Жена отново проходи след уникална за болницата в Смолян операция

Изстрадалата жена отново е на крака, след успешна операция, извършена за пръв път в Смолян

Възрастна пациентка проходи след тежка операция, извършена за пръв път в смолянската болница. 60 годишната Захаринка Пашалийска вече ходи без патерици след като преди 5 месеца стана първата пациентка на многопрофилната болница в Смолян, върху която успешно е извършена операцията „остеотомия” заради тежко костно –ставно заболяване на краката.

 Жената е много благодарна и твърди, че ползва металните подпори само когато се налага да ходи на далече.

Остеотомията е специфична пластична интервенция, която предварително изисква сложни математически изчисления, обясни д-р Николай Стаевски, шеф на Травматологичното отделение. Той е извършил хирургическата корекция за изправяне на голямата кост на подбедрицата, която налагала да се изреже триъгълно парче от нея.

За да се прецени обаче каква част от костта да се отстрани, първо се изчислява центъра на тежестта, който ще поеме натоварването на тялото след намесата.

Д-р Стаевски стана известен не само с успешната лекарска практика, но и с удивителната прилика с холивудската легенда Робър Де Ниро

Жената била толкова зле, че краката й се застъпвали един с друг от изкривяването, а болките били ужасни. Захаринка обаче нямала пари нито за изкуствена става, нито за лечение в специализирана клиника и решила да легне под ножа на смолянския травматолог. Последвали месеци в гипс и рехабилитация, както и лечение в неврологично отделение.

„Всичко това беше преди пет месеца, през декември 2010г, но сега, след като операцията е далеч зад гърба ми и се чувствам много добре, реших да благодаря на лекарите и на екипа”, допълни възрастната пациентка.

След нейната успешна орерация, екипът в отделението е направил още три подобни интервенции, допълни хирургът-травматолог д-р Стаевски.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини