Изстреляха най-новия руски спътник, изгубиха го и го намериха... другаде

От космодрума Байконур тази сутрин бе изстреляна ракетата носител Протон-М с най-новия руски спътник Експрес-АМ4, в 01:25 московско време.

Първите четири включвания на двигателя минали по план, а след това спътникът изчезнал – на Зелята спряло получаването на телеметрична информация. Точно какво се е случило тепърва ще се разследва от специално създадена комисия.

По-късно днес Експрес-АМ4, бе открит на друга, различна от планираното, орбита. Прибори на измервателния пункт на Байконур са регистрирали петото включване на двигателите на блока Бриз-М и отделянето на апарата от ракетата носител.

Руските специалисти опитват да установят връзка със спътника, включват се и колегите им от френския космически център в Тулуза

Експрес-АМ4 е създаден на база на европейската платформа Eurostar-2000. Спътникът трябва да осигури цифрова телевизия, телефония и интернет, а апаратурата е европейска. Общата мощност на полезния товар на спътника е над 14 киловата. Според прогнозите той ще служи за телекомуникации следващите 15 години. Разработката е на Центъра Хруничев и EADS Astrium. Експресс-АМ4 е застрахован за 7,5 милиарда рубли, съобщават руски медии.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини