаторите и посетителите, като облякоха традиционни български облекла. Цветанов дори бе нахлупил калпак." - пише „Стандарт".

Светският аспект от битието на политиците присъства и на страниците на „Труд" и „24" часа, които отделят централно място на сватбата на външния министър Николай Младенов.

„Премиерът проведе операция "Брак на министър" - съобщава „Труд".

„Издокаран в тежък фрак, министър-председателят Бойко Борисов, с втора специалност - кум, посрещаше всички гости на сватбата на външния министър Николай Младенов и любимата му Гергана Григорова в правителствената резиденция "Евксиноград". При църковния ритуал The Best man (защо ли англичаните така наричат кума?! - б. р.)с факирска ловкост изпълни обичая по неколкократната размяна на короните, макар и пристегнат в официалния тоалет." - пише всекидневникът.

„Трима свещеници и църковен хор на живо венчаха външния министър веднага след гражданския ритуал. Общо двете церемонии продължиха над час.

"Ето това вече е сериозна работа", обърна се кумът към младоженците, когато положи подписа си като свидетел на брака им. Борисов пое ролята на най-важния човек в сватбената им церемония не само в качеството си на премиер, а и защото бе най-големият подстрекател последният ерген в правителството да чуе марша на Менделсон." - информира „24 часа".

В. „Дневник" отделя внимание на корупцията в съдебната система, като публикува интервю на БТА с зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев.

„Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съдебната система. Ако има проблем, то той продължава да е свързан с доказаността на тези престъпления." - цитира вестникът висшия магистрат.

„Проблемът с натовареността на съдиите според зам.-председателя на ВКС може да се реши като с вдигане на таксите се намали броят на делата, като се прилага по-широко медиацията, като се даде възможност на прокурори да санкционират дребните престъпления или като се декриминализацират дребните посегателства върху собствеността." - се казва още в публикацията.

Темата за престъпността присъства на страниците на „Труд" с публикация за разкриването на нелегален склад с цигари.

Служители на териториалното звено „БОП" в Русе разкриха голямо депо за контрабандни цигари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От склада, намиращ се в Бяла, спецполицаите конфискували общо 276 мастербокса цигари без акцизен бандерол. Папиросите са от марките „Ракел Слимс", „Рей", „Роялс", „Ести". Стойността на конфискуваната контрабандна стока възлиза малко над 1 млн. лева.

Проверка изяснила, че складът, който е собственост на 54-годишна жена от Бяла, бил нает от 36-годишният Е.М. Той е криминално проявен, с множество регистрации, уточняват русенските антимафиоти. В хода на разследването е установено, че ползвателят на помещението разполага с движимо и недвижимо имущество на значителна стойност и демонстрира благосъстояние, което не съответства на официалните му доходи." - се казва в статията.

В. „Сега" продължава нашумялата през изминалите дни тема за горивата, като алармира, че "ЛУКойл" повишава цените.

"ЛУКойл" повиши бензина напук на евтиния петрол и Дянков" - информира всекидневникът, като допълва, че в три страни в ЕС се предлага по-евтин дизел от продавания в България.

"ЛУКойл" изненадващо повиши цените на горивата вчера, макар че петролните котировки по световните борси отбелязаха пореден спад. Масовият бензин А-95 скочи с 2 ст. и вече струва по 2.43 -2.44 лв. за литър. Това се случва на фона на близо 8% поевтиняване на нефта в последните два дни. Ходът на "ЛУКойл" контрастира и с прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков, който преди дни каза, че очаква ново понижение на цените на бензина и дизела у нас заради спадащите петролни котировки...

Министър Дянков е в чужбина, но от финансовото ведомство вчера коментираха, че "няма пазарна логика в поведението на "ЛУКойл" - пише още „Сега".

„24 часа" публикува прогноза за времето до края на месеца.

„Следващата седмица ще продължим да се радваме на топло и хубаво време. До 29 август то ще е перфектно за почивка както по планинските, така и в морските ни курорти.

Така ще остане докъм края на месеца, но в началото на септември иде хлад. Поне до 5-6 септември няма да е подходящо за летуване по Черноморието заради валежите и ветровете, обясни синоптикът Петър Янков от TV-MET.

Още на 30 август ще се наложи да извадим връхните дрехи от гардероба. Тогава се очаква да започне да вали, като повече дъжд ще се излее в Западна и Северна България." - предупреждава всекидневникът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини