НАСА засне удивителен знак в космоса

Американски специалисти, работещи с орбиталните телескопи "Хъбъл" и "Чандра", публикуваха снимка на космически удивителен знак, образуван от две сливащи се галактики, а също на огърлица - планетарна мъглявина, съобщи РИА "Новости".

Снимките са качени на сайта на НАСА.

Галактиката VV 340 се намира в съзвездието Колар, известна е също като Arp 302 и UGC 9618. Разположена е на разстояние 450 милиона светлинни години от Земята и на практика се състои от две галактики.

Едната от тях - VV 340A (или "северната") от Земята се вижда като правата черта на удивителния знак, а другата, VV 340B ("южната") може да се види от плоската й страна като точка.

След няколко милиона години тези две галактики ще се слеят в една. Според учените същото ще се случи и с Млечния път, който след няколко милиарда години ще се слее с мъглявината Андромеда, отбелязва БТА.

Снимката на космическия удивителен знак е получена в рамките на програмата за изследване на един от типовете звездни системи - ярки инфрачервени галактики. Общо е предвидено да бъдат изучени около 200 такива, за да се разбере защо излъчват толкова силна светлина в инфрачервения диапазон - стотици пъти повече, отколкото останалите галактики.

Наблюденията на VV 340 с помощта на "Чандра" и "Спицър" са позволили на учените да установят, че "северната" галактика, както и "южната", крият в себе си бързо растящи свръхмасивни черни дупки, а наблюденията с "Хъбъл" и с GALEX са показали, че в "южната" галактика се извършва интензивно звездообразуване.

Екипът, работещ с телескопа "Хъбъл", е публикувал още снимката на откритата неотдавна планетарна мъглявина "Колие" (PN G054.2-03.4), разположена на 15 000 светлинни години от Земята в съзвездието Стрела.

Тя е възникнала преди около 10 000 години, когато един от компонентите на двойна звезда е започнал да се раздува и вторият се е оказал в газовата обвивка. Първата звезда е започнала да се върти все по-бързо и бързо, докато газовата обвивка не се е раздула на разстояние 22 светлинни години. Екваториалната част е образувала пръстен, на който са "нанизани" по-плътни струпвания от газ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини