Българка се спаси по чудо от взрива в Осло. Вестниците в неделя

„24 часа": Светла по чудо се спасява от взрива в Осло

Българката Светла Ковачева се спаси по чудо от кървавия атентат в центъра на Осло в петък.

Продължил по-дълго внезапен служебен ангажимент й попречил да стигне около 15,20 часа до спортна зала, разположена само на 50 метра от мястото на взрива. Експлозията стана точно по това време и взе 7 жертви, а над 15 бяха ранени.

"В най-добрия случай щях да бъда една от ранените", сподели за "24 часа" от Осло 36-годишната Светла. Тя е родом от Несебър и от 15 г. живее в Норвегия. Работи като преподавател по норвежки език в университета в Осло.

Обикновено в 15 часа в петък в Норвегия работният ден приключва. В толкова е трябвало да си тръгне и Светла Ковачева. Внезапно обаче в този момент била свикана среща между преподаватели в университета.Срещата продължила половин час.

В противен случай сънародничката ни щяла да излезе от университета в 15 часа, да стигне за 10 минути с метрото до центъра, където са правителствените сгради. Тя смятала да направи някои покупки в близките магазини, след което да отиде да тренира аеробика, както прави обикновено по това време на деня.

 

„24 часа": Изморени и неамбициозни, а въртят 27 млрд. лв.!

Безспорно докладът за състоянието на администрацията през 2010 г. е интересно четиво дори и за неспециалисти, тъй като съдържа полезни, любопитни и уникални данни.

Голямата новина от доклада е, че щатната численост в последните 3 г. намалява - от над 91 хил. души през 2008 до около 77 хил. през 2010 г.

Трябва да направим уговорката, която и авторите на доклада повтарят, че в бройката не се включват заетите в систематана МВР (около 58 хил. през 2010 г.).

Населението намалява, намалява и администрацията, която го обслужва - в това няма изненада. И докато това се случва, се наблюдава и друга, доста нелогична тенденция. Броят на административните структури расте, т.е. все по-малко чиновници, но в повече структури.

Сред причините са както процесът на децентрализация, така и постоянният процес на увеличаване на правомощията и регулациите, който спомага за множенето на структурите.

През 2010 г. 487 структури декларират, че предоставят административни услуги, т.е. над 80% от администрацията е заета с контролиране, регистриране, проверка, разрешаване, лицензиране, удостоверяване и т.н. на живота и бизнеса в България. През 2010 г. администрациите предоставят и администрират общо 2004 услуги и регулаторни режими и затова са предоставили общо 7 155 889 услуги.

 

„Труд": Убиецът пускал контролен изстрел в главата

"Съберете се на едно място! Това е само началото!"

С тази заповед дегизиран като полицай норвежки десен екстремист застреля в петък вечерта нищо неподозиращи десетки младежи на остров Ютьоя, след като два часа по-рано бе взривил бомба в правителствения комплекс в столицата Осло.

Най-малко 92-ма души станаха жертва на кървавата касапница в Норвегия, която се превърна в най-голямата национална трагедия в съвременната история на страната.

Няма данни за загинали и пострадали българи, съобщиха от МВнР в София.

"Раят стана ад. Двете нападения са най-тежкият акт на насилие в Норвегия след Втората световна война. Онези, които стоят зад тях, няма да разрушат нашата демокрация", заяви премиерът Йенс Столтенберг след взрива. Столтенберг, който не пострада при атаката, бе посъветван да не разкрива местонахождението си от съображения за сигурност.

Светът бе потресен

Целият свят бе потресен от случилото се в скандинавската страна, която по принцип е определяна като "неутрална държава". Западният печат излезе със заглавия: "Мирът е разбит в родината на Нобеловата награда".

Всичко започна малко след 16 ч местно време (17 ч българско време - б. р.),в петък, когато мощна бомба се взриви в правителствения комплекс в столицата. Седем души загинаха при експлозията, която разтърси целия център на Осло и счупи прозорците на 17-етажната сграда, където се намира офисът на Столтенберг, и на много други наоколо. По това време той не бе в кабинета си. Според очевидци взривът дошъл от адска машина, поставена в паркирана пред сградата кола. Полицията веднага отцепи района, който изглеждаше като след бомбардировки. "Цялата се разтресох от ударната вълна. Мислехме, че такива неща се случват в САЩ, а не тук", разказа уплашена жителка на Осло.

 

„Труд": Станишев предложи на десните съюз срещу ГЕРБ

Трета национална катастрофа чука на вратата, защото страната се управлява от групировка, жадна за власт и алчна за богатство.

Това заяви пред делегатите на 47-ия конгрес на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. Той се извини за "кусурите" на тройната коалиция, но каза, че сега демокрацията е в опасност. Затова предложи партньорство на десните. Заседанието на постоянно действащия конгрес имаше една задача - да нахъса соцактива преди президентските и местните избори наесен. Изказваха се главно кандидат-кметове.

Претендентът на БСП за президент - евродепутатът Ивайло Калфин, бе посрещнат с овации в зала №1 на НДК. Тъй като не е член на партията, той влезе и седна при гостите. Малко по-късно Станишев предложи Калфин да дойде в президиума, а другарките и другарите одобриха с ръкопляскане.

 

„Стандарт": Манастирите стават приюти

Манастирите стават прюти. Към тях и към църквите ще се създават домове за сираци и възрастни хора. Православни доброволци пък ще се трудят като социални асистенти в тях. Това предвижда рамковото споразумение за сътрудничество между Българската православна църква и социалното ведомство, подписано от патриарх Максим и министър Тотю Младенов вчера.

Министерството ще помага за финансирането на църковните социални програми. Духовници пък ще участват в съответните комисии на ведомството. Двете институции ще работят заедно за хората в неравностойно положение.

"Споразумението е историческо. Църквата ни се връща към най-добрите си традиции - коментира Варненският митрополит Кирил. - Сега ще се използват по-ефективно възможностите на църквата да помага в грижите за инвалиди, деца и пенсионери", допълни още владиката.

„Стандарт": Дянков: Бензинът пада до 10 дни

До 10 дни цената на бензина в България трябва да пада. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на първата копка на реконструкцията на обходния път Ямбол - ГКПП Лесово. По думите му цената на бензина се влияе от тази на световните пазари. От миналата седмица вече има отчетено занижаване на стойностите, което значи, че и тук ще се отбележи спад, обясни Дянков. Като фактор за увеличението на цената на горивата той посочи лятото, когато има голямо потребление. "Във финансовото министерство следим има ли някакво отклонение от световните цени и ако видим, че в България цената се увеличава, а другаде пада, веднага ще се намесим", заяви вицепремиерът.

От началото на месеца бензинът регистрира поскъпване с около 14 стотинки, а дизелът - с 12.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини