Сензация - морето ни най-чисто. Преглед на националния печат

„24 часа": За 700 лв. наем училище стана битак

400 кв. м двор на Професионалната гимназия по химични и микробиологични технологии Проф. Пенчо Райков в столичния кв. Надежда е отдаден под наем за пазар срещу 700 лв. Вече 12 г. вместо спортно игрище за 300 ученици, там има 41 бараки в окаян външен вид. За да отидат до класните стаи, децата минават през борса за чорапогащи, ключар, баничарница, автомивка и хранителен магазин. След проверка комисия на Столичната община излиза със становище бараките да бъдат премахнати. Директорът на училището Димо Димов обаче твърди, че е спазил всички законови процедури.

„24 часа": ДПС плаши Цачева с дело, ако не каже "новите гербери"

ДПС ще заведе дело срещу парламентарния шеф Цецка Цачева, ако тя не каже кои са "новите гербери".

Така зам.-шефът на партията Лютви Местан условно нарече независимите депутати, които са декларирали принадлежност към парламентарната група на ГЕРБ след напускането на своята. Така полагащата им се държавна субсидия също се пренасочва към избраната партия.

Местан поясни, че Цачева е отказала да предостави информация с аргумента, че ДПС няма правен интерес. Той обаче напомни, че Законът за достъп до обществена информация повелява друго.

"Може ли да бъде тайна принадлежност на който и да е депутат - бил той Камен или Касим", възкликна Местан.

В писмо до движението финансовият министър Симеон Дянков обяснил, че субсидията му е намалена заради изключения Касим Дал, който декларирал принадлежност другаде. В ДПС държат да знаят къде.

Хората на Доган подкрепят идеята на Синята коалиция анкетна комисия да разследва къде отиват парите за независимите.

 

„Труд": Брюксел плаща 80% от българските магистрали

Български магистрали и шосета за 3 млрд. евро вече са част от актуализираната трансевропейска пътна мрежа, обяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Към нея са включени магистрала "Хемус" и няколко четирилентови пътища. Това означава, че 80% от финансирането за тях ще дойде от Брюксел и ще икономисаме 2,5 млрд. евро, каза министърът.

Предстои Европейската комисия да внесе актуализираната карта в Европейския парламент за дискусии. Очаква се в края на 2011 или началото на 2012 г. парламентът да я одобри, заяви Плевнелиев.

С това всичките приоритетни за правителството 7 магистрали и 7 скоростни пътя стават част от европейската пътна мрежа. Те трябва да бъдат изградени до 2020 г. според програма, обявена от Плевнелиев в началото на годината.

 

„Труд": Депутатите обясняват произхода на доходите си

Депутати от различни цветове в парламента се обясняваха за декларираните си доходи и заеми пред Сметната палата  по закона за публичност на имуществото.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев разказа, че декларирания му доход от 1,2 млн. лв. е, защото през 2010 г. е продал фирмата си. Разделил се с нея, за да не изпада в конфликт на интереси. "Нещо нередно ли съм направил", попита той и допълни, че е внесъл над 200 000 лв. данъци в бюджета. После се възмути: "Дали трябваше да продам фирмата си и дали това ми е приятно е друг въпрос. Но да се каже, че съм надминал Ахмед Доган... Аз не съм взел от бюджета като консултации, а съм продал нещо, което съм изграждал 22 години."

Друг ГЕРБ-ер, Румен Стоилов, обясни, че е декларирал вземания за близо 1,6 млн. лв., предимно към фирми. В част от тях е участвал, но като станал депутат - излязъл. И припомни, че се занимава с бизнес от 20 г.

 

„Стандарт": Сензация - морето ни най-чисто

Морето ни е чисто като сълза. Водата край родните плажове е по-бистра от тази на Френската Ривиера и испанските заливи. Въпреки оскъдния брой пречиствателни станции по Черноморието няма нито едно място с негодна за къпане вода. От 89-те изследвани за мръсотия  зони 75 покриват най-високите европейски изисквания за безопасност, а 14 отговарят на задължителните евростандарти, обявиха от здравното министерство. Доклад на Еврокомисията за 2010 г. ни нарежда по чистота на водата до Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия. Оказва се, че блестящите резултати се дължат на проби, които се вземат веднъж годишно. И то преди 1 юни, когато туристите по курортите се броят на пръсти. През останалото време анализи на водата се правят само по сигнал. Действащите пречиствателни станции по морето са общо 11. Те трябва да обслужват хиляди хотели и милиони туристи.

„Стандарт": Парламентът с румънско "Ало"

Румънските и италианските телекоми имат нови ВИП клиенти в лицето на родните депутати. Хит сред избраниците преди изборите е да имат в джоба си апарат, оборудван със сим карта на някой от чуждестранните телекоми, установи "Стандарт". Така депутатите се чувстват по-спокойни и говорят по делата си необезпокоявани. С тайните карти те следят опонентите си и търсят нови хора, които да предложат за кметове и общински съветници. Герберите първи провлачили крак към Ботуша и северната ни съседка, твърдят червените. Хората на Станишев също не остават по-назад и са се снабдили с тайни чипове за изборите. ДПС сведе до координаторите си по места сим картите с нови номера, които ще се ползват само и единствено за редене на листи и партийни инструкции.

Междувременно стана ясно, че схемата с чужбинските чипове е прихваната успешно и от брокерите на гласове, които стават "невидими" за МВР точно със сим карти от Румъния и Италия. Новата схема работи безотказно и е сравнително евтина, защото от Милано, Рим и около Букурещ цените почват от 4 евро, уточняват запознати с тарифните планове там. България попада в Зона 1 като държава членка на ЕС и роуминга е с минимално оскъпяване, а от промоциите можело да се пишат хиляди sms-и. За изборите точно с румънско "Ало, ало" партийните дилъри на гласове в махалите ще дирижират "правилното" попълване на бюлетините. Босовете на изборната мафия пък можело да си останат на родните планове, ако са на Blackberry, тъй като мейлинг системата на апарата е суперзащитена, но за оперативни гласови инструкции позивните ще се предават по "безопасните" линии. В граничните области като Видин, Лом, Русе, Силистра и Свищов телефониите ще минават най-тънко, защото по брега на Дунав обикновено съседските телекоми имат покритие там. Напълно обновени са "листите" и с купувачите на гласове, а едно от основните изисквания към новите търговци било да нямат дори актове за превишена скорост през последните месеци. Тазгодишните участници в предизборния ъндърграунд ще изглеждат като студенти първокурсници, за да не будят подозрение сред криминалистите.

„Монитор": Хранят туристи ол инклузив с 5 лева на ден

С пет лева на ден изхранват туристите, избрали услугата ол инклузив в някои от хотелите по нашето Черноморие. Това съобщи за „Монитор" изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. За тази порочна практика са алармирали от асоциацията на готвачите. Майсторите на черпака са съобщили, че един храноден ол инклузив излиза между три и пет лева. Това означава, че хората се хранят с продукти без никакви документи за произход и манджите не са минали през контрола на инспекторите от агенцията. Другият вариант за тази евтиния е, че продоволствията са с изтекъл срок на годност, заради което са обезценени. Готвачите първи виждат реакцията на туристите и често се червят заради буламачите.

„Монитор": КАТ чисти коли от градинките

КАТ започва да вдига колите, които са паркирали в столичните градинки и паркове. Акцията ще продължи три дни и на мушка ще са всички автомобили, спрени на тревна площ или по тротоарите в столицата. Всеки нарушител ще се глобява със санкция между 50 до 500 лева, съобщиха от КАТ. Точно в 9 часа сутринта екипи на Пътната полиция заедно със служители на Столичния инспекторат отидоха в Борисовата градина, за да отнемат автомобилите на всички водачи, които са ги оставили на непозволени места.

„Монитор": Вдигат детските надбавки догодина

Детските добавки от 35 лв., които в момента получават родителите, могат да бъдат увеличени от догодина. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет. Увеличението не е обвързано с вдигането на минималната заплата от 240 на 270 лв., но се обмисля от правителството. „Бюджетът върви по-добре, отколкото през последните години, и детските могат да бъдат увеличени от 2012 г.", обясни финансист №1.

„Дневник": Кабинетът ще узакони завзета от "Юлен" земя в Пирин

Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД е присвоил незаконно 64.7 хектара към отпуснатите му 99.5 хектара от Национален парк "Пирин" край Банско. Санкцията, която правителството обсъжда обаче, е това нарушение да бъде узаконено чрез поправка в Закона за концесиите.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи това след заседанието на кабинета в сряда, на което е разглеждан сключеният през 2001 г. концесионен договор между МОСВ и фирма "Юлен", свързвана индиректно с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е и един от основните акционери в Първа инвестиционна банка.

Поводът темата да влезе в дневния ред на министрите е приключилата проверка за незаконно разширяване на концесионната територия и построяване на писти и лифтове извън границите, определени от държавата, която беше направена по сигнали на екоорганизациите.

 

„Сега": Кабинетът отвори широко вратата за корупция при концесиите

Скандална поправка в Закона за концесиите, която цели да узакони драстичните нарушения на една фирма уж в името на обществения интерес, ще внесе правителството. Новите текстове ще позволят безпринципни изменения във вече сключени концесионни договори, което предполага договорки под масата, корупция и прилагане на двоен аршин спрямо инвеститорите.

До безпрецедентното решение се стигна, след като проверка официално доказа това, което неправителствени организации и Европейската комисия отдавна твърдят - концесионерът на ски зона Банско "Юлен" години наред е ползвал без законово основание 65 хектара (650 дка) държавна земя. Фирмата е надхвърлила драстично заложената по концесионен договор площ и е разширила лифтове и ски писти в нарушение на финансовите и екологичните правила.

 

„Дума": 250 000 дка остават пустеещи без тютюна

Ако се ликвидира производството на тютюн, над 250 000 дка земя в България ще останат пустеещи. Районите, в които този сектор е единствената прехрана на хората, вече се обезлюдяват. Масово производители емигрират и предпочитат да отглеждат тютюн в други държави, отколкото да сменят работата си в България.

В същото време правителството прави всичко възможно да унищожи отрасъла. Не се предвиждат държавни субсидии за производителите, земеделският министър твърди, че ще правим цигари само с вносен тютюн. Хем секторът се описва като важен, хем се казва, че той няма да се развива. Сякаш стратегията на кабинета е писана от хора, които си нямат понятие от тютюнопроизводство. Тези заключения направи зам.-председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите у нас Асен Кичуков. Той и негови колеги се срещнаха вчера в парламента с депутати от Коалиция за България.

Левицата представи своята програма за развитие на сектор "Тютюн" и изслуша оплакванията на производителите. Фермерите се оплакаха, че са рекетирани от "Напоителни системи" и от доставчиците на газ да плащат непосилни цени. Напояването и изсушаването на тютюна е най-скъпото в Европа, допълниха те.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини