Спират плановите операции. Ще лекуват само Ковид

В лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население се преустановява плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички болници в тези области се задължават да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност, а болниците се задължават да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г., която влиза в сила от днес, 25 октомври (неделя).

Заповедта е неясна ще създаде допълнителен хаос в здравната система. От нея не става ясно какво се има предвид под „заболеваемост“. В медицинската наука терминът „заболеваемост“ се използва за „Всички новопоявили се случаи на заболявания или заболели лица през определен период от време сред населението и се изчислява се на 1000 души население.“ 

Вероятно, заради малкия брой случаи у нас, в заповедта на здравния министър е използвано съотношението на 100 000. За сравнение, при грипна епидемия, спиране на плановите операции се прилага при наличие на над 2000 болни на 100 000 население, а тук при 60.

От заповедта не става ясно за какъв период от време се определя тази заболеваемостта – на ден, на седмица, на 14 дни или друг. 

Неяснота има и около дефиницията на заболели лица. Министърът не уточнява дали има предвид лица с клинично протичане на заболяването или лица с положителен PCR. Ако е второто, терминът заболеваемост е използван неправилно, защото над 80% от лицата с положителен PCR не са болни. 

В заповедта не посочват кои области отговарят на посочения критерий в момента. Не е ясно и защо за мярка е забрана административната област, а не общината. Защо например, ако има повишена заболеваемост в Самоков, трябва да спрат плановите операции в Ботевград?

Министърът нарежда на всички болници да разкрият легла за лечение на пациенти с Ковид, но е пропуснал да изясни как може да стане това, след като Законът за лечебните заведения и Постановлението на Министерският съвет за приемане на Национална здравна карта го забраняват. 

Как една болница, която няма в състава си лекари със специалност по инфекциозни болести или пулмология ще лекува пациенти с Ковид?

Как болница без необходимите специалисти може да сключи договор с НЗОК, след като НРД 2020-2022 го забранява? Ако касата откаже такъв договор, пациентите ли ще плащат за лечението си?

Ако все пак болницата разкрие легла и сключи договор с НЗОК, без да има необходимите за това специалисти н(защото няма откъде да ги намери) и се случи най-лошото, кой ще носи отговорността за евентуално допуснати от неспециалистите грешки при лечението?

Накрая, но не по важност. Заповедта не дава никаква информация за съдбата на пациентите, които имат други заболявания, различни от Ковид. Спирането на плановия прием и плановите операции поставя под риск много повече хора със сърдечно съдови, нервнодегенеративни и редица други хронични заболявания, които ще бъдат оставени без наблюдение и контрол на лечението. Стотици хиляди пациенти попадат в тази категория.

Източник: czpz.org

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Чо
  Чолакова
  2 -1
  14:58, 25 окт 2020
  Докато наливат пари в мелницата наречена К-19 бройката ще се покачва, ограниченията ще стават все повече и повече. Ако парите бъдат спряни броят на заразените рязко ще намалее, дори може напълно да се нулира.

Още новини

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини