Багатур извоюва Меча на Кракра

Веселин като багатур

Войнът си е войн - той носи духа на прабългарски багатур и същевременно е носител на меча на Кракра. Казва се Веселин Иванов, а за по-малко от седмица като част от школата Бага-тур той откри археологическата експедиция на крепостта Кракра и в оспорван дуел завоюва меча на Кракра на турнира на FDI-Real Kech в Перник.

Веселин успешно съвместява духа на боеца от миналото и този днес. Твърди, че е нужна организираност, да мислиш трезво и да вървиш в правилната посока. И най- важното – да си положително настроен. „Но все пак човек не трябва да се разкъсва между много неща. Аз засега съм се отдал на тези двете и уча в НСА“, разказва Веселин.

Още от малък в него се заражда боец- занимава се с бойно самбо и джудо вече повече от 20 години. От четири години е от състезателите на ММА, а от две е и част от школата Бага-тур. Вече втора година учи и в НСА.

А дали древните техники на багатурите помагат за победата в един дуел на ММА? „По- скоро джудото, самбото и бокса ми помагат в Багатур и за тук разбира се. Както и това, че един истински професионален спортист трябва да е и човек“, казва той.

И го показа след  дуела, в който победи…. Беше единственият участник, който след победата си поздрави и своя противник.

„Голяма чест е да носиш меча на Кракра и съм много щастлив, че в публиката имаше такава еуфория. Доволен съм от себе си днес“, коментира Веселин.

Тайната на победата му се крие в правилните тренировки и това, че никога не се отказва. По думите му, щом се тренира правилно, трябва и да се побеждава.„Трябва винаги да се продължава напред. Дори и да падам, аз винаги продължавам и така се побеждава“, категоричен е той.

Здрав дух, здраво тяло е максимата, която с пълни сили важи за Веселин. Освен здравите тренировки и ожесточените боеве, той  носи в себе си и емоционалния заряд на миналото. „Според мен, повече българи трябва да се интересуват и да изучават нашата история, за да не забравят миналото си. Забравиш ли историята, забравяш всичко…, това е и идеята на Бага-тур- да не забравяме какви сме били“.

В момента чете и книга за тракийците.“ Тракийците са били големи войни, а ние сме тракийци, затова и сме добри войни. Аз чета такива неща и мисля, че е много жалко, че има една част от българите, които не се интересуват от миналото и историята на България“, смята Веселин.

От идването си тук научава и за крепостта и Кракра Пернишки. „Всъщност знаех много малко за Перник и мислех, че е на 40 км от София, а той се оказа по- близо. Малко преди да дойда прочетох и за Кракра, който нанася две поражения на византийския император Василий II“, разказва Веселин.  

Казва и че не познава добре перничани, но ни харесва, защото сме добра публика, защото  сме българи и ценим историята си и защото според него „първо трябва да си българин и тогава всичко останало…“

Савина Ангелова

Веселин на ринга
Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини