НАСА потвърди последния полет на совалката "Индевър"

Ръководството на НАСА потвърди решението си последният полет на совалката "Индевър" до МКС да се състои в понеделник. По-рано полетът беше нееднократно отлаган поради технически проблеми, припомнят експерти. Синоптиците прогнозират около 70 процентен шанс времето около платформата в Кейп Канаверъл, щата Флорида, да е благоприятно за изстрелването на космическия кораб.

Това е вторият опит за извеждането на "Индевър" в околоземна орбита през последния месец. При предишния се появи технически проблем с електрическата система на совалката.

Инженерите вече са сигурни, че при предстоящото изстрелване няма да възникнат проблеми и дадоха зелена светлина за полета.

Капитан на екипажа ще бъде Марк Кели, съпруг на конгресмен Габриел Гифърдс, срещу която през януари беше извършено покушение. Очаква се тя да присъства по време на изстрелването въпреки крехкото си здравословно състояние. Една от основните задачи пред "Индевър" е да достави на МКС магнитен алфаспектрометър, предназначен за изучаване състава на космическите лъчи и търсенето на антиматерия.

Предстоящият полет ще е 25-и и последен за совалката. "Индевър" служи на НАСА вече 19 години. През този период тя е била в космоса 6729 часа, 39 минути и 44 секунди. Извършила е 4429 обиколки около Земята и е прелетяла 165 039 417 км.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини