Астрономи откриха море от лава под повърхността на Йо

Учени от САЩ са намерили обяснение на постоянно действащите вулкани на спътника на Юпитер - Йо.

Под повърхността на луната те са открили огромно море от лава в разтопено или полуразтопено състояние, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В състава на лавата влизат специфични магматични скали, които се срещат на Земята.

Разтопената лава захранва многобройните вулкани на Йо. Хипотезата е на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и в Санта Круз, а също от университета в щата Мичиган, предаде Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

От лабораторията отбелязват, че сега за пръв път е открито наличието на подземно море от лава, което на дълбочина достига 50 км. Йо е най-вулканично активното тяло в Слънчевата система. За разлика от Земята, вулканите на спътника на Юпитер са разпределени равномерно по повърхността.

"Ние най-накрая разбрахме откъде се взема лавата. Оказва се, че Йо постоянно подава към магнитното поле на Юпитер силен сигнал, свидетелстващ за разтопени или полуразтопени скали под повърхността" - поясни Кришан Кхурана от Калифорнийския университет.

Колегите на Кхурана предполагат, че преди милиарди години на нашата планета и на Луната е същeствувало такова море от лава, което след това е изстинало. Ако това предположение е вярно, вулканизмът на спътника на Юпитер илюстрира това, което се е случило на Земята в началния етап на нейната еволюция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини