Широколентови мрежи в селските региони – след средата на 2013 г.

До средата на 2013 г. трябва да бъде реализирана концепцията за регионална мрежа с отворен достъп в селските райони, като бъде изграден опорна (backbone) мрежа до общинските центрове на принципа на технологична неутралност. В същото време усилията за развитие на е-управление и пускането на все повече е-услуги би осигурило към 2013 г. комплексен ефект от прилагането на двете мерки, заяви Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, ИТ и съобщенията на конференция на Асоциация „Телекомуникации" АСТЕЛ `2011.

С проекта трябва да бъдат обхванати 92 общини с население около 500 000 души. Вече е стартирано прединвестиционното проучване от Министерството на земеделието, като до края на 2011 г. се очаква ЕС да одобри отпускането на държавната помощ. При разрешение от Брюксел през февруари 2012 г. се очаква да бъде възложено изграждането на мрежите, а първите резултати са планирани за началото на 2013 г. След това ще се проведе открит конкурс за поддръжка и експлоатация на изградената инфраструктура, като условието е спечелилата компания задължително да предоставя равнопоставен достъп на различни оператори, които ще предлагат услуги на крайните клиенти. От МТИТС са изпратили писмо до МЗ за участие на представители на МТИТС, МРРБ и КРС в комисията по оценка на проекта за прединвестиционното проучване.

„В България цифровото разделение между големите градове и отдалечените райони е най-голямо, затова първият приоритет на националната стратегия е изграждане на ШЛ свързаност в градската периферия и слабонаселени райони. Следващата задача е интеграция на държавните мрежи, за да се избегне дублирано създаване на инфраструктури, като тази интеграция трябва да е готова до 2013 г. Новата законодателна рамка ще ускори процеса по оторизация на мрежите, като срокът за удовлетворяване на надлежно подадени заявки за разрешения за ползване ще максимум 6 месеца", допълни Русинов. В момента пускането в действие на нова базова станция или изградена кабелна инфраструктура отнема средно година – година и половина. „С предложените промени в ЗЕС се разширяват и правомощията на регулатора за намеса при съвместното ползване на вече изградена инфраструктура", каза още зам.-министърът.

„В много страни има инструменти за ИТ проектите. Не е толкова важно обаче дали ще има специална програма за ИТ, колкото темата да бъде ясно приоритизирана, заяви Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. „В следващия програмен период по ОП „Административен капацитет" целият ресурс трябва да е насочен към доизграждане на е-правителството, като то не може да е само електронно копие на бизнес процесите, които текат в момента. В ИСУН например до месец ще бъде направена важна крачка – възможност за подаване на е-документи, като цялата комуникация между бенефициент и ръководен орган ще става по електронен път. Мислят се нови апликационни форми, премахвайки всички излишни елементи от нея. Всъщност се оказва, че 30% от информацията в сегашните хартиени формуляри не е нужна на управляващия орган", добави Дончев.

Никола Колев, КРС, обяви, че „телекомуникациите у нас се развиват бързо и се предоставят в реална конкурентна среда. От старта на преносимостта на номерата до момента са пренесни 140 000 мобилни и 61 000 фиксирани номера, което е съпоставимо с данните за подобен период в другите страни от ЕС.

На конференцията АСТЕЛ 2011 своите планове за развитие представиха Мобилтел и Interoute, а свои технологични решения демонстрираха Сименс Ентърпрайз Комюникейшънс, Nokia Siemens Networks, Ericsson България, Мултиплекс, ИТА Трейд и Воларо.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини