Бизнесмени плащат данък „Любовница". Преглед на националния печат

„24 часа": "Софарма" и още 6 фирми в нов индекс

"Софарма"  и още 6 дружества влизат в индекса на компаниите с добро корпоративно управление, стана ясно от публикувано на борсата решение на Националната комисия за корпоративно управление.

Индексът - CGIX (Corporate Governance IndeX), ще започне да се изчислява от 19 септември и базисната му стойност е 100 пункта.

Включените в него дружества ще се преразглеждат всяка година през юни.

До 2012 г. в него освен "Софарма" ще са "Стара планина холд", "Индустриален холдинг България", Корпоративна търговска банка, "Каолин" и "Енемона"

 

„24 часа": Розовите ни мускали - китайски

"Традиционните български мускалчета сега се внасят от Китай. Те са със синтетична розова есенция, но търговците казват, че е българско розово масло", обяснява за "24 часа" Вергил Варджийски, дългогодишен член на Задругата на майсторите.

Как да разберем кое е менте и кое е истинско?

"Трудно, тъй като дървото е струговано като оригинала, пирографията, ароматът и цветът са същите. Единствено анализ на есенцията може да покаже разликата", уточнява майсторът на народни занаяти. А може би цената ще подскаже качеството на стоката - в магазините оригиналните мускалчета са по-скъпи, докато ментетата - за 1лв. бройката или в пакети по 10 броя за 9 лв.

Китайците са известни майстори на ювелирната работа. Представете си, че подарявате на някого традиционен български сувенир, а отдолу има етикет „Произведено в Китай"! Търговците обаче махат тези етикети и ни убеждават, че всичко е традиционно българско.

Оказва се, че дори българските шевици, българската бродерия, традиционните керамични чинии са имитация на истинските, произведени от майсторите в занаята.

 

„Труд": Само половината престъпления стигат до полицията

45-46 процента от българите, станали жертва на битови престъпления, не съобщават в полицията. Данните са усреднени за последните 5 години (2005-2010 г.) и бяха обявени от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Анализът бе представен във вторник в парламента, в навечерието на гласуването на вота за недоверие на правителството по тема "Сигурност". Старши анализаторът от ЦИД Тихомир Безлов обясни, че съвпадението е случайно, а в представените данни има много проблеми, които изобщо не са били засегнати при 5-6-часовите дискусии по вота в понеделник.

От 2001 г. насам неправителствената организация прави т. нар. виктимизационни изследвания на конвенционалната (популярна като битова) престъпност - получава данни директно от хора, станали жертви на посегателства. Това става чрез персонални стандартни интервюта с 2500 души от цялата страна на възраст над 15 г.

 

„Труд": Наказват осем столични съдии за просрочени дела

Четирима от 35-имата съдии в наказателното отделение на Софийски градски съд (СГС) ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание от Висшия съдебен съвет (ВСС) - за ненаписани в срок мотиви.

Това са Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите, Владимира Янева, шеф на СГС, Иван Коев и Владимир Астарджиев. По закон наказанията варират от намаление на заплатата до дисциплинарно уволнение.Други четирима ще бъдат предложени за най-ниските наказания ("порицание" и "забележка"), които се налагат от административните ръководители на СГС - отново за просрочване на дела и неизписани мотиви.

Това стана ясно след приключилата проверка на Инспектората към ВСС в наказателното отделение на СГС. Проверката е за периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни т. г. Докладът бе публикуван, преди да са обсъдени обясненията на съдиите.

"Всички колеги са написали изключително подробни възражения. Лично аз депозирах моето в понеделник и не е коректно актът да се обявява, преди да са обсъдени възраженията ми," заяви пред "Труд" Владимира Янева. "Укоряват ме, че бавно насрочвам делата, ще продължавам да го правя. Те са от стотици томове и с десетки подсъдими и трябва внимателно да се проучват", категорична бе Янева.

 

„Стандарт": Вотът докара Доган на работа

Облечен в бяло, за първи път от две години насам Ахмед Доган дойде на работа в парламента. Лидерът на ДПС се появи в Народното събрание час преди депутатите да гласуват внесения от него трети вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Той бе гласуван в навечерието на втората година от управлението на ГЕРБ. Въпреки заканите на опозицията и този вот не мина, тъй като зад кабинета застанаха депутатите от "Атака" и независимите избраници. Със 143 гласа "против" и 1 въздържал се срещу 91 "за" гласуването не мина. Първи бутона на банката си натисна именно Сокола. Веднага след като видя резултатите на таблото обаче, Доган демонстративно напусна залата. А след него тръгнаха всички депутати от групата му. Докато Доган вървеше към изхода на пленарната зала, премиерът Бойко Борисов, който също бе в парламента, отиде лично да поиска обяснение от социалистите защо хората на Сокола са напуснали. След като не получи отговор, Генерала се върна на мястото си и изслуша всички изказвания на лидерите на партиите.

„Стандарт": Чеци се предаде

Николай Русинов-Чеци се предаде на полицията след телефонна изповед пред журналиста Мартин Карбовски. 34-годишният преводач бе заподозрян за убийството на Яна в Борисовата градина заедно със задържания клошар Пламен Трифонов. Русинов обаче изчезна и беше обявен за издирване. Вчера той кацна в София с полет от Истанбул и беше задържан още на летището. През последните 5 дни Чеци общувал по телефона и скайпа с Карбовски, който успял да го убеди да спре да се крие. Приятел на Русинов го свързал с коментатора на "Стандарт" и водещ на предаване по Нова тв. Николай му доверил, че бил на почивка в Турция и там разбрал за убийството. Той наистина преспал с Яна във фаталната нощ на 9 юли, но не знаел кой я убил.

Чеци се уплашил, че е нарочен за изкупителна жертва, и дори решил да бяга в Южна Африка или Южна Осетия. В крайна сметка Карбовски го разубедил. Русинов се чул и с адвоката Марин Марковски, който обещал да поеме защитата му.

„Монитор": Бизнесмени плащат данък „Любовница"

Мастити бизнесмени и юристи започнаха масово да плащат данък „Любовница". Налогът не се събира официално от държавната хазна. Просто предприемачите, които искат да скрият от жените си харчове по извънбрачните си връзки ги замаскират като консултантски договори.

По този начин за пред държавата младото гадже се води, че получава солидни доходи от услугите, които извършва. Върху тези приходи дамите плащат и 10% данък общ доход.

За няколко подобни случая дори прокуратурата образувала и досъдебни производства за пране на пари. Държавните обвинители разследвали тежки криминални деяния, когато попаднали на съмнителните парични преводи от адвокатска кантора към млада красавица. Сумите били доста големи, а траншовете се изпращали всеки месец. Като основание за изплащане на хонорарите било записано семплото „консултантски услуги".

 

„Монитор": Съдът призна Яне за рожба на ДС

Рупорът на Октопода загуби делото за клевета срещу шефа на вътрешната комисия в предишния парламент Минчо Спасов. Софийският градски съд е обявил ексдепутата за невинен по обвиненията на Яне Янев, че го е оклеветил с твърденията си за връзка между него и Държавна сигурност, научи „Монитор". С решението си от 2010 година съдът на практика е признал за истина разкритията на Спасов.

Янето се похвали година по-рано, че магистратите са отсъдили в негова полза. Спасов обжалвал обаче пред по-горната инстанция. Впоследствие магистратите от Софийският градски съд постановили окончателно, че бившият депутат е невинен, което Янето обаче спестил на обществеността. Нещо повече, след като решил спора в полза на Спасов, съдът задължил шефа на РЗС да плати всички разноски по процеса в размер на 900 лв. Като гаранция, че той ще изплати сумата, бившият депутат от НДСВ, който е юрист по образование, извадил изпълнителна заповед, въз основа на която била запорирана заплатата на Янев в парламента

„Монитор": Крадците плъзнаха по тавани и мазета

Дребни кражби от мазета, тавански помещения и гаражи са се превърнали в най-масовите престъпления, които тормозят обществото. Това стана ясно вчера от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, изнесен по време на кръгла маса за конвенционалната престъпност.

В условията на икономическа криза крадците са станали безмилостни и вече не прощават на плячка като компоти, туршии бормашини и селскостопанска продукция. Автори на тези престъпления не са част от професионалните банди, които могат да преодолеят всяка ключалка и да заглушат СОТ-а. Според анализаторите извършителите са на възраст от 15 до 30 години атакуват основно необитаеми къщи или домове на самотно живеещи хора по селата, но са готови да търсят препитание чрез кражби и в големите градове, където гастролират. Тревожното в случая е, че на фона на увеличения брой на посегателствата срещу собствеността различните съдилища в България  все по рядко отсъждат присъди „лишаване от свобода", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, който откри дискусията, посветена на конвенционалната престъпност.

„Дневник": Кражбите растат, хората дори не търсят полицията

Българите все по-малко вярват на полицията и предпочитат да не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. Това показва докладът "Динамика на конвенционалната престъпност 2001- 2010 г." на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Причините хората да не търсят помощ от органите на реда не са "нито икономически, нито криминални, а по-скоро са продиктувани от политическата ситуация и доверието към правителството", се посочва в анализа.

Според ЦИД другата причина за недоверието е, че се увеличават престъпленията с по-незначителни щети и гражданите не смятат, че полицаите ще си дадат труда да разследват кражбата на един телевизор или пет кокошки. Затова предпочитат сами да намерят извършителя или да се обърнат към друга институция - например прокуратура или кмет на по-малко селище.

 

„Сега": Кризата на имотния пазар свършва - цените падат, но продажбите растат

За първи път от две години насам се забелязва раздвижване на пазара на имоти, което е знак, че кризата започва да отминава. Според имотния регистър към Агенцията по вписванията през второто тримесечие на 2011 г. са прехвърлени 67 254 имота, което прави по 747 сделки средно на ден.

Резултатът е далеч от времето на имотния бум, но е значително по-добър от изтеклите две години. Спрямо същия период на миналата година например, когато са били вписани под 46 000 сделки, сега има 20% ръст. Оживлението на имотния пазар се случва на фона на все още падащи цени на имотите.

По-окуражаващи са сигналите за жилищата. През април-юни средните цени на жилищата в столицата - най-големия пазар, са с 10% по-ниски отпреди година, но отбелязват ръст от 3.6% спрямо първото тримесечие на т. г., обяви вчера в свой анализ "Райфайзен имоти". Пазарът на жилищни имоти се стабилизира бавно от началото на 2011 г., заключава анализът.

 

„Дума": Убиецът от Осло фен на Расате и "Атака"

Норвежкият екстремист Андерш Брайвик, който изби близо 80 души в Норвегия, е наблюдавал отблизо и работата на две български организации - партия "Атака" и Българския национален съюз, ръководен от Боян Расате.

След като извърши атентата, стана ясно, че Брайвик го е замислял от поне 10 години насам, а и е написал свой собствен манифест от над 1500 страници, в който изследва ислямизацията на Европа и мрачното според него бъдеще на континента. Текстът му, озаглавен "Европейска декларация за независимост", изследва нарастването на мюсюлманското население в Европа.

От него става ясно, че Брайвик е следил работата на много партии в различни страни, които според него работят в правилна посока. В манифеста му са цитирани данни за изборните резултати на "Атака" от 2005 г. и тя е посочена като партия, която се бори срещу ислямизацията на Европа. В текста на Брайвик се говори и за Българския национален съюз, чийто лидер съвсем доскоро беше Боян Расате.

Брайвик цитира често и български историци за епохата на турското робство в България и основно за съпротивителното движение срещу него. Името на България изплува и когато норвежкият убиец говори за богомилството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини